Høydramatisk Mercedes-oppvisning på godt og vondt i kvalifiseringen

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, tenkte kanskje Lewis Hamilton da han viste maktdemonstrasjon uten sidestykke da det gjaldt som mest. Samtidig krasjet teamkollega Valtteri Bottas seg ut av kvalik-kampen.

Publisert

I mål var den regjerende verdensmesteren hele 66 hundredeler foran andremann etter at han satte opp et forrykende tempo på det siste forsøket på kvalifiseringen i Australia.

I mål var den regjerende verdensmesteren hele 66 hundredeler foran andremann etter at han satte opp et forrykende tempo på det siste forsøket på kvalifiseringen i Australia.

Med det forbedret han også tiden sin med mer enn syv tideler fra første forsøk og satte dermed skapet på plass. Det har gått rykter om såkalt «party mode» hos Mercedes hvor de kan skru opp det lille ekstra når det trengs, og til det sier Lewis Hamilton følgende:

– «Party mode», vel - jeg er alltid i «party mode». Jeg er en perfeksjonist og er så glad for å få til en slik runde, sa Hamilton i TV-intervjuet etterpå.

LES OGSÅ: Formel 1-åpningen i Australia får en tredje DRS-sone på banen

La oss ta kvalifiseringen fortløpende.

Q1

Her er det mest spenning knyttet til hvem som ryker ut, og det var kanskje ventet at Sauber, Williams og Force India ville kjempe om de nederste plassene, men de sistnevnte i rosa overrasket positivt mens Toro Rosso var tilbake nærmere bunnsjiktet enn hva de de viste på testene i Barcelona.

Så skal det sies at det en periode så meget lyst ut for svenske Marcus Ericsson, som i sin Sauber kjørte seg opp til en midlertidig 12. plass og så ut til å ta seg noe smått sensasjonelt til Q2. Men Adam var ikke lenge i paradis, og like etterpå kom flere av både Force India-, McLaren- og Renault-førerne og tok seg forbi svensken.

Av de seks førerne i de tre «bunnteamene» var det til slutt bare Lance Stroll fra Williams som tok seg videre til neste kvalikrunde.

Ut: Brendon Hartley, Marcus Ericsson, Charles Leclerc, Sergey Sirotkin og Pierre Gasly.

Q2

Mens Fernando Alonso uttrykker bekymring for potensielt regnvær i anmarsj, kunne vi konstatere at begge Red Bull-førerne setter på supersoft, framfor ultrasoft, til denne runden. Reglene er slik at dekkene som setter bestetiden i Q2 skal brukes i starten av løpet, og med ett hakk hardere dekk enn de andre vil dette påvirke løpsstrategien søndag.

Etterpå kunne vi se Sebastien Vettel kline til med midlertidig bestetid noen sinne på banen der han for første gang tok seg under 1:22 (1:21,944). Dermed var lista lagt for siste kvalifiseringsrunde.

Årets store overraskelse på test, Haas, leverte som forventet og sendte både Romain Grosjean og Kevin Magnussen videre, mens begge McLaren-førerne måtte ta til takke med henholdsvis 11.- og 12. plass.

Ut: Fernando Alonso, Stoffel Vandoorne, Sergio Perez, Lance Stroll, Esteban Ocon

Q3

Siste del av kvalifiseringen åpner på mest dramatisk vis når Valtteri Bottas går i barrieren etter første sving. Med relativt store materiale skader på bilen blir sesjonen avbrutt og Bottas må konstatere at han havner sist i Q3. Dermed var én av de reelle pole-kandiatene ute, og rødflagget stoppet kvalifiseringen en periode.

Etter første forsøk skiller det kun seks hundre deler mellom Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton og Max Verstappen, men det var briten i midten som skulle kline til på siste forsøk.

Intet mer enn syv tideler raskere enn sin egen tid, og hele seks tideler ned til finnen Räikkönen beskrev storeslemmet som Hamilton viste. Samtidig tok Sebastian Vettel forbi seg Verstappen på siste forsøk.

LES OGSÅ: Årets første gridstraffer er allerede delt ut etter fredagen

Det er også verdt å nevne at Daniel Ricciardos gridstraff på tre straffer gjør Kevin Magnussen til dagens største overraskelse ved siden av enkeltrunden til Hamilton.

For med sjette beste tid skal dansken starte fra femte startposisjon, og ikke siden debutsesongen i McLaren i 2014 har han stått like langt fram på griden.

Australias Grand Prix – kvalifisering

Fører

Team

Tid

1)Lewis HamiltonMercedes 1:21,164 
2)Kimi RäikkönenFerrari 1:21,828 
3)Sebastian VettelFerrari 1:21,838 
4)Max VerstappenRed Bull 1:21,879 
5)Daniel RicciardoRed Bull 1:22,152 
6)Kevin MagnussenHaas 1:23,187 
7)Romain GrosjeanHaas 1:23,339 
8)Nico HülkenbergRenault 1:23,532 
9)Carlos Sainz jr.Renault 1:23,577 
10)Valtteri BottasMercedes Avkjøring 
11)Fernando AlonsoMcLaren1:23,692
12)Stoffel VandoorneMcLaren1:23,853
13)Sergio PerezForce India1:24,005
14)Lance StrollWilliams1:24,230
15)Esteban OconForce India1:24,786
16)Brendon HartleyToro Rosso1:24,532
17)Marcus EricssonSauber1:24,556
18)Charles LeclercSauber1:24,636
19)Sergey SirotkinWilliams1:24,922
20)Pierre GaslyToro Rosso1:25,295

* Q1 - Q2 - Q3

Powered by Labrador CMS