Mads Peter Hvambsahl er kanskje den mest meritterte i familien, men han er slettes ikke aleine med verken etternavn eller slektsforbindelse. Med seg i kartleserstolen har han Lars Marius.

Slik henger familien Hvambsa(h)l i norsk rally sammen

Denne helgen braker det løs med Rally-NM på Sigdal. Blant de 87 påmeldte til NM-åpningen finner vi hele fem stykker fra familien Hvambsa(h)l.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Det er absolutt ikke et sjeldent syn at hele familien stiller til start, men likevel er det spennende å ta et dypdykk inn i denne familierelasjonen og deres satsninger. Ikke bare deltar de på de aller fleste løp, men de stiller gjerne med en gjeng på opptil seks stykker.

RALLY: Det er absolutt ikke et sjeldent syn at hele familien stiller til start, men likevel er det spennende å ta et dypdykk inn i denne familierelasjonen og deres satsninger. Ikke bare deltar de på de aller fleste løp, men de stiller gjerne med en gjeng på opptil seks stykker.

Så hvor kommer denne bilinteressen fra og hvem er egentlig i slekt med hvem?

Første løp i 1997

Mads Peder Hvambsahl har selv to barn som er aktive i rallysporten og han har et godt svar på hvorfor hele familien ble engasjert i rally.

– Roar Eriksen og fattern har nok mye av æren for at vi ble introdusert for bilsporten. Fattern har hatt bilinteressen så lenge jeg kan huske. Som barn var både jeg og Lars Marius (broren) på utallige billøp, så den interessen har kommet naturlig over på oss. Vi kjørte vårt første løp i 1997 og jeg kjører rally fortsatt med Lars Marius som backup-kartleser. Det er også ekstra moro at mine egne barn driver med rally og har sunne interesser, sier Mats Peder Hvambsahl.

Brødrene Kristian og Jonas Eriksen Hvambsal, her fra Rally Finnskog i fjor.

Roar Eriksen er nemlig faren til Kristian Hvambsal, som nå er kartleseren til Mats Peder. De fikk forøvrig NM-gull i sin klasse i 2018. Likevel er det slik at Kristian også kjører selv med sin bror som kartleser, Jonas Hvambsal. I enkelte av disse tilfellene er det Lars Marius som er kartleser for Mats Peder.

Barna til Mats Peder, Anita og Andreas, har også sine egne rallykarrierer. Anita Hvambsahl er nå fast kartleser for Roger Rustand, som kjører Ford Fiesta R5 i «toppklassen». Andreas kjører selv og har kartleser Jakob Hvambsal ved sin side. Jakob er ikke av helt samme nære slekt, men har likevel samme etternavn som resten av gjengen.

Slektstreet

Det er antageligvis mange i rallymiljøet som har vært nysgjerrige på denne familien, ikke bare for de gode resultatene gjennom årene, men også fordi de ofte er såpass mange. Mest spennende er det å ta en titt på selve familierelasjonen.

Vi har valgt å lage en illustrasjon som kan svare på dette spørsmålet: Hvem er egentlig i slekt og hvordan?

Illustrasjon av relasjonene mellom rallyfamilien- Hvambsa(h)l. Jakob Hvambsal står utenfor disse biologiske forbindelsene.

Store ambisjoner for 2020-sesongen

I 2020 sesongen står det mye spennende på agendaen for hele familien Hvambsahl. Det ser ut til at NM-rundene jevnt over vil innebære opptil fem Hvambsa(h)l-familiemdlemmer, ikke ulikt slik det har vært de siste årene.

– Jeg skal kjøre full NM med Kristian som kartleser. Vi ønsker selvfølgelig en revansje på NM-gullet i 2018, det hadde vært moro, forteller Mads Peder.

Anita og Andreas har begge travle dager etter sesongstart. Andreas har som mål å kjøre flest mulig NM, mens søsteren satser fullt på sin kartleserkarriere der hun leser for Roger Rustand.

– Vi har som mål å kjøre alle NM-rundene og kjøre enda raskere enn forrige sesong. I tillegg til det skal vi kjøre de sprintrallyene vi rekker og trene mest mulig på noter og kjøringen, forteller Anita til Parc Fermè.

Anita Hvambsahl har til tross for sin unge alder kjørt en rekke rallyløp for mange ulike førere. Her sammen med Lars Morten Berntsen under Numedalsrally i 2018. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)
Powered by Labrador CMS