Slik fungerer Veronicas attraktive kartleserliv om dagen

Hun kan bade i etterspørsler om å være kartleser. Samtidig har Veronica Engan fått muligheten for å lese for flere av de mest attraktive rallyførerne.

Publisert

Mangler du en kartleser, så ringer du Veronica Engan, tenker du.

Veronica Engan. (Foto: Simen Næss Hagen)

Mangler du en kartleser, så ringer du Veronica Engan, tenker du.

Neida, så enkelt er det ikke. Men en 33-årige Oslo-jenta er blitt en av de mest ettertraktede kartleserne i Norge etter at hun debuterte for 15 år siden for pappa Kjetil Engan.

Nå kombinerer hun livet som kartleser med å jobbe administrativt for farens transportfirma Kontinent Transport. Men hun får altså muligheten til å lese i noen av de mest attraktive høyresetene.

Det siste året har hun gjort seg bemerket som Oliver Solbergs første kartleser i hans spede start på en rallykarriere svært mange følger spent med på.

– Jeg kjenner jeg er blitt en mye bedre kartleser og har stadig lært noe nytt bare det siste året med Oliver også, konstaterer Veronica overfor Parc Fermé.

Må si nei til mange

Denne helgen er hun opptatt med å hjelpe en annen rallyfører. Eyvind Brynildsen har ikke spikret noen fast kartleser for sin EM-satsing i år etter at Anders Fredriksson valgte å tre til side. Men Engan var ledig for Akropolis Rally denne helgen, og ble derfor et naturlig valg.

For hun får stadig forespørsler om å være kartleser, så det skal ikke stå på mulighetene for Engan. Så populær har hun altså blitt som kartleser, ved siden av forpliktelsen hun har for Solbergs rallysatsing samt jobben på kontoret hos pappa Kjetil.

– Ja, det er blitt en del forespørsler. Så har jeg blitt litt mer selektiv på hva jeg sier ja til. Det er ikke alt jeg kan bli med på og det kan bli mye i perioder. Nei huff, nå hørtes jeg veldig cocky ut, humrer 33-åringen beskjedent.

CVen hennes er imponerende nok, og hun har fått være med på en rekke storsatsinger og andre store enkeltopplevelser. Hjemme i Norge er kanskje NM-gullet for kartlesere i 2014 noe av det største, der Steve Røklands suvereem kjøring i NM for tohjulsdrevne biler også hjalp Engan til topps på en av adelskalenderene i norsk rally.

Tok VM-poeng i 2009

Hun fikk lese for Bernt Kollevold en hel sesong som 22-åring i 2006, før hun året etter leste for Eyvind Brynildsen og deretter Kenneth Johnsrød til og med ut 2008-sesongen. I 2010 og 2011 var det full satsing med Anders Grøndal i både NM- og VM-løå før hun de siste årene satset både med Anders Kjær og svogeren Marius Aasen.

Veronica Engan ble norgesmester for kartlesere i 2014, her fra finaleløpet på Notodden sammen med Steve Røkland. (Foto: Simen Næss Hagen)

Av enkeltinnhopp har hun også flere store opplevelser å være stolt av, deriblant to VM-poeng hun fikk med Mads Østberg i Rally Sardinia i 2009 da de kjørte inn til syvendeplass. Hun ble også hyret inn av den sørafrikanske rallyprofilen Ashley Haigh-Smith i et fransk rallyløp i fjor, og hun fikk også lese i VM-runden i Tyskland for den italienske rallyprofilen Tamara Molinaro.

Skryt av Petter

Men nå er det altså fokuset på Oliver Solberg som er det viktigste ved siden av EM-runden hun kjører denne helgen.

Og det inspirerer henne å jobbe med en som er i startgropen av en karriere som er spådd en lys framtid.

Veronica Engan i forbindelse med VM-runden i Tyskland i fjor. (Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool)

– Han er så ung, men imponerer veldig. Han er så utrolig målbevisst på hva han vil og gir ikke opp selv om det skjer noe. Vi har jo hatt litt krasjer og rullinger og det følger med når du er såpass ung og uerfaren. Men jeg må si det går utrolig fort med R2-bilen nå og vi er ikke langt bak tidene til flere R5- og Gruppe N-biler, sier hun.

At valget falt på nettopp Veronica har flere årsaker. Petter Solberg kan fortelle at det er mange som jobber for å hjelpe Oliver spesielt på notebiten.

– Både Phil (Mills) og Chris (Patterson, Petter tidligere kartlesere, journ.anm) er involvert. De hjelper til i bakgrunnen sammen med meg, men Veronica er veldig bra, ei hyggelig jente med passion og kommer fra en motorsportfamilie. Den bakgrunnen hun har er veldig viktig for Oliver, sier Petter Solberg til Parc Fermé.

Leser noter på engelsk

Grunnene er sammensatt til at Veronica ble plukket ut. Petter nevner flere av grunnene. I tillegg likte Oliver måten Veronica leste på da de studerte ulike inboardvideoer med kartlesere, i tillegg til at de er ganske like av vekst, noe som er en praktisk fordel da Veronica må kjøre bilen på transport mellom etappene.

Men ett viktig krav ble hun stilt før hun begynte; hun skulle lese noter på engelsk. Fordi Oliver har vokst opp med Phil Mills sin stemme, og at han har kopiert notesystemet fra sin far og blir i tillegg fulgt opp av hans tidligere kartlesere, så må praten mellom dem også foregå på engelsk under fartsprøvene.

– Det var jeg ikke forberedt på til første testen, men jeg har lest litt engelsk for Kevin Abbring tidligere. Men det var nytt for meg, samtidig som jeg snakker engelsk nesten daglig. Likevel er alt annerledes når du skal lese på engelsk i høy fart, men jeg har funnet en ny måte å lese på og det har samtidig gjort meg til en enda bedre kartleser på norsk også, konstaterer hun.

Stemningen i bilen er så i si utelukkende bra. 17 års aldersforskjell merkes knapt.

– Han fleiper litt med å si at jeg er mammaen hans litt, men det vil jeg ikke være. Men det er en prosess det å bli kjent også. Det er en god blanding i bilen, da Oliver kan være ganske voksen av seg, og jeg er ikke nødvendigvis den mest voksne 33-åringen som fins. Så vi kan tulle og fjolle om mye rart, sier hun.

Veronica Engan vil ikke påta seg noen morsrolle overfor Oliver Solberg, men hun måtte spesielt under rallycrossdebuten i Skien i fjor holde et ekstra oppsyn rundt alt oppstyret rundt ham. (Foto: Simen Næss Hagen)
Powered by Labrador CMS