Hvordan mangel på åpenheten bare gjør vondt verre

Dekningen av Michael Schumachers helsetilstand er i bunn og grunn bare blitt problematisk for alle parter.

Publisert

Jeg har i utgangspunktet engasjert meg relativt lite i omtalen at Michael Schumacher etter den forferdelige ulykken for snart fire år siden, som sendte Formel 1-legenden i koma, og siden vært i en tilstand av ikke det særlige gode slaget. Enten det være seg personlige betraktninger, eller omtale av hans tilstand her på Parc Fermé.

(Faksimile: VG/Dagbladet)

Jeg har i utgangspunktet engasjert meg relativt lite i omtalen at Michael Schumacher etter den forferdelige ulykken for snart fire år siden, som sendte Formel 1-legenden i koma, og siden vært i en tilstand av ikke det særlige gode slaget. Enten det være seg personlige betraktninger, eller omtale av hans tilstand her på Parc Fermé.

Men det er et problem for oss fra sidelinja at vi ikke helt sikkert kan konstatere hvordan det står til, annet enn at vi har grunn til å tro det ikke står all verdens bra til.

Så ville jeg kanskje trodd at det var et problem for hans aller nærmeste det som stelles i stand i spalter og sosiale medier når åpenheten om helsetilstanden uteblir.

PF-bloggen
Dette er spalten hvor Parc Fermé-grunnlegger Simen Næss Hagen kommer med sine personlige betraktninger av hva som rører seg i det norske bilsport-samfunnet.

Men jeg skal ikke kritisere familien hans for det. Både kona og barna har gjennom «Schumi» sitt Formel 1-eventyr blitt jaget og nedsablet av journalister og paparazzi-fotografer gjennom mange, mange år, når du lever i en hverdag hvor media og andre uvedkommende lusker i buskene for å lage historier som slettes ikke er Formel 1-relevante.

Og satt på spissen kan jeg forstå at de nå har valgt å gi fingeren til dem, i hovedsak media, ved å være konstant fraværende av informasjon om Michael nå som det er enklere for familien å kontrollere situasjonen.

Nå vil de ha fred, og taktikken fra familien er derfor å nekte adgang til fersk, reell informasjon. Til det er de for redd for å helle mer bensin på rampelysbålet.

Om det er av frykt for videre overskrifter, spekulasjoner og rykter, har jeg ingen forutsetninger for å konstatere, men det ser ikke nødvendigvis bedre ut det som uansett skrives fordi det er av medias og folks generelle interesse å vite hva som skjer rundt tidenes mest suksessrike Formel 1-fører.

Det er hva jeg så The Telegraph skrev, videre sitert fra norske Dagbladet, som har fått meg til å dele en viss form for oppgitthet rundt hele smørja av oppmerksomhet rundt en ganske tragisk situasjon, fordi den enkelt og greit ikke får den pressedekningen den skulle hatt. At The Telegraph, videre til Dagbladet og helt sikkert flere andre medier, kaster seg på og gjør overskrifter over at datteren Gina «ber faren kjempe videre», så er det altså så lite for mediene å hente at det nå må lages overskrifter over hva som helst som skjer, uten at det er noen reell utvikling eller reelle nyheter bak Schumachers helsetilstand.

Begrepet KeepFighting og de påfølgende hashtagene vedrørende dette er siden ulykken i romjulen 2013 blir et verdensomspennende begrep tilknyttet nettopp Michael Schumacher, og det er da for faen ikke noe nytt at dette deles, enten det er fra hans familiemedlemmer eller ikke. Både før og siden har begge barna delt dette i sosiale medier en rekke ganger. Mer om KeepFighting kan også leses her.

Schumachers barn Gina og Mick er i ferd med å bli voksne og er blitt særdeles dyktige i deres respektive idrettsgrener. Selvfølgelig har de medias søkelys rettet mot seg fordi de er barna til deres far, men samtidig presterer de ganske så godt i henholdsvis westernridning og formelbilracing som igjen gir ekstra spalteplass over hva de holder på med. Og de skjermer seg ikke fra pressen, selv om jeg vet at de som får intervjue Mick Schumacher på arenaen, får streng, streng beskjed om ikke å dra opp tematikk som handler direkte om farens helsetilstand.

Både Gina og Mick deler jevnlig Keep Fighting-budskapet i sosiale medier. Selv om dette dreier seg om deres far, så ligger det ikke noe vesentlig mer personlig og annet underliggende budskap her enn det som gjelder millioner av andre mennesker verden over som er brydd av det som har hendt Schumacher.

At det likevel blir overskrifter av en verdensomspennende emneknagg, videreformidlet av Schumachers etterkommere, det sier litt om hvor lite det er å hente om statusen til Michael. Noen små drypp har vi fått fra manager Sabine Kehm. Men som regel har påstander og uttalelser fra personer som står Michael tilsynelatende nær blitt hardt tilbakevist, og fordi familien, i regi av kona Corinna, bevisst tilbakeholder informasjon om mannen, og da ender det med at mediene til slutt latterliggjør seg selv med måten Schumacher uansett «må» dekkes på.

Torsdag stod overskriftene på nytt igjen, opprinnelig fra Bild og sitert av Dagbladet, der Gina i en westernridning-forsamling skal ha holdt «en rørende tale» hvor hun gir en «takk til foreldrene som gir henne kjærlighet hver eneste dag», og at hun «som barn kjørte gokart, men foretrakk hest». Igjen er det ingenting ekstra hun uttrykker som følge av farens helsetilstand, hun er i en offentlig setting hun ville vært i uansett, og da blir det bare til at media tørrklemmer på en spene uten noe nytt å bidra med. Fordi de ikke får noe jævla melk ut av det knusktørre juret.

Samme kan vi også konstatere da VG fortalte at Mick hadde uttalt seg om faren for første gang etter ulykken, via den tyske kanalen RTL, med følgende sitat: «Min far er min rollemodell. Han er den beste. Mitt idol». Selvfølgelig en fin, hyggelig, snill og fortjent gest til sin far, men igjen er dette noe Mick mest sannsynlig ville sagt om sin far om han også var med oss ved sine fulle fem, og sønnens utsagn ga heller ikke noe nytt eller noen indikasjoner om hvordan det egentlig står til med faren hans, eller hvordan Mick har det som følge av farens tilstand.

Jeg kunne skrevet opp og i mente om hvor stiv jeg er i nakken etter all hoderisting når jeg ser hvordan man prøver å lage alt ut av ingenting. Enkelt og greit fordi media desperat - fullt forståelig - vil ha noe nytt å melde om Schumacher. Men for oss som har en over gjennomsnittlig interesse av Michael Schumacher, uavhengig av hans globale kjendisstatus, så er det bare å leve med at «intet nytt mest sannsynlig er dårlig nytt» og at vi ikke får noe igjen for Schumacher-omtalen før det kommer en offentlig uttalelse fra kona Corinna eller manager Kehm.

Og dette er selvfølgelig problematisk for familien også, at den store usikkerheten gir nye spekulasjoner, teorier og konspirasjoner, men det er nok lettere for dem å svelge usikkerheten som offentligheten bærer på enn hvordan det var å takle søkelyset som hang over hele familien under Schumachers glansdager.

Powered by Labrador CMS