Nå starter barmarksesongen for fullt for enda flere nordmenn

Snøen er borte for godt - i alle fall for sesongen. Det betyr at flere finner har tittet på kalenderen og tatt fram bilene sine.

Publisert

Vi er inne i den femte måneden av året, og selv om bilsporten både nasjonalt og internasjonalt har pågått en stund i mange grener for mange førere, så kan vi på mange måter si at perioden vi er i nå setter fyr på resten av bilsporten som har ligget i dvale siden i fjor høst.

(Fotomontasje: Simen Næss Hagen)

Vi er inne i den femte måneden av året, og selv om bilsporten både nasjonalt og internasjonalt har pågått en stund i mange grener for mange førere, så kan vi på mange måter si at perioden vi er i nå setter fyr på resten av bilsporten som har ligget i dvale siden i fjor høst.

Derfor er det på tide å ta en kjapp oversikt over hvilke nordmenn som er i sving denne helga. For det er ikke rent få.

Formelbiler, Porscher og STCC braker løs

Selv om dette primært skal foregå i Sverige i år så har mange nordmenn funnet veien til disse serien, da primært Formel STCC og Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Roar Lindland. (Foto: Malte Christians)

Som vi omtalte tidligere denne fredagen, så stiller et helnorsk team opp i formelserien - og etter fredagens kvalifisering ble det satt en bestetid av Emil Heyerdahl, med Edward S. Woldseth på femteplass og Lars Solheim på sjetteplass.

I Porsche-cupen har vi også en liten håndfull nordmenn. Den mest profilerte er kanskje Roar Lindland, som ved siden av Porsche Supercup skal satse på den skandinaviske cupen i år. Sørlendingen ble også beste nordmann i kvalifiseringen med en sjettetid, mens de andre norske «nybegynnerne» i serien, Ole William Nærsnes og Steffen André Feet, kjørte inn til en 13. tid og 16. tid på kvaliken.

I hovedklassen STCC er det forøvrig ingen nordmenn som er permanent påmeldt, ei heller klare til start i helgen.

Nordisk rallycross i Höljes

Men vi holder oss litt i STCC-sfæren, ettersom det er de samme eierne som har med RallyX Nordic å gjøre, og her braker det løs på den legendariske Höljesbanan denne helgen. Fra før har vi allerede omtalt Oliver Solberg og hans storsatsing i pappa Petters tidligere gullbil. Men Oliver er ikke alene med norsk blod.

Thomas Bryntesson og Oliver Solberg, her fra åpningsløpet i Skien i fjor. (Foto: Simen Næss Hagen)

I Supercar-klassen er Thomas Bryntesson en av de desidert største favorittene, da han også er regjerende mester i denne serien. Hans teamkompis Ola Frøshaug stiller også selvfølgelig opp. Men det stopper ikke der, for både Øivind Finstad, Rune Høljeneset, Morten Stensrud, Tom Daniel Tånevik og Ole Kristian Temte er også påmeldt med norsk lisens.

Samtidig kjøres også Lites-klassen, kjent som RX2 i forbindelse med VM-løpene, og her er det også flerfoldige nordmenn som stiller opp. Førere som Ben-Philip Gundersen, Simon Syversen, Glenn Haug og Sondre Evjen er definitivt blant førerne som vil kjempe i toppen.

I tillegg er også Petter Leirhol og Stein Frederic Akre påmeldt i serien fra Norge, som også kan komme til å vise gode resultater om alt klaffer i år. Så det kommer til å bli minst like mye spenning i Lites som i Supercar, i sterk konkurranse med en haug av svensker og også førere fra flere andre land.

Ben-Philip Gundersen fra RX2-debuten i Höljes i fjor. (Foto: Simen Næss Hagen)

Brynildsen på Kanariøyene

Omsider er også Eyvind Brynildsen i gang med sin satsing etter at han har stått over hele vintersesongen, inkludert VM-runden i Sverige hvor han har kjørt i flerfoldige år.

Brynildsen har plukket seg ut flere EM-løp han skal delta i denne sesongen, i håp om at dette kan strekke til et potensielt EM-gull. Første løp ut er på Kanariøyene denne helgen, og i skrivende stund kjøres det allerede første dag av løpet for Brynildsen, som har med seg den profilerte frilanskartleseren Torstein Eriksen i høyresetet.

Eyvind Brynildsen fra sitt første EM-løp for året på Kanariøyene. (Foto: Gregory Lenormand / DPPI)

Han ligger så langt nede på en 11. plass der han tapte mye tid på SS2 og SS3 som følge av feil dekkvalg. To etapper gjenstår i skrivende stund, men vi kommer tilbake med en oppdatering senere i kveld om hvordan det går med nordmennene på ferieøya.

Det er forøvrig verdt å nevne at vi har en annen nordmann i Tyskland for å kjøre rally i helgen. Sindre Furuseth fortsetter å sanke mil på asfalt, og har med seg Veronica Engan i kartleserstolen når de tar fatt på Rally Sulinger i det tyske mesterskapet.

Første NM-runde på grus

Det er også verdt å nevne at Rally-NM fortsetter med årets første NM-løp på grus denne helgen. Det foregår tradisjonen tro på de sydligere trakter, nærmere bestemt i traktene rundt Kristiansand og Mandal, og det er selvfølgelig Rally Sørland vi snakker om.

Anders Grøndal fra Hurumsprinten i april. (Foto: SHS Motorfoto)

Marius Aasen har trukket seg fra NM, men Søren Snartemo gjør et R5-stunt og skal gjøre det han kan for å tukte den ubestridte favoritten Anders Grøndal om totalseieren.

Parc Fermé er til stede på Sørlandet denne helgen og vil komme tilbake med mer rallystoff gjennom lørdagen og søndagen.

GT4-Marcus i sving i England

Marcus Påverud har fått en pangstart på den europeiske GT4-serien hvor han og teamkompis Ivan Pareras viste svært lovende takter med en femteplass i deres aller første løp overhodet på belgiske Zolder.

Marcus Påverud fra Zolder. (Foto: Leipert Motorsport)

Nå har de forflyttet seg til Brands Hatch i England for årets andre løpshelg. Og ambisjonene er absolutt på plass selv om det er vanskelig å si noe om hvor de bør ligge etter den sensasjonelle sesongdebutem.

– På Brands Hatch, som er en vanskelig bane, stiller vi egentlig med samme målsetting. Dette første året i GT4-serien er et læreår for Ivan og meg. Vi skal levere det vi er gode for, men vil ikke snakke om resultatmessige ambisjoner på forhånd, sier Påverud før løpet.

Stian Paulsen med sin trofaste trekkbil Mercedes Sprinter på vei ned til Frankrike. (Foto: Privat)

Norske tilstander i Frankrike

Mer baneracing, og flere nordmenn utenfor Norges grenser. På franske Paul Ricard, stedet som også gjør comeback i Formel 1 denne sesongen, har vi to norske førere som stiller til start for å legge igjen litt gummi.

Theodor Olsen stiller til start i European Masters-serien, hvor han i skrivende stund ligger på en tredjeplass sammenlagt sammen med Louis Hamilton-Smith.

På samme bane kjøres også årets første løp i den europeiske TCR-serien, hvor Stian Paulsen viste svært lovende takter på treningskjøringen fredag. Først en 12. tid i første treningsomgang, før han klinket til med en meget sterk andretid i andre treningspass.

Dermed blir det en svært spennende helg for både Olsen og Paulsen, spesielt sistnevnte som har hatt en meget trang start på året.

Powered by Labrador CMS