Dette sier statistikkene om Dennis sin Formel 3-sesong så langt i i år

Progresjonen har gått i riktig retning. Men hvordan ligger han egentlig an etter at en tredjedel av sesongen er kjørt?

Publisert

Vi har tatt et dypdykk i statistikkene bak Dennis Haugers innsats så langt i Formel 3-sesongen. Sist helg kom hans foreløpig høydepunkt med sin første pallplass, og det bare to uker etter at han hadde mer enn nok med å stabilisere seg midt på resultatlisten. Nå har han scoret 14 poeng og ligger på en 12. plass sammenlagt.

Dennis Hauger. (Foto: Dutch Photo Agency/Red Bull Content Pool)

Samtidig har Formel 3-feltet vist at nivået er både bredt og høyt, og havner man først i bakleksa, så kan det være vanskelig å klatre oppover. Dette har Hauger også poengtert flere ganger, at de må bli bedre i kvalifisering.

I Ungarn kvalifiserte han seg på en 10. plass til lørdagens løp, kjørte seg opp en til 8. plass, som ga tredje startspor til søndagens løp (da de snur om de 10 beste fra lørdag, journ.anm.), og fra tredje startspor fikk han til og med snust på ledelse en stund før det til slutt endte med en pallplass.

Og det er dette med å klatre i feltet som blir et sentralt emne hittil i år. Vi har dermed studert hvordan konkurrentene gjør det i forhold til Dennis. Med det har vi sammenliknet startposisjon opp mot endt resultat, og vi har tatt vekk ekstraordinære hendelser som gjør gjennomsnitt av statistikken noe skjevt i forhold til realitetene (f.eks at en konkurrent bryter i første sving og således rykker ned opp mot 30 plasser).

(Foto: Dutch Photo Agency/Red Bull Content Pool)

For å da Dennis som eksempel først, så har han startet fra henholdsvis 16.-, 15.-, 20.-, 18.-, 10.- og 3.-startposisjon. Resultatene i samme rekkefølge er 15.-, 22.-, 18-, 12.-, 8.- og 3.-plass. Dette gir Hauger et snitt på 1,5 plass avansement per løp.

Det totale snittet for hele startfeltet ligger på 1,97, eller la oss si to hele plasseringer i avansement per løp. Medianen, altså om man regner ut tallet i midten om man setter all gjennomsnitt på én rekke, er 2,4, hvilket gir en indikasjon på at man normalt kan forvente at en fører klatrer et sted mellom to og tre plasser per løp.

Det vil si; kvalifiserer man til topp tre, så har man rent statistisk fortsatt veldig gode muligheter til å vinne. Og starter man innenfor de fem-seks beste, så bør også en pallplass absolutt være mulig.

Toppen av statistikken har faktisk Enzo Fittipaldi, som i gjennomsnitt har klatret seks plasser per løp. Det gir en indikasjon på at han er vesentlig bedre i løp enn på kvalifisering, spesielt fordi han også mestrer å klatre mange plasser. Haugers teamkamerat Liam Lawson har også et snitt på hele 5,83, og klatret hele 14. plasser før han brøt ufrivillig sist søndag. Snittet er likevel godt over fire plasser avansement om vi fjerner utregningen på 14. plasser da det i teorien er enklere for ham å kjøre seg opp 14. plasser fordi han startet mer eller mindre helt bakerst - enn det er for eksempel å starte fra midtfeltet.

Før vi runner av forbikjøringsstatistikken så kan vi også analysere bunnfeltet. Der finner vi Jack Doohan som i gjennomsnitt taper 1,17 plasseringer per løp hittil i år. Men det er også verdt å nevne at selv førere helt i toppen sammenlagt ikke nødvendigvis klatrer så mange plasser, og dermed er avhengig av gode kvalifiseringer. Prema-fører Logan Sargeant, som ligger på andreplass sammenlagt, taper i snitt 0,2 plasseringer per løp. Mannen bak på tabellen, Theo Pourchaire, taper også en halv plassering i snitt per løp, faktisk.

Vi har også annen spennende statistikk å følge opp. For eksempel er det kjørt 127 runder fordelt på 550 kilometer i hittil i år. Dennis Hauger har ledet 11 av disse rundene, i forbindelse med søndagens løp, og Hauger har også fem runder på andreplass og seks runder på fjerdeplass av topplasseringer. Han har flest runder på 15. plass (29 runder), og hans dårligste posisjonerte runde er nede på en 24. plass.

De som har ledet flest runder er Liam Lawson og Theo Pourchaire på 29 runder hver i toppen. Mesterskapsleder Oscar Piastri har 24 runder i tet og 22 runder på andreplass, og har forøvrig ikke ligget lengre bak enn en 11. plass. Det er forøvrig verdt å nevne at Dennis Hauger aldri selv lå dårligere enn nummer 11 i løpet av løpshelgen i Ungarn, og at han før løpene på Hungaroring aldri hadde ligget høyere enn nummer 12 gjennom de fire første rundene på Red Bull Ring.

Statistikk som ikke har noe med selve innsatsen å gjøre, men som likevel er av interesse, det er alderen på førerne. Gjennomsnittsalderen er 18,6 år, og Dennis Hauger er den fjerde yngste i feltet, med sine 17 år, fire måneder og to dager i skrivende stund. De som er yngre enn ham er Roman Stanek (16, 4, 24), Theo Pourchaire (16, 10, 29) og Matteo Nannini (17, 0, 09).

Snur vi lista så er Jake Hughes den eldste på 26 år, én måned og 19 dager, etter fulgt av Alessio Deledda (25, 7, 9) og Igor Fraga (21, 9, 23). Resten er 20 år eller yngre.

Ellers for å lese tabellen veldig enkelt; fem ulike løpsvinnere på seks løp, kun Theo Pourchaire har vunnet mer enn ett løp. Oscar Piastri og David Beckmann har flest pallplasser med tre hver, men Piastri har to andreplasser mot Beckmanns to tredjeplasser ved siden av én seier hver.

Totalt 12 forskjellige førere har stått på pallen minst én gang, og 18 førere har tatt poeng i løpet av sesongen. Totalt 30 førere er permanent påmeldt for sesongen. Liam Lawson leder forøvrig bruttstatistikken med tre brutte løp på rad.