Avlysning var aldri et tema i Mexico – derfor snudde de helt på tampen

Alle bilsportarrangement verden over ble raskt utsatt eller avlyst forrige uke. Unntatt Rally Mexico.

Publisert

Det var bemerkelsesverdig stille rundt coronaviruset i forbindelse med Rally Mexico, løpet som ironisk nok har Corona-ølen som en av sine store sponsorer. Men mens IndyCar innstilte de fire første løpene, WTCR avlyste sitt første løp og til og med Rally Argentina - et land i skrivende stund med svært få smittetilfeller - valgte å utsette sitt løp, så fortsatte Rally Mexico å pågå som om ingenting annet hadde skjedd rundt omkring i verden.

(Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool)

Det var bemerkelsesverdig stille rundt coronaviruset i forbindelse med Rally Mexico, løpet som ironisk nok har Corona-ølen som en av sine store sponsorer. Men mens IndyCar innstilte de fire første løpene, WTCR avlyste sitt første løp og til og med Rally Argentina - et land i skrivende stund med svært få smittetilfeller - valgte å utsette sitt løp, så fortsatte Rally Mexico å pågå som om ingenting annet hadde skjedd rundt omkring i verden.

Det var først trusselen om at grenseoverganger og flyplasser skulle stenges i flere europeiske land at praten begynte å gå på bakrommet. I forkant av løpsuka ble det knapt besvart noen spørsmål om coronaviruset overhodet.

Ogier vurderte å pakke bagen

Det nysatsende nettstedet til DirtFish, med profilene David Evans og Colin Clark i spissen, kan fortelle at profiler som blant annet verdensmester Ott Tänak for eksempel bare besvarte spørsmål om de sportslige begivenhetene, selv om det kunne synes at også de hadde litt andre tanker i hodet. Sebastien Ogier, derimot, bekreftet allerede torsdag at han hadde en dårlig magefølelse, og vurderte muligheten om faktisk å reise hjem. Men han virket å være den eneste som turte å uttrykke en eneste bekymring i forkant av løpet - fordi coronatematikken ikke var oppe og framme i like stor grad soom andre steder.

Men svært få smittetilfeller i landet, samt utøvere som hadde ankommet før de store smitterapportene satte i gang enorme politiske bevegelser i Europa, gjorde at kansellering aldri var et tema, ifølge blant annet DirtFish sine kilder.

Heller ikke hos de mest sentrale mediene og kildene på sosiale medier og andre nettsteder problematiserte arrangementet «over dammen», selv om til og med Formel 1 - den største pengebingen i internasjonal bilsport overhodet - så seg nødt til å avlyse i Australia i tolvte time. Til massiv kritikk fra både utøvere og fans for ikke å ha tatt grep tidligere. Det måtte en smittet McLaren-ansatt til.

Så, rett før andre gjennomkjøring av lørdagens etapper skulle finne sted, kom den offisielle meldingen. Få timer etter at de første ryktene hadde begynt å gå. Arrangøren av Rally Mexico velger å avslutte løpet med lørdagens etapper, uten organisert Power Stage, men likevel maks antall VM-poeng ettersom mer enn 75 prosent av løpsdistansen ville bli gjennomført. Dette etter press fra teamene, som ikke ønsket å risikere å bli møtt til stengte grenser og kompliserte tilstander for å få lov til å komme hjem.

Med det kunne europeerne returnere til sine hjemland uten å møte på store restriksjoner på grensene, annet enn at man i de fleste land umiddelbart settes i hjemmekarantene, for eksempel her i Norge med 14 dager. Den lokale helsesituasjonen var aldri et tema under avlysningen - grunnet de få rapporterte smittetilfellene hittil.

Lokale myndigheter rolig som skjæra på tunet

(Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool)

Hvorfor drøyde arrangøren dog så lenge med en avgjørelse som likevel virket tilsynelantende enkel å ta til syvende og sist? Dette kom i alle fall fram i de offisielle uttalelsene. For det var altså hensynet til hjemkomsten til de fleste av de involverte, og ikke nødvendigvis smittefaren lokalt, som var hovedtematikken.

– Avgjørelsen om å avslutte arrangementet i kveld er blitt enstemmig bestemt av arrangørene, med støtte fra guvernøren, WRC-promotøren og FIA. Vi er lei oss for at løpet måtte avsluttes for tidlig, men på grunn av den raskt utviklede situasjonen og de forskjellige reiserestriksjonene som blir implementert i ulike deler av verden, ble prioriteringen å sikre en trygg hjemkomst for teamene og personellet, sa FIAs rallysjef Yves Matton i en offisiell uttalelse.

Denne understøttes av promotorsjef Oliver Ciesla og løpsleder Patrick Suberville, samt alle teamsjefer blant fabrikkteamene. For fredag, dagen før avgjørelsen ble tatt, understreket også det politiske miljøet i Guanajuato at det ikke var noe coronafare i omløp rundt løpet - som igjen minimerte aktualiteten og alvoret bak den hurtige spredningen som ellers er påvist i Europa og Asia, men ikke i like stor grad på det amerikanske kontinent.

– Det er ingen bekreftede tilfeller av COVID-19-viruset i Guanajuato, så alle private og offentlige aktiviteter, som blant annet store arrangementer som Rally-VM, kan fortsette uten problemer. Så langt har den lokale helseinstitusjonen identifisert tilfeller som kun er klassifisert som mistenksomme, men ingen tilfeller er bekreftet, så ifølge den epidemiologiske overvåkningsprotokollen er det ingen grunn til å avlyse offentlige arrangementer, het det i en pressemelding fra lokale myndigheter i Guanajuato fredag.

Powered by Labrador CMS