Slik blir Petter hyllet av sine etterkommere i norsk bilsport

Alle enes de om at de er blitt et direkte produkt av et engasjement og folkeinteresse som Petter Solberg skapte på 2000-tallet.

Publisert

Onsdag morgen «slapp altså bomben» om at Petter Solberg er ferdig som utøver på toppnivå. I praksis «bare» en formalitet ved at han velger å prioritere andre aktiviteter bak rattet enn å forplikte seg til verdensmesterskap ver et helt år.

Mads Østberg og Andreas Mikkelsen sammen med Petter Solberg før målgangen i Rally Sweden i 2008. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

Onsdag morgen «slapp altså bomben» om at Petter Solberg er ferdig som utøver på toppnivå. I praksis «bare» en formalitet ved at han velger å prioritere andre aktiviteter bak rattet enn å forplikte seg til verdensmesterskap ver et helt år.

Samtidig betyr det at det er definitivt slutt på en lang rekke med medaljer og triumfer i både rally og rallycross på øverste nivå i verden. Slikt blir selvfølgelig lagt merke til, og hyllestene på nett og sosiale medier har stått i kø rettet mot Norges mest suksessrike og populære bilsportutøver.

Vi har også bedt flere av dagens etablerte og profilerte utøvere fortelle hva Petter har betydd for dem og deres karrierer.

Mads Østberg: – Han startet en tro og håp for norske utøvere

Mads Østberg. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

– Jeg har mye å takke Petter for. Han viste hva som var mulig og han startet en norsk tro som både ga både økonomisk og sportslig håp for norske motorsportutøvere. Hans Subaru-suksess ble direkte en årsak til Subaru Norges satsing på meg i 2006, og uten den satsningen hadde nok mye vært annerledes for meg i dag.

– Petter har alltid vært et forbilde, og ikke minst en fin konkurrent. Vi hadde også mange fine fighter opp igjennom, og en av mine største og stolteste øyeblikk var de gangene jeg klarte å slå han, sier han.

Andreas Mikkelsen: – Han ga meg interessen for rally

Andreas Mikkelsen. (Foto: Simen Næss Hagen)

– Det var Petter som åpnet min interesse for bilsport. Jeg skulket min første alpintrening fordi jeg skulle følge med på siste dag av Rally Wales. Og da var mine øyne oppe for rally. Selv om jeg skulle bli alpinist, så fulgte jeg med tett, og da jeg ga meg med alpint så var det ingen tvil om hva jeg skulle fortsette med.

– Han betydde enormt mye for meg. Da jeg begynte i WRC, så var han mottakelig for spørsmål og hjalp til i alle settinger han kunne. Petter er en fantastisk fin fyr som jeg har hatt det mye moro med. Synd han ikke kjørte rally de siste årene, det hadde vært gøy å fighte med han. Men nå blir det kanskje med sønnen i stedet. En stor takk til hva han har bidratt med, ikke minst for interessen blant folk. Synd han gir seg, men alle har sin tid, så får vi prøve å ta arven videre.

Andreas Bakkerud: – Du er fortsatt kongen

Andreas Bakkerud har ikke besvart vår henvendelse, men har det siste døgnet lagt ut følgende to poer på Instagram som en hyllest til sin landsmann og rival i rallycrossen

https://www.instagram.com/p/BwEi149Ddrp/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/BwE3r0cjbQn/?utm_source=ig_web_copy_link

Anders Grøndal: – Han gjorde rally til en folkesport

Anders Grøndal. (Foto: Simen Næss Hagen)

– Jeg må bare gratulere Petter med en flott karriere! Han banet veien for oss yngre og gjorde rally til en folkesport i Norge! Petter er uten tvil den største motorsportsutøveren Norge noen sinne har hatt.

Ole Christian Veiby: – Alltid vært et stort forbilde

Ole Christian Veiby. (Foto: Simen Næss Hagen)

– Det er ingen som har betydd så mye for motorsportinteressen i Norge som han, og han har banet vei for mange norske talenter og betydd mye for min utvikling som fører. Han har alltid vært en stort forbilde. Lykke til som pensjonist, Petter!

Eyvind Brynildsen: – Utrolig mye å takke Petter for

Eyvind Brynildsen. (Foto: Simen Næss Hagen)

– Petter har betydd alt for norsk motorsport fra han brøyt barrieren og ble fabrikkfører for Ford. For min del var jeg med Petter Solberg Karting i tidlig alder og vant Viking Trophy som var med på å løfte min karriere på et internasjonalt nivå. Mange gode resultater hvor jeg har backing fra Petter hele veien.

– Inn i rallysporten har han alltid vært en god støtte, og jeg har reist mye med Petter og Henning hvor vi har hatt det mye moro sammen. Brorparten av mine VM-løp har vært med dem, og i 2011 lærte jeg mye av å kjøre med Petter Solberg Engineering. Han har vært en god venn, selv om vi ofte også har vært uenig og hatt våre diskusjoner, men jeg har utrolig mye å takke Petter for, og jeg er stolt over å kunne ha tatt del i karrieren hans.

Frank Tore Larsen: – En døråpner for norsk bilsport

– Petter har betydd utrolig mye for meg for å være helt ærlig. Han slo igjennom rundt den tiden da jeg startet med motorsport. Han ble umiddelbart mitt største forbilde og som medlem i supporterklubben finnes det vel knapt en Petter Solberg-effekt fra 2000-tallet jeg ikke har.

– Jeg husker også veldig godt da jeg pratet med Petter under recce til Svenskerally i 2012, da jeg deltok med Fiesta R2 og han kjørte for M-Sport. Han hadde full kontroll på hvordan vi hadde gjort det så langt i sesongen og det var utrolig inspirerende for en ung sjåfør å høre at Petter Solberg følger med på det du gjør. For norsk bilsport er det liten tvil om at han har vært en som åpner dører. Både ovenfor riksmediene, men også sponsormarkedet. Vi har mye å takke Petter for!

Powered by Labrador CMS