Oscar åpner opp om sjokket etter milliongaven fra Oliver: – Han ba meg først om å sette meg ned

Selv om det er over en uke siden han fikk beskjeden, så sliter Oscar Solberg fortsatt med å skjønne hvilken gave han akkurat har fått.

Publisert

– Jeg som bare skulle kjøre Volvo for moro i år. Jeg har jo ikke vært klar for dette akkurat, også dukker denne gaven opp, sier Oscar Solberg til Parc Fermé.

Oscar Solberg, her fra Aurskog-Høland Rally i starten av juni. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

– Jeg som bare skulle kjøre Volvo for moro i år. Jeg har jo ikke vært klar for dette akkurat, også dukker denne gaven opp, sier Oscar Solberg til Parc Fermé.

Mandag kveld var VG først ute om å fortelle om milliongaven fra fetteren Oliver, og tirsdag kom de offisielle pressemeldingene fra Rally-EM om hva 19-åringen har stelt i stand.

Kort fortalt så er saken slik at EM-gullet i juniorklassen som Oliver sikret i fjor innebar en pengepremie på 100.000 euro som var øremerket satsing i Rally-EM. Til norsk kurs snakker vi altså én million norske kroner. Men ettersom Oliver er fabrikkfører i Hyundai med forpliktelser i Rally-VM, så var han ikke i stand til å realisere denne premien i år.

– Jeg er helt «lost»

Derfor sjekket de med blant annet rettighetshaver Eurosport om pengene kunne omfordeles slik at disse kunne tilfalle Oscar. Juniorklassen i EM går nå med den nyetablerte FIA-klassen Rally3, hvor det enn så lenge kun er M-Sport som har utviklet en Ford Fiesta som Oscar skal få kjøre. EM-sirkuset sesongåpnet forrige helg, så det blir Rally Liepaja i Latvia om to uker hvor han får sin debut - forøvrig samme sted hvor Oliver tok sin første EM-seier.

– Rally-EM er et fantastisk sted å starte karrieren sin i, for å kunne bygge erfaring og lære seg ordentlig fart. Det er mange bra løp der, mange gode løp hvor du lærer mye ettersom løpene er så forskjellige. Et fantastisk mesterskap med tøff konkurranse, helt opp til VM-nivå, og førerne er veldig veldig tøffe å slå. I tillegg er det et profesjonelt mesterskap med veldig god TV-dekning, sier Oliver selv i pressemeldingen.

Parc Fermé har ikke lykkes å få tak i 19-åringen vedrørende dette, ettersom han nå bruker tiden på gjennomkjøring og forberedelser til helgens Safari Rally Kenya. Men Oscar deler velvillig de tankene han sitter med nå om dagen. For han er fortsatt i en liten sjokktilstand selv om det er gått en uke siden han fikk beskjeden fra fetteren sin.

– Han ba meg om å sette meg ned. Så sa han det han skulle si. Der og da visste jeg jo ikke helt om det var sant, eller jeg visste i alle fall ikke hva jeg skulle gjøre. Det ble noen planer som brått endret seg. Jeg er helt «lost» jeg bare. Har egentlig ikke så mye jeg klarer å si, sier Oscar videre, åpenbart takknemlig for hva fetteren har satt i gang.

Som to brødre

Oliver og Oscar Solberg, her fra VM-runden i Sverige i 2020. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Ferm´é)

Som sønnen til Henning Solberg har han i likhet med resten av Solberg-familien og slekta forøvrig fått bilsporten inn med morsmelka. Men Oscar har hatt en litt mer ustabil karriere enn hva Oliver har fått gjennomføre de siste årene.

NM-sølvet i rally i 2016 er hans største bragd på hjemmebane i tillegg til flere gode resultater i crosskart. I 2017 ble han også bronsevinner i det britiske mesterskapet, men siden har det vært mer av og på med rallykjøringen. Og nå er det altså hans fire år yngre fetter som gir karrieren hans en ny dytt.

– Vi har jo alltid hatt et godt forhold til hverandre. Snakkes jevnlig hele uka, normalt er jeg veldig mye hos ham der borte og vi har hatt veldig tette bånd gjennom hele oppveksten. På mange måter er vi jo som brødre. Mye intern konkurranse oss i mellom, med alt fra firehjuling til spill, sier Oscar om sitt forhold til Oliver.

– Har du noen gang kjent på misunnelse over all oppmerksomhet og suksess som Oliver har fått?

– Nei, jeg har egentlig ikke det. Kanskje da vi startet, ettersom han på en måte «fikk alt» mens mange kom til meg for å spørre og prate om Oliver. Men jeg følte egentlig ikke misunnelse på det heller. Man havner kanskje litt i bakgrunn, men det er jo sånn det er, sier 24-åringen.

Oscar innrømmer at sponsorfinansiering har vært den største hemskoen for å få kjørt noe ordentlig, der det har vært svært krevende for ham å skaffe de pengene som trengs. Å være født inn i en av verdens mest kjente bilsportfamilier, med en far og en onkel som har gjort stor suksess på den internasjonale rallyarenaen, har ikke gikk noen automatikk i at sponsorkronene har kommet flyvende etter ham.

– Spons og sånne ting har vært veldig vanskelig altså. Det har det. Jeg hadde en periode hvor jeg fikk litt «opplæring» i det, og prøvde å få med noen flere og slikt. Nå får jeg se om det også kan fungere å bruke TikTok og Instagram og smile og le litt i tillegg, hehe.

Ofrer to løp for mer test

Dette er biltypen som Oscar Solberg skal få kjøre i neste EM-runde, en Ford Fiesta Rally3. Her med en av hovedkonkurrentene Ken Torn bak rattet fra EM-runden i Polen sist helg. (Foto: Bastien Roux / FIA ERC)

Innskuddet på én million kroner gir ham nå altså en sjanse i den helt nye Rally3-kategorien. Det dekker driften i Rally-EM til fem løp. Reise og opphold må finansieres på egenhånd. Oscar har likevel fått gode råd av både fetteren og onkelen om hvordan han får mest mulig utbytte av summen som brukes på kjøringen.

– I stedet for å kjøre fem løp, så kutter vi de to siste løpene slik at jeg heller kan få ordentlige tester før de første løpene i stedet. Vi starter i alle fall der, men jeg skal likevel jobbe på nå på sponsorbiten slik at vi kanskje får det inn litt mer mot slutten av sesongen. Har jeg flaks nå, så skal det gå, sier Solberg.

Han fikk en ny sjans i 2020. Petter stilte opp, sammen med flere gode bidragsytere, til at Oscar kunne meldes på til Junior-VM. Debuten med Rally Sweden, med en ødelagt motor helt fra starten av. Så kom koronaviruset og det lot seg ikke gjøre å fullføre sesongen.

Oscar har lært å ikke ta noe forgitt, men at han tar alle muligheter imot med åpne armer og åpent sinn uten å lage seg for mange drømmer og visjoner.

– Jeg tør ikke si noe nå om kjøring eller noe sånt. Folk får enten bli overrasket eller skuffet, jeg vet ikke. Jeg tør ikke se for meg noen lang greie nå, for da blir en eventuell nedtur litt for har. Jeg tar dette nå litt som det kommer, sier Oscar.

Powered by Labrador CMS