Slik sammenlikner vi Polo med Beetle og VM og ARX

For første gang i historien kan amerikanske rallycrossfaktorer sammenliknes direkte med Rallycross-VM. Vi har tatt en kikk på noen av elementene.

Publisert

Og da har vi primært studert rundetidene. For i de aller første oppvarmingsrundene hang førerne fra den amerikanske langt etter på rundene og vi lurte tidlig på om forskjellene virkelig er så store.

(Foto: Red Bull Content Pool/FIAWorldRallycross.com)

Og da har vi primært studert rundetidene. For i de aller første oppvarmingsrundene hang førerne fra den amerikanske langt etter på rundene og vi lurte tidlig på om forskjellene virkelig er så store.

Tanner Foust og Scott Speed har de siste årene dominert i USA fullstendig, og får nå smake på VM - selv om det skal sies at Foust har vunnet flere løp i Europa tidligere.

Det som er ekstra spennende er at begge Volkswagen-modellene er utviklet av Volkswagen Motorsport, men likevel på helt forskjellig grunnlag da Poloen er et utgangspunkt fra WRC mens Beetle er bygd for det forrige amerikanske mesterskapet (GRC). Parc Fermé kjenner ikke til grunnspesifikasjonene i detalj på Beetle-modellen, annet enn etter hva vi kjenner til veier 25 kilo mer.

Så skal det sies at marginene i rallycross er såpass små at man blir veldig sårbare for faktorer og variabler som for eksempel baneforhold.

Derfor måtte vi studere løpsutviklingen nøye for å gi et så rettferdig sammenlikningsgrunnlag som mulig.

ARX kjørte Q1 og Q2 før VM kjørte sine respektive omganger og har dermed en ulempe fordi banen blir bedre og bedre for hver omgang. Derfor har vi under sammenliknet gjennomsnittlig rundetid på følgende måte: Q1 og Q2 for Petter Solberg og Johan Kristoffersson mot Q2 og Q3 for Tanner Foust og Scott Speed. Og da er snittrundetidene, uten alternativspor som følger:

Petter Solberg: 38,689

Johan Kristoffersson: 38,691

Tanner Foust: 39,187

Scott Speed: 38,902

Differansen mellom Solberg og Kristoffersson i seg selv er interessant da det her skiller kun to tusendeler på deres gjennomsnittlige rundetid, mens gjennomsnittet mellom Foust og Speed er i underkant av tre tideler i favør Speed.

Mellom Speed som beste Beetle-fører og Solberg er skillet enda mindre, 21 hundredeler i snitt.

For å dra den enda litt lengre så har vi sammenliknet Beetle-bilenes snitt-rundetider fra Q3 med Q2-tidene til Poloene, ettersom ARX kjørte rett etter VM og dermed var forskjellene på baneforholdene på det minste i forhold til Q2-omgangen til ARX.

Her var det åpenbart at amerikanerne ble varme i trøya, for Scott Speeds totaltid ville holdt til en fjerdetid i VM-serien mens Tanner Foust sin tid ville holdt til syvendetid, selv om de da fikk den lille fordelen av å starte etter VM.

Slik var i alle fall snittrundetidene fra Q3 i ARX satt oppimot Q2 i VM fra lørdag kveld.

Petter Solberg: 38,475

Johan Kristoffersson: 38,440

Tanner Foust: 38,526

Scott Speed: 38,534

Her er den totale differansen mye mindre mellom samtlige fire, men først og fremst mindre mellom Beetle-gutta da det skiller kun åtte tusendeler i favør Foust. Skillet mellom Speed som dårligste av disse fire og Kristoffersson som den raskeste er også under tidelet på snittrunden.

Powered by Labrador CMS