Nå starter Mesternes mester-eventyret – derfor valgte produksjonen å invitere Tommy Rustad i år

Han blir den første bilsportutøveren til å være med i ett av de mest folkekjære TV-programmene i Norge. Men for Tommy Rustad vil det være en seier ikke å ryke ut først.

Publisert

Det var noe påfallende at NRK og Nordisk Film TV få uker etter at Parc Fermé tok opp faktumet at bilsporten aldri har vært representert under Mesternes mester tidligere. Faktumet har dog vist seg at de for lengst hadde invitert racing- og rallycrosslegenden Tommy Rustad til den neste sesongen, uten at dette var noe de kunne avsløre på dette tidspunktet.

Her er deltakerne til den neste sesongen av Mesternes mester. Fra venstre: Anja Hammerseng-Edin, Ida Njåtun, Nadya Khamitskaya Andersen, Lars Bohinen (måtte trekke seg rett før innspilling), Bjørn Einar Romøren, Nils Jakob Hoff, Tommy Rustad, Øystein Pettersen, Madelene Rubinstein, Linn-Kristin Riegelhuth Koren. (Foto: Alice Asplund / Nordisk Film TV)

Det var noe påfallende at NRK og Nordisk Film TV få uker etter at Parc Fermé tok opp faktumet at bilsporten aldri har vært representert under Mesternes mester tidligere. Faktumet har dog vist seg at de for lengst hadde invitert racing- og rallycrosslegenden Tommy Rustad til den neste sesongen, uten at dette var noe de kunne avsløre på dette tidspunktet.

– Jeg tipper at vi innen to til tre år, så har vi garantert én – om ikke to – fra bilsporten med. Jeg har øynene opp for dem og følger nøye med, sa castingansvarlig og tidligere volleyballproff Jan Kvalheim til Parc Fermé i slutten av mai.

Det skulle altså ikke gå mer en ett år siden siste sesong, som ble vunnet av Aksel Lund Svindal. Alpin-stjerna har også forøvrig har tatt over stafettpinnen som programleder etter Dag Erik Pedersen, som har ledet programmet i 13 sesonger siden 2009.

Alderen talte til fordel for Tommy

Denne helgen startet innspillingen og opptakene som skjer på Sørlandet, men som ikke vises på TV tradisjonen tro rett over nyåret i 2022. Derfor var det på tide å få en prat fra Kvalheim igjen om hvorfor de har valgt å ta med Rustad inn i mikense på ti idrettsutøvere som har lagt karrieren på hylla.

– Han har jo vært på radaren vår i mange år, og nå falt det seg riktig å ha han inn i denne miksen. Både i forhold til en ny idrett, men så er det alltid gøy å ha med noen som er over 50 år, sier Kvalheim.

Han utdyper med stor glede hvorfor de så seg ut Rustad til denne sesongen, selv om faktumet er at han også er blitt spurt tidligere - blant annet som en reserveløsning - men at det ikke ble realisert noe deltakelse den gang.

– Jeg hadde aldri møtt ham før, men vi har gjort god research. Blant annet hørte vi fra mange folk at han er en trivelig, jovial og fin fyr, og alle skryter ham opp i skyene. Første møtet vi hadde med ham på «Teams» var vi også veldig fornøyde med. Vi skal heller ikke legge skjul på at det er en fordel at han har jobbet med TV før, sier Kvalheim og viser blant annet til Rustads fartstid på Autofil og Broom i tospann med Jan Erik Larssen.

«Once in a lifetime»

Jan Kvalheim (venstre), her fra 2019-sesongen der Pål Anders Ullevålseter (høyre) vant. (Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon/NRK)

Selv sier Rustad at det virkelig er en stor fjær i hatten over fortsatt å være aktuell for dem. 52-åringen la formelt opp som bilsportutøver etter tre VM-runder under 2018-sesongen, hvor han de siste årene oppnådde EM-gull i 2015 som en av hans store meritter sammen med en rekke andre prestasjoner både i rallycross, bakkeløp og ikke minst baneracing både i Norden og i Europa forøvrig.

– Jeg legger stor ære i dette. Jeg er fryktelig stolt som får være med, og få være den første bilsportutøveren som er med. Dette er «once in a lifetime», sier Rustad til Parc Fermé før avreise til Sørlandet.

Han har dog en relativt nøktern holdning til hvordan han kommer til å bite fra seg i de varierte og til tider svært tøffe og krevende øvelsene de skal igjennom. Han senker ikke oddsen på seg selv nevneverdig. 

– Bare jeg ikke blir slått ut i første program, så er det en seier i seg selv for meg. Jeg er eldst og dårligst trent, så forutsetningene er ikke de beste. Men jeg kommer jo til å gå inn i konkurransemodus og gjøre mitt for å holde meg der lengst mulig, sier Rustad.

Blir stengt inne under hele opptaksperioden

Jan Kvalheim mener på sin side at Rustad ikke har noen grunn til å være defensiv på egne vegne.

– Inntrykket mitt er at han kommer til å slå bra fra seg. Jeg tror ikke han skal ha dårlig selvtillit for ikke å komme langt. Vi har jo hatt med deltakere som ikke har hatt mye selvtillit på egne vegne før innspilling, men som har kommet helt til finalen.

Uansett hvor langt du kommer, så vil det være umulig for utenforstående å fange opp om noen har kommet langt eller røket ut tidlig. De som blir slått ut blir innlosjert i et nabohus til de gjenværende deltakerne ut opptakstiden på 19 dager.

Taushetsplikten er også meget, meget streng for Rustad og de andre deltakerne, der vi må vente i over et halvt år før vi får vite fasit. I mellomtiden har vi bedt Rustad om å vurdere sine egne sjanser før det braker løs de neste to ukene.

– Jeg håper jeg kan ha styrke i praktiske øvelser med litt utholdenhet. Jeg er verken rask eller god fysisk, så det er mange øvelser der vi ikke helt veit hvor vi kommer til. Sykling er kanskje det jeg gruer meg mest til, med de pipestilkene jeg har av noen bein, konstaterer han.

Under ser du listen over Tommy Rustads konkurrenter under den 14. sesongen av Mesternes mester.

Nils Jakob Hoff (36), roing
Nadya Khamitskaya Andersen (38), dans
Ida Njåtun (30), skøyter
Linn-Kristin Riegelhuth Koren (36), håndball
Bjørn Einar Romøren (40), hopp
Madelene Rubinstein (26), judo
Øystein Pettersen (38), langrenn
Anja Hammerseng-Edin (38), håndball

Powered by Labrador CMS