Marcus Ahlmann Sæter fra Oulton Park tidligere denne sesongen. Til helgen fortsetter sirkuset på Grand Prix-banen på Silverstone.

Marcus (15) er første nordmann i prestisjefylt britisk racingserie

Stadig flere yngre bilsportutøvere hopper ut av gokarten til fordel for bil med tak. Nå sjekker Marcus Ahlmann Sæter ut nivået i britisk baneracing.

Publisert Sist oppdatert

RACING: 15-åringen fra Ski har gjort seg bemerket i gokart de siste årene, og best huskes kanskje den smått sensasjonelle sjetteplassen i VM i 2021. Men han fortsatte i ytterligere to år til med gode resultater og erfaringer.

RACING: 15-åringen fra Ski har gjort seg bemerket i gokart de siste årene, og best huskes kanskje den smått sensasjonelle sjetteplassen i VM i 2021. Men han fortsatte i ytterligere to år til med gode resultater og erfaringer.

Men når vi nå skriver 2024 så er det bil for alle pengene. Men i stedet for å sikte mot norsk, skandinavisk eller annen europeisk serie, så har Sæter tatt turen til de britiske øyer for å ta temperaturen på det godt etablerte miljøet.

Marcus Ahlmann Sæter.

Vi snakker Ginetta Junior Championship, et velrennomert mesterskap som har tiltrukket seg mange unge utøvere som senere har blitt gode på høyt internasjonalt nivå, med følgelig sterk konkurranse og høy prestisje blant de unge for å ta steget videre. Mest kjent er Formel 1-føreren Lando Norris, som tok bronse i denne serien tilbake til 2014.

Bilene de kjører er Ginetta G40, med en 1,8-liters Zetec-motor på 100 hestekrefter, og serien er tilrettelagt for utøvere mellom 14 og 17 år. Totalt 24 løp fordelt på åtte løpshelger over seks ulike britiske anlegg står på terminlisten.

– Jeg tror jeg er den første nordmannen som noen gang har kjørt det. Men det har vært svensker og sånn, her, sier Sæter til Parc Fermé.

Det var nettverk og kontakter gjennom gokarten som anbefalte ham å sjekke ut serien, og etter en vellykket test i desember i fjor, så ble valget enkelt.

Nyttig gokarterfaring til bil

Sesongen startet på Oulton Park i starten av april. Der åpnet han ballet med en imponerende fjerdeplass i første løp, før de to neste ble mer krevende med en punktering i andre løp som sendte ham ned til 22. plass. Dette satte startsporet for løp tre, hvor han kjørte seg opp til 11. plass, men en liten straff sendte ham ned to plasser.

Uansett verdifulle erfaringer å ta meg seg når mesterskapet fortsetter på Silverstone denne helgen. Der samkjøres de forøvrig med blant annet formelbilserien GB3 som hans nære kompis Martinius Stenshorne stiller opp som gjestefører i.

– På Oulton Park var det første gang jeg kjørte på regn, men erfaringen og kunnskapen fra gokart med linjer og slikt fungerte ganske bra, faktisk. Men ellers er det ganske uvant, også dette med gir. Også har jeg egentlig aldri kjørt noe særlig bil før, annet enn på parkeringsplass, sier Sæter, som har ambisjoner om å lukte på pallplasser og løpsseire gjennom sesongen.

Ikke bestemt seg

Men om Sæter etterhvert vil sikte mot formelbil eller bli i bil med tak har han ikke bestemt seg for, selv om han har kastet seg på trenden ved å gå rekordtidlig til bil.

Stadig flere norske utøvere i midten av tenårene har de siste årene valgt å sikte mot GT-racingen framfor formelbil, spesielt med tanke på alle mulighetene det potensielt kan gi for både gratis sjanser og til og med kanskje et betalt sete i framtiden.

– Enn så lenge er jeg litt usikker, egentlig. jeg skal gå mer i dybden og tenkte litt på det. Men jeg har snakket litt med Emil (Gjerdrum, journ.anm.) om dette, og GT-bil virker i hvert fall ganske moro, sier 15-åringen.

Powered by Labrador CMS