Andreas Mikkelsen. (Foto: Bastien Roux / DPPI)

Derfor følte Andreas det var hardere å vinne i EM enn i WRC 2

Kun VM-tittelen mangler for at medaljesamlingen til Andreas Mikkelsen er komplett for hans rallykarriere.

Publisert Sist oppdatert

Nok en gang sikret han en internasjonal gullmedalje én runde før slutt. Andreas Mikkelsen hadde som mål før denne sesongen å dominere alt som var.

Andreas Mikkelsen

Alder: 32 år (22. juni 1989)
Bosted: Monaco og Oslo
Bilsportgren: Rally
Team: Toksport WRT
Meritter: VM-bronse i 2014, 2015 og 2016. IRC-gull i 2011 og 2012. WRC 2-gull og EM-gull i 2021.

Nok en gang sikret han en internasjonal gullmedalje én runde før slutt. Andreas Mikkelsen hadde som mål før denne sesongen å dominere alt som var.

I stedet endte det opp med taktisk klok kjøring og risikominimering når det endelig skulle gjøres opp. Under Rally Ungarn sist helg, hvor landsmannen Mads Østberg stakk av med totalseieren, holdt med med sjetteplassen og vel så det for at det er matematisk umulig å ta igjen Mikkelsen.

Men selv om han kanskje ikke har dominert på den måten han så for seg før sesongstart, så har 32-åringen fra Oslo i stedet bevist hvordan man sanker gullmedalje med 15 års erfaring bak et rallyratt. Få brutte løp, viktige seiere når muligheten byr seg og ikke minst poengsanking når det gjelder som mest har vist seg å være fasiten på denne sesongen.

Ett av karrierens høydepunkt

– Målet mitt var å vinne mesterskapet, så jeg er veldig glad. Jeg visste det kom til å bli veldig, veldig tøft med alle førerne, så det var alt annet enn sikkert. Men sesongen har vært god, vi har kjørt smart og alltid tatt poeng når vi trenger. Å vinne dette mesterskapet er definitivt ett av høydepunktene i karrieren min, sier en svært fornøyd Andreas Mikkelsen i etterkant av Rally Ungarn.

WRC 2 skal på papiret være et tøffere mesterskap, da dette er det nærmeste man kommer den store og gjeve VM-tittelen i rallysirkuset hvor det konkurreres med WRC-biler. I WRC 2 og i EM er det Rally2-bilene, kjent som R5-biler, som er toppklassen, og for Mikkelsen har det handlet om å være den beste Rally2-føreren for å bevise at man fortjener et nytt WRC-sete igjen.

Likevel hadde Mikkelsen en mistanke om at det for ham ville være minst like krevende, hvis ikke enda vanskeligere, å hevde seg i EM-sirkuset. Enkelt og greit fordi han er mindre kjent med de fleste løpene kontra VM hvor han etterhvert har sanket mange års erfaring og kan etappene svært godt.

Vakre høstfarger preget asfaltrunden i Ungarn sist helg, hvor Andreas Mikkelsen kom seg igjennom til tross for flere problemer underveis.
Vakre høstfarger preget asfaltrunden i Ungarn sist helg, hvor Andreas Mikkelsen kom seg igjennom til tross for flere problemer underveis.

Skoda-føreren er klar på at hans antakelser er alt annet enn feil.

– Sesongen har vært utrolig, men jeg tenkte før sesongstart at det mest sannsynlig kom til å bli vanskeligere for meg å vinne EM-løp enn WRC 2-løp i Rally-VM. Når jeg ser tilbake på sesongen, så står jeg fortsatt for det. Farten og tempoet som de andre i EM leverer er veldig høyt, og du må virkelig satse på grensen hvis du skal kjempe for å vinne, konstaterer Mikkelsen.

Færre seire i EM

På papiret stemmer også dette for nordmannen. I WRC 2 har han tatt fire seire og én pallplass i form av en andreplass i tillegg til en femteplass og et brutt løp. I EM har han to seire, to andreplasser, en femteplass og en åttendeplass på samme antall løp. Hva som skjer neste år er fortsatt uvisst, og Andreas Mikkelsen har ikke noe nytt å melde om hvorvidt det vil finnes noe ledig sete for ham i WRC-klassen, eller om han må ta til takke med mer Rally2-kjøring også i 2022.

Hvem som blir fast kartleser er heller ikke bekreftet etter at Ola Fløene valgte å trekke seg midtveis denne sesongen. Briten Elliot Edmondson har hoppet inn i flere av løpene hvor det har fungert tilsynelatende godt, men Mikkelsen har ikke bekreftet hvorvidt det blir Edmondson eller om han skal teste ut flere kartlesere før han tar en beslutning.

Siden 2014 har Mikkelsen hatt fem fulle sesonger i toppklassen i Rally-VM, og tre amputerte sesonger. Det har resultert i tre enkeltseire, 22 pallplasser og totalt tre bronsemedaljer sammenlagt. Av andre internasjonale titler så henger IRC-titlene fra 2011 og 2012 høyest. Dette var et alternativt internasjonalt mesterskap hvor det var S2000-bilene, forløperen til dagens R5/Rally2-biler, og regnes som datidens nest mest prestisjefylte mesterskap bak WRC. Dermed er det kun VM-tittelen i WRC som mangler for Mikkelsen for at medaljesamlingen fra rallykarrieren er komplett.

Andreas Mikkelsen og Elliot Edmondson kunne juble for EM-gull i Ungarn søndag.
Andreas Mikkelsen og Elliot Edmondson kunne juble for EM-gull i Ungarn søndag.
Powered by Labrador CMS