Petter: – Jeg har ikke noe annet i hodet enn rally akkurat nå

Comebacket er like rundt hjørnet. Helsa har bestått prøven. Petter Solberg er klar for sin første VM-runde i rally på seks år.

Publisert

– Dette blir spennende. Moro. Fy fader. Men det blir uten press. Jeg har ikke kjørt på seks år, sier Petter Solberg til Parc Fermé, på første spørsmål om hans tanker om Rally Spania.

Petter Solberg. (Foto: Volkswagen Motorsport)

– Dette blir spennende. Moro. Fy fader. Men det blir uten press. Jeg har ikke kjørt på seks år, sier Petter Solberg til Parc Fermé, på første spørsmål om hans tanker om Rally Spania.

For en drøy måned siden kom meldingen som mange norske rallyfans og Petter Solberg-supportere virkelig hadde håpet på. Petter Solberg har i en alder av 43 år definitivt ikke kjørt sitt siste VM-løp i rally.

Nummer tre på adelskalenderen

Helgens innvielse av Volkswagen Polo GTI R5, derimot, vil etter alle solemerker bli hans desidert siste. Hans 189-ende. Bare Carlos Sainz (196) og Jari-Matti Latvala (193) er foran. Neste år vil finnen være førstemann i historien til å bikke 200 VM-løp.

Det skjer neppe med Solberg.

– Nei. Det blir kun dette løpet, konstaterer han håndfast.

– Men vi får se, legger han plutselig til.

Men det er rallycross som gjelder for Petter. Selv i en tid hvor det har vært ekstra vanskelig for han. En seier som glapp etter sykdomsbivirkninger i USA, med påfølgende motorhavari i Tyskland. Skal han stille til start i Sør-Afrika, så må han «knekke opp» en tredje motor, som etter regelverket gir 15 minuspoeng.

Finaleløpet skal han starte, selv om det betyr at han er hektet av i sølvkampen. Men de tankene har han uansett lagt vekk de siste par ukene.

– Jeg tenker ikke på Sør-Afrika. Jeg har ikke noe annet i hodet en rally akkurat nå, sier Solberg, som samtidig bekrefter at lysten på sin 11. seier i Rallycross-VM øker i takt med tiden som har gått siden Lydden Hill-seieren i 2017.

20 i WRC 2-klassen

11 er favorittallet på mange måter, mye på på grunn av startnummeret han hadde i 2002 da han vant sitt første VM-løp i rally. 11 har fulgt ham siden så lenge han har kunnet velge startnummer selv.

(Foto: Volkswagen Motorsport)

Til helgen måtte han dog nøye seg med startnummer 49. I WRC 2-klassen er det  20 biler som vil kjempe om poeng. Petter Solberg er én av dem. Henning Solberg en annen, som starter rett bak lillebror. Og mange, mange andre er med.

– Jaja, det er Lefebvre, Kopecky, Rovenperä og alle de der.

– Du nevner ikke din egen bror altså?

– Jojo, Henning også - selvsagt. Og mange andre. Det blir spennende.

Spent på formen

Han har nylig fått tilbakelagt to testdager, én på grus og én på asfalt, ettersom Rally Spania inneholder begge underlag. Først og fremst for å gjøre justeringer på bilen. Men ikke minst for å sjekke at helsa er i behold.

Lungesykdommen sarkoidose, som han stod fram med tidligere i høst, har preget formen hans enormt det siste året. Det er så vidt han har orket å gjennomføre en rallycrosshelg, som er vesentlig mindre kjøring enn rally.

Hvordan skal kroppen da tåle en påkjenning over tre dager med bilkjøring hele dagen, i tillegg til alle forberedelser i forkant?

– Alt av rallykjøringen nå kom ganske sent på grunn av at jeg ventet på svar på formen. Jeg har vært på en behandling i mange måneder nå, som fungerer bra, og det er derfor jeg nå har fått klarsignal til å kunne kjøre rally.

– Så du holder ut i helgen?

– Jeg håper jo det. Testene har i alle fall gått litt bra. Litt justeringer på bilen også, men jeg føler jeg fikk den ganske bra, sier 43-åringen.

Powered by Labrador CMS