FIA ønsker bedre dommeravgjørelser - derfor hyrer de inn Tommy Rustad

Den norske bilsportlegenden får en spennende, men kanskje utakknemlig rolle tre av VM-løpene i rallycross denne sesongen.

Publisert

I forkant av helgens sesongåpning i Rallycross-VM, kunngjorde FIA og IMG noen forandringer i regelverket fra tidligere. Blant annet at startrekkefølgen i Q2, Q3 og Q4 kan endres slik at de raskeste førerne ikke skal dra noen umiddelbar rolle over å få de beste baneforholdene.

Tommy Rustad. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé

I forkant av helgens sesongåpning i Rallycross-VM, kunngjorde FIA og IMG noen forandringer i regelverket fra tidligere. Blant annet at startrekkefølgen i Q2, Q3 og Q4 kan endres slik at de raskeste førerne ikke skal dra noen umiddelbar rolle over å få de beste baneforholdene.

Samtidig er det gjort forandringer i dommerstrukturen under løpene. For nå er det bestemt at juryen skal få inn en ekstra stemme som skal gi dommerne mer innsikt i hvordan hendelser og situasjoner oppleves fra en førers ståsted.

Viktig rådgiver for juryen

En såkalt «Stewdards Driver Advisor». Og første mann ut i denne rollen er ingen ringere en norske Tommy Rustad, som i fjor la karrieren på hylla i toppnivåsammenheng.

Likevel blir han å finne i rallycrosspaddocken rett som det er denne sesongen. I alle fall minst tre ganger.

– Dommerne har god greie på regler og så videre, men ingen erfaring fra førerstolen, sier Tommy Rustad til Parc Fermé.

Det skal ha vært teamene selv som skal ha ønsket å benytte seg av Rustad som ressursperson for juryen når de skal ta avgjørelser og eventuelle bestrafninger etter incidenter ute på banen.

Selv er det tre av årets 10 løp som Rustad skal bidra på. Hvem som stiller opp forøvrig er foreløpig ikke kjent. Vi lar imellomtiden Rustad forklare arbeidsoppgavene sine.

– Jeg skal sitte som rådgiver sammen med dommerne og være en nøytral person til å vurdere situasjoner som oppstår på banen. Der skal jeg forklare hvordan man som fører vil oppfatte de ulike situasjonene, og å hjelpe til så godt jeg kan for at det skal bli så rettferdig dømming som mulig, fortsetter 50-åringen.

https://parcferme.no/rallycross/na-er-35-ar-med-tommy-rustad-pa-farten-over/

Grugleder seg

Rustad forteller videre at dette har vært forsøkt i Formel 1, med stor suksess, og at FIA nå ønsker at dette også prøves ut i rallycross. Med det formatet rallycross er bygd rundt, så er det knapt en løpshelg uten at det skjer opp til flere situasjoner ute på banen hvor det gjøres avgjørelser, mange kanskje av det kontroversielle slaget. Da vil det alltid strides de lærde om hva som er rett og galt.

– Jeg har vel erfart det meste man kan oppleve som fører, og jeg har nettopp gitt meg, slik at jeg fortsatt kjenner sporten godt, sier Rustad.

Når det er sagt så har han kun en rådgivende rolle. Han har ingen annen form for stemmerett eller annen myndighet til å ta avgjørelser.

– Heldigvis, får man si, men jeg vil tro de lytter til det jeg eventuelt har å si. Jeg er litt stolt over å ha fått denne tilliten, men jeg er veldig usikker på hva jeg går til. Jeg grugleder meg, konstaterer mannen som sist ble europamester i rallycross i 2015.

Powered by Labrador CMS