Formel 1-finale med medaljedrama - tre førere fra tre team kan slå hverandre

Gullet er allerede sikret. Det samme er sølvmedaljen. Om bronsen - derimot - der kan alt skje.

Publisert

Det skal likevel understrekes at det er finske Kimi Räikkönen som ligger best an av de tre. Formel 1-legenden, som tok sin første seier på mer enn fem år under USAs Grand Prix, ligger relativt trygt plassert på bronseplass med 251 poeng.

Mexicos Grand Prix i 2017, det var sist gang Max Verstappen, Valtteri Bottas og Kimi Räikkönen stod sammen på pallen sist. (Foto: Red Bull Content Pool)

Det skal likevel understrekes at det er finske Kimi Räikkönen som ligger best an av de tre. Formel 1-legenden, som tok sin første seier på mer enn fem år under USAs Grand Prix, ligger relativt trygt plassert på bronseplass med 251 poeng.

Bedre poengsnitt har ikke Räikkönen hatt siden han tok VM-gull i 2007, om man måler snittpoengene per løp utifra hva man maks kan score basert på poengsystemet som er satt.

Med mørkere grønnfarge vil Kimi Räikkönen sikre bronsemedaljen. Med lys rød bakgrunn vil bronsemulighetene ryke for Valtteri Bottas og Max Verstappen. (Grafikk: Simen Næss Hagen)

Men han har på ingen måte forseglet bronsemedaljen sin, selv om dette har vært hans desidert beste sesong siden F1-comebacket i 2012. Den gang ble det også bronsemedalje - i det som også var en uhyre spennende sesong med gullduellen mellom Sebastian Vettel og Fernando Alonso.

Nå får Räikkönen selskap av to andre, og attpåtil førere fra to andre team.

På fjerdeplass følger Valtteri Bottas, og har 14 poeng opp til sin landsmann. Bottas tok bronse i fjor, og var også mannen som vant VM-finalen i Abu Dhabi - samme finalevert som denne sesongen.

Men finnene er ikke alene. For Red Bulls Max Verstappen har vist en forrykende høstform og er nå bare tre poeng bak Bottas og 17 poeng bak Räikkönen.

Med fire pallplasser de siste fire løpene, og desidert flest poeng av samtlige utenom Lewis Hamilton siden Italias Grand Prix, så kan Verstappen altså bli farlig, selv om han trenger hjelp fra Räikkönen for å ta sin første medalje i Formel 1 siden debuten i 2015.

De siste syv løpene har Verstappen scoret 114 poeng, mot Kimi Räikkönens 105 og Valtteri Bottas' 93. Det gir et poengsnitt per løp på henholdsvis 16,3, 15 og 13,2 poeng.

Til sammenlikning har Sebastian Vettel - som har hatt en katastrofal høstsesong, kun scoret 88 poeng de siste syv løpene, noe som gir et poengnsitt på beskjedne 12,57.

Under følger en grafikk som viser hvilke poengsummer som bronsekandidatene vil oppnå under gitte poengplasser, og på den måten kan du se hva som skal til for at én av dem skal sikre bronsemedaljen.

Powered by Labrador CMS