«OC» utelukker ikke å delta i NM mens Hyundai-sjefen ikke utelukker WRC-test

Spennende år i vente for den nybakte Hyundai-føreren Ole Christian Veiby, og teamet kan se for seg en framtid med nordmannen.

Publisert

I alle fall hvis alt går som det skal. Ole Christian Veiby er i alle fall glad for ikke lenger å legge skjul på at han skal kjøre full WRC 2-sesong med Hyundai Motorsport N denne sesongen, driftet av estiske RedGrey som har Markko Märtin og Ott Tänak med på laget.

Ole Christian Veiby, her fra lanseringen av Next Generation-prosjektet før jul. Til venstre Oskar Biksrud og til høyre Dennis Marconini Bjerke. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

I alle fall hvis alt går som det skal. Ole Christian Veiby er i alle fall glad for ikke lenger å legge skjul på at han skal kjøre full WRC 2-sesong med Hyundai Motorsport N denne sesongen, driftet av estiske RedGrey som har Markko Märtin og Ott Tänak med på laget.

Det var på mange måter en dårlig bevart hemmelighet med tanke på at han har flørtet med Hyundai under hele høstsesongen i fjor, og det faktum at han lenge har vært påmeldt i WRC med en Hyundai til Rally Monte Carlo.

Lang prosess

– Ting er ikke alltid like lett, nei - man vet jo ofte mer enn hva man kan si. Men det er en stor prosess og mange mennesker som er involvert. Så da er det ting som skal signeres og godkjennes og alt mulig. Det skal også innom Sør-Korea, så derfor ting formalitetene litt tid, sier Ole Christian Veiby til Parc Fermé.

– Når var dere i praksis enige?

– Vi har jo hatt en lang dialog, og jeg kjørte jo noen løp i fjor. Men på det tidspunktet var det ikke noe klart. Det har jo ligget i kortene etterhvert, og jeg var med for å gjøre en jobb med å utvikle bilen. I siste løpet kjørte vi med en del nye ting som vi skal bruke i år, sier 23-åringen.

Hyundai tar inn russiske Nikolay Gryazin ved siden av Veiby for å ha en yngre stall å spille på. Samtlige utøvere tilknyttet Hyundai, om man inkluderer den uavklarte settingen rundt Andreas Mikkelsen, er av den godt etablerte garden - slik at teamet ønsker å involvere disse to med tanker om et lengre perspektiv.

I tillegg er det godt kjent at teamet skal eskalere satsingen på R5-bilene ytterligere, ettersom Hyundai har manglet konkurransedyktighet på dette feltet. Derfor velger de også å satse i WRC 2 med to unge utøvere som har vist gode resultater før, samtidig som de har erfaring til å sette sitt preg på bilen.

Trives i Norge

Ole Christian Veiby fra Hyundais offisielle pressebilder da nyheten ble kunngjort for en drøy uke siden. (Foto: Hyundai Motorsport GmbH)

Her hjemme i Norge er mange spente på om den regjerende norgesmesteren kommer til å dukke opp i NM igjen. Veiby bekrefter at det står på blokka, men at ingenting på noen måte er hugget i stein enda. Formalitetene rundt det å ta en bil inn til Norge gjenstår fortsatt.

– Men det var jævlig kult å kjøre hjemme, egentlig, og kunne vise litt «speed» her hjemme. Flere løp passer også bra i forhold til VM-kalenderen, det er fine løp åta med seg også er det ikke så mye reising her hjemme, sier Veiby, som ikke neppe kommer til å kjøre nok runder til å forsvare NM-gullet.

Neste mulige løp blir Numedalsrally ettersom Rally Finnskog er avlyst, og Aurskog-Høland Rally er det eneste løpet som krasjer med Veibys WRC 2-program. Derfor er det nokså aktuelt og sannsynlig at det blir flere NM-runder å se Hyundai-føreren på.

– Vi vil jo kjøre mest mulig bil og få mest mulig tid bak rattet, og for å få til det så er NM en fin måte å gjøre det på. Det er ikke spikret helt, men vi jobber med å få det til, sier 23-åringen.

Teamsjefen forventer seire umiddelbart

Ole Christian Veiby feirer NM-gullet på Rally Hedemarken i fjor. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

Men hvordan er nordmannens posisjon innad i Hyundai Motorsport? Teamsjef Andrea Adamo har disse betraktningene å komme med vedrørende signeringen av Veiby.

– For WRC 2-sesongen jaktet vi etter unge førere, raske førere og erfarne førere. Ole Christian utfyller alle disse ønskene. Jeg ser fram til å jobbe med ham, og etter løpene vi gjorde i fjor så ser vi et stort potensiale til å skaffe gode resultater, sier Adamo til Parc Fermé.

– Hvilke forventninger har du til han i år?

– At han vinner! slår Adamo fast uten betenkningstid..

Litt av EVEN Managements mål med Ole Christian Veiby etter flere år med R5-satsing er å styrke posisjonen for å få kunne testet en WRC-bil innen ikke altfor lang tid. Allerede i fjor luftet far Erik om at veien mot Hyundai kunne være aktuell i et lengre perspektiv, selv om Hyundai på dette tidspunktet ikke hadde noen konkurransedyktig bil.

Hyundai Motorsports karismatiske teamsjef, Andrea Adamo. (Foto: Helena El Mokni / Hyundai Motorsport GmbH)

Adamo framstår avventende, men likevel åpen, for at en test i WRC-bil kan åpne seg for Veiby denne sesongen.

– Min «approach» er at vi jobber steg for steg. La oss starte sesongen og se litt hva som skjer i de første løpene. Dersom resultatene er der, så kan vi gå videre og gjøre samarbeidet enda dypere, svarer den italienske teamsjefen.

Powered by Labrador CMS