«Førere, start motoren!» kommer til å klynge mellom tribunen og veggen på langstrekken søndag kveld norsk tid. På en måte kan man kalle det jaktstarten for 2024-sesongen.

Sesongguide:

Denne helgen starter jakten på «jakten» — dette bør du vite før sesongstarten

Det er god kok på Daytona-banen i vintermånedene, og ikke lenge etter at tiden på Rolex 24 har gått ut, starter klargjøringen til årets store NASCAR-åpning. Daytona 500.

Publisert Sist oppdatert

NASCAR: Selv om sesongen starter med motorsportens svar på Super Bowl, er det ikke før på høsten at ting virkelig sparker i gang. I NASCARs nå ti år gamle format er det nemlig umulig å spå en mester før det siste løpet 10. november på Phoenix-banen. 

NASCAR: Selv om sesongen starter med motorsportens svar på Super Bowl, er det ikke før på høsten at ting virkelig sparker i gang. I NASCARs nå ti år gamle format er det nemlig umulig å spå en mester før det siste løpet 10. november på Phoenix-banen. 

La oss forklare.

I 2014 introduserte NASCAR et nytt sluttspillformat. Den fikk navnet «The Chase» som allerede var et etablert utrykk som omhandlet de siste og viktigste løpene i NASCAR-sesongen. Formatet fra 2014 gikk ut på at alle førere som har vunnet før sluttspillet starter, kvalifiserer seg til en plass i elimineringsrundene.

Elimineringsrundene går som følgende; Round of 16, Round of 12, Round of 8 og så Finale 4.

Som du kanskje forstår er det altså fire førere som blir eliminert hver runde og kun fire som står igjen med muligheten til å kunne vinne mesterskapet det siste løpet.

Selv om det kanskje er umulig å spå nøyaktig hvem som vil være mesterskapskandidater i høst, så har vi fortsatt noen navn på blokken som vi tror vil være aktuelle når tiden kommer.

Hamlin har allerede startet året på riktig fot med seier i oppvisningsløpet tidligere i februar.

1. Denny Hamlin - #11

Mannen som gjorde sin debut i 2005 og kjører for Joe Gibbs Racing har vunnet stort sett det meste som er å vinne av relevans i NASCAR-verden - utenom selve mesterskapet. Han var nærmest i 2010 med en andreplass og har også flere topp tre plasseringer gjennom karrieren.

Joey Logano vant kun én gang i fjor. I år håper han å snu trenden.

2. Joey Logano - #22

Penskes mestvinnende mesterskapsfører i NASCAR har fått dreisen på Chase-formatet. Logano vant sitt første mesterskap i 2018 og var også regjerende mester i fjorårssesongen. I en alder av kun 33 år, er han også en sikker mesterskapskandidat flere år frem i tid.

Ross Chastains signatur har kommet godt frem i NASCAR den siste tiden. Slik karrieren hans har skutt fart de siste årene, er det ikke sikkert at det er mange vannmeloner som er trygge også i år.

3. Ross Chastain - #1

Vannmelonmannen, som han har fått kallenavnet, har blitt en av sirkusets nye stjerner. Spesielt etter forbikjøringen langs veggen på Martinsville i 2022 som sikret han en reel sjanse til å ta tittelen det året. Chastain har vist flere ganger at han er villig til å gjøre absolutt alt for tittelen.

Han regnes som NASCARs multikunstner. Kanskje 2024 er året for Hendricks-føreren?

4. Kyle Larson - #5

Han regnes som en av USAs multikunstnere på fire hjul. Han sikret Cup-tittelen i 2021, men har også vunnet 24-timersløpet på Dayonta i 2015 og hatt mye suksess i toppnivået på leirovalbaner. Larson kom nærme en ny tittel i fjor, men måtte ta til takke med en andreplass.

Hvilke løp bør du få med deg?

NASCAR holder på stort sett hver helg frem til november med noen få unntak. Løpene som dog er viktigst og som oftest har høyest intensitet er starten av sluttspillet. For fullpakket action og gode historier, anbefaler vi å følge med i hele «Chase»-perioden. Ellers er det jo flere andre gode løp gjennom den «normale» sesongen.

Daytona 500 - 18. februar

En publikumsfavoritt og kanskje det mest kjente løpet på verdensbasis. Daytona er en såkalt «Super Speedway» som betyr at man er underlagt å kjøre med en restriktorplate, altså en plate som struper innsuget på motoren for å få hestekreftene ned. 

Gnister, krasj og hvite vegger som etter løpet har malingsøl og dekkrester er klassisk Daytona-stil.

Det betyr at hele feltet på 40 samles i en stor klynge. Ofte skiller første- og tjuendeplass så lite som ett sekund. I 320 kilometer i timen. Spenningen er av Tour de France-kvalitet, og må ikke gås glipp av.

Geico 500 - 21. april

Nok en Super Speedway som byr på pakkeracing og høy risiko. Talladega er NASCARs største bane på kalenderen, og selv i en klynge tar det nesten ett minutt å runde banen. Banen er dog bredere enn Daytona, noe som igjen byr på enda smalere marginer da sjansene ofte kan se bedre ut for de som sitter bak rattet.

Oftere snarere enn sjeldnere er ikke alltid de mulighetene like gode - og da kan du jo tenke deg hva utfallet blir? Definitivt et løp å få med seg.

Grant Park 165 - 7. juli

Det debuterte som NASCARs første gatebane-løp i fjor, og tross utfordringene som møtte arrangørene, ble det virkelig et løp for historiebøkene. Shane van Gisbergen hadde tatt turen fra Supercars-mesterskapet i Australia og banket opp konkurransen og vant i sitt debutløp. 

Da van Gisbergen også har meldt at han kommer til å stille også i år, er det jo håp om at det blir like mye action og spenning i 2024.

Shane van Gisbergen feiret stort etter sin debutseier i NASCAR.
Powered by Labrador CMS