Sjekk de ville jubelscenene da Sivert (18) ble europamester

Han hadde nesten ikke rukket å tenke tanken en gang før han plutselig kjørte over målet med EM-gullet i lomma.

Publisert

[gallery size="large" td_select_gallery_slide="slide" ids="12862,12861,12855,12857,12856,12858,12859,12863,12865,12868,12866,12860"]

Sivert Svardal foran Daniel Holten og Kenneth Johansen i intens fight i semifinalen. (Foto: Simen Næss Hagen)

[gallery size="large" td_select_gallery_slide="slide" ids="12862,12861,12855,12857,12856,12858,12859,12863,12865,12868,12866,12860"]

Sivert Svardal har vært et stjerneskudd fra norsk rallycross denne sesongen, all den tid Touringcar-klassen er dominert av norske førere.

Men før sesongstart var ikke akkurat planen at EM-gull skulle være det mest realistiske å kjempe om. Men etter at klassen ble avsluttet i Höljes denne helgen, så kunne den 18-årige sørlendingen strekke hendene i været og juble for EM-gull etter at han ble nummer to i finalen.

Innledningsvis hadde Mazda-føreren kjørt meget sterkt med 16 poeng og bestemann etter omgangene, og med en andreplass i semifinalen hadde Svardal gullet i sin hule hånd så lenge han ikke tapte mer enn fire poeng til Fredrik Magnussen - som forøvrig vant løpet og ble nummer to sammenlagt.

Daniel Holten var den største tittelutfordreren i klassen, sammen med Jan Emil Wilsberg. I første sving i finalen knakk i midlertid hele støtdemperfestet for Holten i duell med nettopp Svardal. Sørvestlendingen måtte bryte finalen og dermed ta til takke med bronsemedalje.

Men Svardal er altså historiens siste mester i Touringcar-EM, mens resten av pallen også ble tapetsert med nordmenn for siste gang.

– Helt rått. Jeg kan ikke tro det. Se på tavla der! Ett poeng! jubler Svardal overfor Parc Fermé, når han ser at Magnussen er bak ham med det ene fattige poenget i sammendraget.

Trente på spill

Han ble hardt pushet i finalen av Kenneth Johansen, mens Magnussen dro i fra i tet. Men Svardal trodde han hadde en annen Fiesta bak seg.

– Ja, jeg var helt sikker på at det var Daniel, for jeg tenkte at han ville peise på og peise på. Nei, dette er villt. Jeg kan virkelig ikke tro det, sier unggutten.

– Nervøs gjennom finalen?

– Åh… Åh… Altså, jeg var så nervøs, sier han, før han for tredje gang gjentar «helt rått, jeg kan ikke tro det».

Han er av den yngre generasjon som har kjørt mye bilspill og gjort seg godt kjent med banen via spillene DiRT Rally og DiRT 4. Men dette var hans første helg på banen i virkeligheten.

– Jeg har mange hundre runder her på spill, så jeg kunne banen. Og nå begynner jeg å få til bilen bra, så det var bare å lade maks og se hvordan det skulle gå, sier han.

Wilsberg knust

Den store ulykkesfuglen ble altså Jan Emil Wilsberg, som hadde EM-gullet i sin hule hånd gjennom helgen, tross en del tekniske problemer fram til siste kvalikomgang. Han karret seg akkurat til semifinale etter trøbbel med både clutch og bakaksling, og i semifinalen toppet det seg med et håndbrekk som låste seg som hindret en potensiell tredjeplass og finalebillett.

– Nå er jeg helt knust. Dette løpet hadde vi sett fram til i et halvt år. Jeg føler jeg hadde fortjent en finale, også blir alt bare dritt. Jeg har aldri vært så skuffet før, sa en nedbrutt Wilsberg etter at løpet var over.

Powered by Labrador CMS