Markus Røsrud (høyre) kunne ferie finaleseier foran Fredrik Hanserud med trøkk og champagnesprut på Finnskogbanen søndag.

Rallycross-NM og Norgescup, Finnskogbanen:

Markus er Norges beste junior – derfor ønsker han å bli i klassen

17-åringen klarte ikke holde tårene tilbake da hodet hans reflekterte over hvor mange som står bak gullmedaljen han har kjempet for i hele år.

Publisert Sist oppdatert

RALLYCROSS: Han hadde dannet seg et godt grunnlag gjennom omgangene før det var duket for A-finale. Markus Røsrud har i hele år kjempet en beinhard kamp mot Johannes Rafoss om gullmedaljen i norgescupen for juniorene, men det var hurdølingen som hadde mest kontroll da alt skulle avgjøres.

Rallycross junior - norgescup

1) Markus Røsrud, Honda, 140

2) Johannes Rafoss, Honda, 123

3) Tobias G. Spangen, Peugeot, 118

4) Henrik T. Håkonsen, Honda, 83

5) Fredrik Hanserud, Honda, 71

RALLYCROSS: Han hadde dannet seg et godt grunnlag gjennom omgangene før det var duket for A-finale. Markus Røsrud har i hele år kjempet en beinhard kamp mot Johannes Rafoss om gullmedaljen i norgescupen for juniorene, men det var hurdølingen som hadde mest kontroll da alt skulle avgjøres.

Når A-finalen var sikret måtte Johannes Rafoss vinne og Markus Røsrud havne sist dersom gullet skulle gå til sørlandet. Men når starten var tatt, og erkerivalen havnet i sandfella etter å ha fått problemer, så skjønte han hvor det bar.

– Da jeg fikk høre at Johannes stod, så visste jeg at gullet var sikret. Men det var leit at det ble sånn også. Men starten gjorde alt, også ledet jeg hele finalen, sier Røsrud til Parc Fermé.

Markus Røsrud foran Johannes Rafoss. Det er disse to det har handlet om i årets norgescupsesong i rallycross, og før helgens finalerunde var det kanskje her det var størst spenning om hvem som skulle bli mester.

Grep mikrofonen

Etter målgang fikk han spørsmål om å oppsummere helga og sesongen av arenareporter Thomas Holmen. Og etter ordinær refleksjon over hvordan året har vært, så grep Markus mikrofonen på egenhånd, og skulle takke sine nærmeste før han brast i gråt.

– Jeg må faktisk få takke de som hjelper meg. Det er... Jeg hadde ikke vært her uten dem. Det er, hører jeg blir litt følelser her, men... Jeg må takke mamma, pappa, storebror, Tommy, Birk, Steinar. Jeg er kjempeglad i dere, jeg er så glad for all hjelpen jeg får, sa Markus i det han knakk sammen.

På sidelinjen kunne pappa Hans Petter ta til seg hvor mye dette betyr for sønnen.

– Det er en styrke å vise slike følelser, sa en tydelig stolt pappa etter at gullet var sikret.

Gullhatten stod klar i depotet etter at finalen var kjørt, og heldigvis fikk Markus Røsrud god bruk for den. Nå kan han kalle seg landets beste rallycrossjunior, og det er ikke tilfeldig at det denne gang var Markus sin tur.

Bratt læringskurve i Golf

Røsrud startet i juniorklassen med en førstegenerasjons Volkswagen Golf, men det er først år det virkelig er blitt satset. Og det er ikke tilfeldig at han nå er norgescupvinner.

– Det skyldes tre år med Golf, det. Tre år med masse kjøretrening i en svakere bil. Det å lære seg å jage. Det er sånn jeg mener man skal lære seg å kjøre bil, sier Markus, som nå kjører en Honda Civic i likhet med et stort antall andre konkurrenter i klassen.

VTEC er jo selvøflgelig en grunn til at mange kjører Honda. Det er en vanskeligere bil å kjøre, og Golf er mye mer lettkjørt, men det er nesten umulig å lage en bra nok motor til en slik Golf, sier 17-åringen videre.

Han har i år også sjekket nivået i Tyskland, et mesterskap ikke altfor mange nordmenn valfarter til. Men det har vært nyttig erfaring å prøve seg i andre mesterskap med andre miljøer og utøvere.

– Der kjørte jeg mot bedre biler. For det å ligge i midten og ikke bare lede, og ikke bare kjøre foran, det lærer man av. Så er det en litt annen kultur, selvfølgelig. Litt annen rutine. Det merker man, for jeg føler det er litt mer seriøst i Norge når det kommer til toppen. Så seriøst er det ikke i Tyskland. De blir litt sintere bare. Litt mye aggressivitet, flirer Markus.

Hyller juniorklassen

Skal vi tro han er det diametralt motsatt i juniorklassen i Norge. Blant unge gutter og jenter har klassen hatt en enorm vekst og stor status i norsk rallycross, ikke minst på grunn av et sterkt samhold blant juniorene.

Markus Røsrud og Sindre Haug ble for andre gang stemt fram på topp av sine egne konkurrenter og venner i juniormiljøet i norsk rallycross i fjor. Det endte med stipend på henholdsvis 30.000 og 50.000 kroner. Følelsene ble vanskelige å holde tilbake hos de unge rallycrossgutta.

Dette er blant annet blitt godt løftet opp én gang i året de siste årene med Fair Race-stipendet, der utøverne sjøl stemmer fram sine favoritter - som igjen har gitt dem et stipend på flere titusener av kroner de siste årene.

Røsrud er selv mottaker av disse stipendene; der han i 2021 fikk den høyeste summen, før han i fjor fikk den nest høyeste summen, kun «slått» av sin bestekamerat i depotet, Sindre Haug - som i år rykket opp til klasse 1.

Markus vil derimot vente litt, til tross for at han nå er mester.

– Det blir junior i hvert fall én sesong til. Det er kjempemoro å være her. Veldig bra miljø, god kontakt mellom alle og det er ikke noe sånt at folk er uvenner eller noe. Alle er inkludert, vi har disse møtene hver fredag hvor vi tar opp ting og prater om ting. Man lærer mye av hverandre, så jeg håper juniorklassen aldri blir borte, slår han fast.

Parc Fermé kommer med mer fra de øvrige klassene i NM.

Powered by Labrador CMS