Finaleløpet var intenst, møkkete og krevende – men nå er alle norgesmesterne i rallycross kåret

Ingenting var hugget i stein før siste NM-runde, og nesten ingen av gullene ble avgjort før på målstreken.

Publisert

For i motsetning til Rally-NM, hvor samtlige gullmedaljer er delt ut før NM-finalen på Hamar førstkommende helg, så skulle alle trofeene deles ut første etter årets siste NM-runde i rallycross på Finnskogbanen utenfor Flisa i Åsnes. Under en helg med vekslende vær, avsluttet med relativt våte og krevende forhold, så skilte det i de fleste klasser ytterst få poeng mellom gullkandidatene.

Sindre Madsen Moe, Marius Solberg Hansen, Thomas Hårberg, Simen Engsvik og Fredrik Ågedal. (Foto: Anne Beth Mål Arntzen/Simen Næss Hagen/Privat)

For i motsetning til Rally-NM, hvor samtlige gullmedaljer er delt ut før NM-finalen på Hamar førstkommende helg, så skulle alle trofeene deles ut første etter årets siste NM-runde i rallycross på Finnskogbanen utenfor Flisa i Åsnes. Under en helg med vekslende vær, avsluttet med relativt våte og krevende forhold, så skilte det i de fleste klasser ytterst få poeng mellom gullkandidatene.

Vi tar for oss de fire NM-klassene i Supernasjonal, samt norgescupen i juniorklassen, og vi går likefullt kronologisk til verks.

Trøgstad-kamp om gullet

Det skilte kun tre poeng i realiteten mellom NMK Trøgstad-førerne Torjus Svenneby og Sindre Madsen Moe før finalen. Svenneby tok starten foran Madsen Moe mens Joachim Grønvold endte med å snurre inn i den andre svingen på banen. På de første rundene bygget Svenneby opp en god luke til Madsen Moe, mens sistnevnte måtte holde unna for Jens Hvaal som om jagende bak på en tredjeplass.

To runder før slutt valgte Jens Hvaal å gå inn i alternativsporet, og måtte slippe Lars Løstegaard inn foran seg, mens Svenneby og Madsen Moe fortsatte i det ordinære sporet fram til siste runde. Hvaal tok derimot Løstegaard på yttersvingen en halv runde før slutt og sikret med tredjeplassen både i løpet og i juniorcupen totalt. Svenneby tok finaleseieren, mens Madsen Moe likevel kunne juble for sitt andre juniorgull på to år selv om det ble med en andreplass i finalen.

Lokal helt mot årets store komét

Innledningsvis var det Marius Solberg Hansen som hadde dominert fullstendig med fire omgangsseire av fire mulige i klasse 1. Men det var Espen Isaksætre, solungen på hjemmebane, som fikk en knallstart, og det samme med Guro Majormoen som tok seg opp på en andreplass foran Solberg Hansen. Sebastian Høidalen og Andrine Rafoss fulgte også tett som perler på en snor gjennom den første runden. Solberg Hansen og Høidalen svarte dog da første runde var gjennomført, mens Isaksætre kunne stikke ifra.

Feltet stabiliserte seg etter dette, selv om Solberg Hansen og Isaksætre utkjempet en kamp om seieren, mens Rafoss også holdt Høidalen på pinebenken i kampen om den siste pallplassen.

Isaksætre og Solberg Hansen fulgte hverandre inn i alternativsporet, og sistnevnte skjønte at NM-gullet var innenfor rekkevidde med ett poengs forsprang ved å sikre andreplassen. Dette stod seg helt inn, det ble hjemmeseier for Isaksætre, som måtte akseptere at det var 17-åringen fra Holmestrand som tok gullet. Forøvrig verdt å nevne hans andre NM-gull for sesongen etter at han også sikret GT4-gullet i Racing-NM.

Trøndersk jubel til siste slutt

Thomas Hårberg fra lottobygda Verdal hadde lagt grunnlaget for NM-gull i klasse 2 ved å ligge på topp etter omgangene, men det var Per Magne Røyrås og Even Heggelund fra andre og tredje rekke som fikk den beste starten opp bakken på Finnskogbanen. Men ingen tok alternativsporet på første runde og alle ble liggende som sild i tønne på hverandre nedover første runden.

