En nærmere titt på bilen mange ikke trodde ville komme til start i 2009.

Brawn GP:

En godt fortalt underdoghistorie

Om en uke kommer det nok en Formel 1-serie, og den er verdt en titt.

Publisert Sist oppdatert

FORMEL 1: Profilerte filmer og TV-serier om Formel 1 kommer ikke hver dag, men når de gjør det får de gjerne oppmerksomhet. 

Netflix-produksjonen Drive to Survive er kjent for de fleste, mens den kommende Apple-filmen med Brad Pitt omtales bredt allerede før den er klar for kinolerretet. Nå er det Disneys tur, og de vender blikket bakover i tid. 

Nærmere bestemt vender de blikket mot 2009, Brawn GP og det de selv omtaler som «den umulige Formel 1-historien». 

Profilerte stemmer

For det burde jo ikke vært mulig. Teamet skulle ikke engang ha klart å stille til start i 2009-sesongen etter at Honda trakk seg helt ut av sporten og halvparten av de 750 ansatte måtte gå. Likevel gikk det som kjent bra for Ross Brawns team – hvordan var det mulig?

Ross Brawn stablet teamet på beina til 2009-sesongen mot alle odds.

I denne dokumentaren i fire deler er det nettopp det Keanu Reeves ønsker å finne ut av. Vi blir tatt med på innsiden av teamet – og i motsetning til en viss Netlfix-serie er det ikke her nødvendig å klippe inn øyeblikk fra tre forskjellige løp for å skape spenning og dramatikk. Ingenting slår sannheten, og den sanne historien fra 2009 kan engasjere enhver. 

Ross Brawn (eller the smiling assassin som Christian Horner kaller han) er naturligvis med sammen med Nick Fry. Jenson Button og Rubens Barrichello forteller om splittelsen i garasjen som ikke stikker så dypt som man kanskje skulle tro, det til tross for at deres respektive løpsingeniører Andrew Shovlin og Jock Clear gjør sitt for å helle bensin på bålet.

Glem heller ikke James Volwes. Å høre den mannen snakke om Formel 1 er noe jeg personlig kunne hørt på daglig. 

Noe mangler

Det er dog synd at det er Mark Webber som forteller om historien fra Red Bull-førernes side, når det selvfølgelig er Sebastian Vettel vi vil høre fra. 

Utover Brawns reise er det interessant å få et innblikk i den politiske kampen i paddocken. I det ene øyeblikket anklager teamet hverandre for å jukse, mens de i det neste står sammen mot Formel 1 og FIA (i stor grad styrt av kompisene Bernie Ecelstone og Max Mosley) i kampen om en større del av den finansielle kaken. Eccelstone medvirker selv, og svarer ikke overraskende på det han vil svare på med en noe selektiv hukommelse. Innsikten fra Red Bull-sjef Christian Horner og Ferraris Luca Montezemolo er også verdifull. 

Likevel savner jeg å i større grad få en konklusjon på den politiske kampen i paddocken samt mer om hvordan det hele kulminerte i det vi i dag kjenner som Merceses-teamet når dette er historielinjer som vies såpass mye tid innledningsvis. 

Men uavhengig av dette burde du se Brawn GP. Hvor godt du kjenner historien fra før spiller egentlig ingen rolle. Hvem elsker vel ikke en god underdog-historie?

Brawn GP kommer ut på Disney+ 15. November.

Powered by Labrador CMS