Slik kalkuleres antall tilskuere under den magiske helgen

Ny tilskuerrekord i Höljes, men det reelle oppmøtetallet kan være så mye som 20.000 lavere.

Publisert

At rallycrossrunden i Höljes er populær, er hevet over enhver tvil. Helt siden 80-tallet har det vært internasjonale tradisjoner på banen i de dype svenske finnskoger, ikke altfor langt fra den norske grensen, men likevel et godt stykke inn i «ingenmannsland».

Man kan si at Höljes har høy publikumstetthet, de offisielle tilskuertallene er talt opp over flere dager. (Foto: Simen Næss Hagen)

At rallycrossrunden i Höljes er populær, er hevet over enhver tvil. Helt siden 80-tallet har det vært internasjonale tradisjoner på banen i de dype svenske finnskoger, ikke altfor langt fra den norske grensen, men likevel et godt stykke inn i «ingenmannsland».

Camping- og festtradisjonene har vært her siden, og år for år har tilskuertallene eksplodert. Fra å ha ligget på jevne 20.-25.000 tilskuere fra 90-tallet og gjennom 2000-tallet, har de siste EM-årene og nå VM siden 2014 doblet dette tallet.

51600

I år kom det nok en rekord: 51600 mennesker blir talt opp som det offisielle antallet besøkende i Höljes. Men er det i virkeligheten over 50.000 personer til stede i Höljes når finalen går av stabelen søndag?

– Arrangørene legger sammen antall personer for hver dag, i alle fall ut ifra billettene. Her er det mye kjøring allerede fra fredag, mens de fleste arrangører legger sammen lørdag og søndag, sier en kilde fra IMG til Parc Fermé.

Det har versert ulike påstander om det er over 50.000 på én dag, eller om det i den andre enden av skalaen er i snitt 17.000 per dag fra fredag til søndag. Det er dog på det rene at 17.000 i snitt per dag er et lavt tall kontra det sannsynlige reelle tallet for antall personer, noe vi skal komme tilbake til vedrørende publikumstetthet i slutten av saken.

Over 25.000 i snitt

Parc Fermé får nå opplyst av arrangøren at fredag og lørdag legges sammen som ett besøk, mens søndag legges sammen som et eget besøk utenom fredag og lørdag. Det vil si at de som har helgepass teller to ganger, mens en ren søndagsbillett naturlig nok teller én gang.

Med et snitt på 25.800 tilskuere per dag lørdag og søndag betyr det at det i realiteten er mellom 30 og 35.000 enkelthoder til stede på søndag, da det er mange som velger å reise til Höljes kun på finaledagen.

Kilden kan ikke svare på hvorfor de ikke kan skille på enkeltpersoner eller enkeltbilletter for å regne ut det reelle tallet, annet enn at det er tall som ikke blir offisielt statistikkført fra FIA og IMG, og ei heller tall Parc Fermé får innsyn i.

– Tallene som vi får sier kun «over hele helgen» uten at det spesifiseres mer, sier kilden.

Johan Kristoffersson jages av Mattias Ekström foran et meget tett folkehav etter andre og trede sving. (Foto: Eira Solberg)

Derfor er 50.000 reelle besøkende usannsynlig

Parc Fermé har via Google Maps målt opp at det ordinære publikumsområdet fra start til og med velodromsvingen på østre side har i underkant av 15.000 kvadratmeter med publikumsplass (se skjermdump). En ordinær og optimal publikumstetthet, ifølge veiledning fra den norske plan- og bygningsloven gir en kvadratmeterplass på 0,6 per person, som tilsvarer cirka 25.000 publikumplasser bare på østre side dersom det er «forsvarlig tettpakket». Ved siden av dette kommer VIP-tribuner og eventuelle andre publikumsåpninger utenom brorparten av tilgjengelig plass for publikum, som også huser noen ekstra tusen tilskuere. Dersom det hadde vært eksempelvis 45.000 tilskuere på østre del av banen (og cirka 5000 på andre tribuner og steder), så ville det tilsvart en generell publikumstetthet på tre personer per kvadratmeter, noe som i konsertbransjen regnes som «intimt» blant et stående publikum. Definisjonen på «trengsel», i uforsvarlig tilstand, starter fra seks personer per kvadratmeter, noe som da ville tilsvart en tredobling av det antatt antallet reelle enkelttilskuere til stede på søndag.
(Skjermdump: Google Maps)
Powered by Labrador CMS