Ada (21) fikk blod på tann - vil erstatte rallycross med rally

Å kjøre rally for første gang ga så mye mersmak at Ada Marie Hvaal har lyst til å skifte beite på ordentlig i bilsportkarrieren sin.

Publisert

Larvik-jenta Ada Marie Hvaal har kjørt rallycross i flere år, men rally, derimot, var nye saker for henne da hun fikk muligheten til å debutere sammen med lillesøster Helene under Numedalsrally sist helg.

Ada Marie Hvaal og lillesøster Helene i kartleserstolen under Numedalsrally 2018. (Foto: Simen Næss Hagen)

Larvik-jenta Ada Marie Hvaal har kjørt rallycross i flere år, men rally, derimot, var nye saker for henne da hun fikk muligheten til å debutere sammen med lillesøster Helene under Numedalsrally sist helg.

Selv om hun har kjørt en rekke doninger i rallycross, alt fra motorsvake forhjulstrekkere til Supercars, så ble rally en helt ny opplevelse for 21-åringen.

Men - det ga voldsomt med mersmak.

– Altså, dette er så sinnssykt gøy. Fytti katta, utbryter Ada Marie overfor Parc Fermé.

Og hun kjørte meget akseptabel i en innleid Ford Fiesta ST. Andreplass i debutantklassen, kun 21 sekunder bak vinneren, og en 67 plass totalt av 121 startende, må sies å være godkjent for ei som aldri har kjørt fort på skogen før.

Bremsesvikt i tre etapper

Og attpåtil med bremsesvikt de siste tre etappene, inklusive «eksamensprøven» Smådøla Syd. Dermed lå det egentlig an til beste debutant-fører og antakeligvis enda bedre resultat på totallisten.

– Vi mistet bremsene helt fra den sjette fartsprøven. Men heldigvis hadde vi vaier på håndbrekket, så vi klarte å gjennomføre med bare det. Vi skulle jo fullføre, sier Hvaal, som ikke har latt seg skremme.

Tvert imot. Nå vurderer hun å skifte beite på ordentlig. Litt fordi hun enn så lenge mangler til til en fullverdig rallycross-satsing. Men likevel, rally må hun oppleve mer av.

– Ja, jeg er faktisk litt på tanken. Dette har jeg fått mye mer lyst til. Du får en helt annen følelse på skogen, og følelsen inne i bilen gir så mye mer adrenalin. Før har jeg aldri skjønt greia med rally, ved at man kjører aleine og slik. Men nå har jeg skjønt det altså, erkjenner hun.

LES OGSÅ: Bitt av rallybasillen – men holder seg til rallycross enn så lengeLES OGSÅ: Løpsleder: – Dette ble et løp gjennomført helt i Egil sin ånd

Hvaal-familien er godt kjent i Bilsport-Norge, men mest fra rallycrossmiljøet. Adas pappa Even er godt profilert både som tidligere aktiv fører og sponsor for mange førere gjennom sitt foretak Maskin og Asfalt AS.

I tillegg er slekta godt representert ved Alexander som mangeårig profesjonell fører internasjonalt, det samme med hans lillebror Joachim, som begge er fettere av Ada Marie.

Ada Marie Hvaal leide en Ford Fiesta ST i forbindelse med rallydebuten på Numedal. (Foto: Simen Næss Hagen)

Så er det verdt å nevne at Adas kartleser og lillesøster Helene også selv er aktiv og har fått på plass en full sesong i Supernasjonal klasse 1 denne sesongen.

Stor bilsportfamilie

Så det lukter bensin lang vei i Hvaal-familien.

– Ja, vi var seks stykk Hvaal på kurs nå, så alle har lisens for rallyen, smiler Ada, og viser til at både fetterne, Even selv, og Alexanders kone Martine alle nå har utløst lisens.

Ada Marie (høyre) og Helene Hvaal fikk seg en ny og heftig bilsportoppevelse i Numedalsrally sist helg. (Foto: Simen Næss Hagen)

For hvem skal lese for Ada framover? Blir det Helene fortsatt? For henne var det i hvert fall en ny opplevelse med blandede følelser i høyresetet.

– Jeg ble jo bilsyk på gjennomkjøringa, faktisk. Men nå har det gått bra. På Smådøla falt jeg ut et par ganger.

– Frister det å lese mer?

– Jo, ja, kanskje det. Men rallycross går foran lesingen, altså, forsikrer 18-åringen.

Ada Marie har fremdeles en mulighet til å leie seg en bil til å kjøre EM i Super1600. Spørsmålet er om ikke fristelsen for rally er blitt litt vel stor.

– Dette var jo ikke planene, men jeg må nesten snakke litt med pappa nå. Jeg lurer på om jeg vil bytte, å satse mer på rally og heller gjøre innhopp i rallycross. Ikke motsatt, sier hun.

Powered by Labrador CMS