Stian Søsæther endte opp med en snurring, mens resten av feltet fikk fortsatt uten nevneverdig hinder. Hårberg tok alternativsporet på andre runden, uten å havne i trafikk, og gjorde med det en taktisk klok manøver for å kunne kjempe seg oppover i feltet igjen.

Åsmund Holten svarte på Hårbergs taktikk ved å ta alternativen på neste unde, men måtte likevel slippe trønderen foran seg. I mellomtiden tok Heggelund seg opp i ledelse etter at Røyrås driftet ut opp bakken etter start-mål, og heretter skulle det bli ekstra intenst. For både Røyrås og Mathias Kveven Hamre seiler ut i siste sving, og slipper med det både Hårberg og Heggelund forbi seg.

Dette stod seg i mål, og Thomas Hårberg tar både finaleseieren og NM-gullet i klasse 2. Åsmund Holten endte på tredjeplass bak Even Heggelund, men sikret med det sølvmedaljen. Per Magne Røyrås endte på bronseplass sammenlagt.

Ren og skjær brødreduell

I den nest største klassen har mye handlet om brødrene Simen og Sander Engsvik fra Ørje, og førstnevnte tapte grunnlaget for A-finale etter en brutt andreomgang. Det ble med sisteplass i B-finalen også, men med et godt grunnlag fra de andre NM-rundene, så hadde han råd til å stryke finaleløpet og likevel bli norgesmester. Således var det i denne klassen det var minst spenning om NM-gullet.

I finalen var det storebror Sander som skulle forsvare familiens ære ved å toppe lista etter fire omganger og stå i pole position, og det skulle bli en dramatisk åpning på finalen. På toppen av bakken skjener Andreas Aarhaug ut og treffer Jørgen Syversen som ble stående. Aarhaug kom seg videre, men ble senere utelukket fra finaleresultatet som følge av sporskiftet ut av start og etter første sving.

Andreas Tveter Nilsen kunne så stikke ifra med Fredrik Kviserud og Frode Leirhol på slep, mens NM-leder Engsvik hadde en heller dårlig start og ble liggende bakerst i feltet. Engsvik fikk i mellomtiden kjørt seg opp i feltet og sikret andreplassen bak Tveter Nilsen, mens Leirhol avsluttet karrieren i supernasjonal ved å bli nummer tre både i finalen og i mesterskapet.

Slått av sin tidligere gullbil

I «Store Super» har det vært en fast trio som har ligget jevnt i toppen i hele år. Det vil si, det startet med at Jonas Dalseth Jacobsen og Emil Sivesind skilte seg ut som åpenbare gullkandidater på Gardermoen, men da Fredrik Ågedal kom inn først i den andre NM-runden, så skulle sørlendingen også melde seg på med et høyt tempo da han valgte å fortsette ut sesongen

Og det var Ågedal som hadde pole position i finalen, tett fulgt av veteranen Terje Morstad opp bakken. Morstad som forøvrig gir seg etter finaleløpet på Finnskogbanen. Men Ågedal trakk det lengste strået på toppen, og kunne bare suse ifra feltet med NM-gullet i siktet etter dette.

Dalseth Jacobsen satte opp en febrilsk kamp mot Morstad, men måtte også passe seg for den lokale veteranen Herbjørn Haug som også hang seg på pallkampen i finalen. Emil Sivesind var ute av seierskampen etter første runde etter en stoppsladd i nordre sving, og det skulle altså stå mellom Ågedal og Jacobsen i kampen om gullet.

Det tidlige alternativsporet til Jacobsen viste seg å være lønnsomt, for da Morstad var ferdig med sin tur, så rakk Polo-føreren å komme seg foran. Men han hadde ikke sjans til å ta igjen gamlebilen sin, anført av Fredrik Ågedal, som gikk hen og tok gullet i den største supernasjonalklassen, som han så gjorde i 2019. Dalseth Jacobsen sikret sølvet, mens Emil Sivesind, fjorårets norgesmester i klasse 2,  måtte nøye seg med bronse denne sesongen.

Powered by Labrador CMS