Denne mannen skal forsvare Norges farger på Le Mans

Dette er grunnen til at norsk-italieneren Egidio Perfetti velger å kjøre i rødt, hvitt og blått.

Publisert

(PS! Denne saken er fra 2018, men er fortsatt like høyaktuell inn mot årets 24-timersløp på Le Mans)

Egidio Perfetti har norsk mor og italiensk far, født i Sveits og bor i Nederland. Hvilket land skal han representere? Han valgte Norge. (Foto: Team Project 1)

(PS! Denne saken er fra 2018, men er fortsatt like høyaktuell inn mot årets 24-timersløp på Le Mans)

Han er blitt godt lagt merke til for nasjonaliteten han representerer, til at han ikke har noen spesifikk posisjon eller historikk innenfor norsk bilsport å gjøre. Men Egidio Perfetti (43) er mer norsk enn som så.

For de som følger med i Porsche Supercup har bitt seg merke i navnet hans både på grunn av det norske flagget på B-stolpen, men også fordi han har vært Roar Lindlands reelle utfordrer i «Pro Am-klassen», det egne mesterskapet for såkalte «gentlemen drivers».

Vi kan si at Perfetti mildt sagt er nasjonalitetsforvirret. Navnet klinger ikke spesielt norsk, han kan ikke snakke norsk og kjører ikke med norsk lisens. Men norsk vil han likevel være.

Dette er bilen som Perfetti og Team Project 1 kjører i Langdistanse-VM, en Porsche 911 RSR. (Foto: Team Project 1)

– Nei, dessverre så har jeg aldri bodd i Norge. Men jeg syns ikke det er rart å si at jeg føler meg mest som en nordmann, konstaterer Perfetti overfor Parc Fermé.

Besøker ofte Norge

Konklusjonen bak det er som følger: Perfetti har italiensk far, mens moren Jane Gullaksen og hennes slekt stammer fra Bergen. Egidio er selv født i Sveits, har bodd i en rekke andre land, deriblant et lengre opphold i Singapore før han nå har flyttet til Europa og slått seg til ro i Nederland.

– Men jeg har heller aldri følt meg ordentlig italiensk selv om pappa er fra Italia. Jeg føler større tilknytning til Norge da jeg ofte er der og besøker søskenbarn og andre slektninger. Men så har det jo vært sånn at det har fristet mest for de norske å komme sørover enn det er for oss å reise nordover. Men det falt meg mest naturlig å være en norsk fører på grunn av mor, sier Perfetti, som påpeker at det eneste passet han har er norsk og dermed formelt er norsk statsborger.

Vi snakker med Perfetti få dager før det braker løs for fullt med treninger og kvalifiseringer til det klassiske 24-timersløpet på Le Mans. Han har fått en gyllen mulighet i GTE Am-klassen i verdensmesterskapet i langdistanseracing denne sesongen. Hans første i karrieren, kombinert med Porsche Supercup som han har kjørt i flere sesonger.

Første 24-timer på Le Mans

Og dette innebærer det legendariske 24-timersløpet som han da er førstereis i. For første gang siden 1991, ifølge vår research og våre kilder, er han den som representerer Norge i det franske langdistanseløpet.

Egidio Perfetti (til høyre) i godt selskap under pressekonferansene til Langdistanse-VM, her med blant annet Formel 1-stjerna Fernando Alonso (tredje fra venstre). (Foto: Team Project 1)

For 27 år siden var det Harald Huysman som var Norges håp, og i moderne tid har Thor-Christian Ebbesvik vært påmeldt - men måtte stå over på grunn av skade.

Porsches unge fabrikkfører fra Norge, Dennis Olsen, er ikke prioritert på Le Mans og VM i langdistanse i år selv om det er ventet at 22-åringen er «neste nordmann» ut i dette løpet. I mellomtiden er det altså Perfetti som prøver seg, hvor han i en alder av 43 skal debutere på Le Mans.

– Denne sesongen, og ikke minst dette løpet, blir spesielt. Det er et enormt press. I et sprintløp vil en feil for det meste gå utover deg selv. Denne gangen må du tenke på alle de andre også. Og det handler ikke om å ta én syk runde, men du må ha god og jevn fart over en lengre periode, sier Perfetti om sine tanker og forventninger til det å dele bil flere.

Finansiert av sukkertøy og tyggegummi

Å være en såkalt «gentlemen driver» er ikke noe han skammer seg over, ettersom dette innebærer at du må betale i dyre dommer for å få lov til å kjøre - i motsetning til de helprofesjonelle, lønnede førerne. Mentos-reklamen på bilene han har kjørt tyder på hvor han har midlene tilgjengelig for å satse på bilsport.

Selskapet Perfetti Van Melle står bak velkjente merkenavn som Mentos, Frisk, Chupa Chups og Meller for å nevne noe av det du har sett i norske butikkhyller, og har historie i Perfetti-familien helt tilbake til 40-tallet - og det er familieselskapet som er racingførerens ordinære jobb ved siden av å kjøre bil.

Egidio Perfetti. (Foto: Team Project 1)

– I familien er det en enorm lidenskap for motorsport, som stammer helt tilbake til min onkel og min far. Vi sponset blant annet Ferrari da Jody Schekter vant VM-tittelen i Formel 1 (1979, journ.anm.). Vi liker å kjøre bil, og jeg har alltid klamret meg til å kjøre Porsche, sier Perfetti.

Hans Project 1-team kvalifiserte inn til femtetid i GTE Am-klassen. En høyst akseptabel tid for teamet og for Perfetti. Nå gleder han seg som en liten guttunge til å ta fatt på det kommende døgnet fra klokken 15.00 lørdag ettermiddag.

– Målet er å gjøre det bra og ambisjonen er sterk, og blant gentlemen-førerne bør jeg være konkurransedyktig. Så får vi se hvordan det ender til slutt. Man vet jo aldri med en 24-timer, sier han.

(PS2! Egidio Perfetti vant GTE Am-klassen på Le Mans i 2019)

Mange har lagt merke til det norske flagget på denne bilen i Porsche Supercup de siste årene. Denne artikkelen har forhåpentligvis gitt svaret på hvorfor. (Foto: Lukas Gorys)
Powered by Labrador CMS