Slik setter Andreas ord på følelsene sine etter nederlaget i VM-finalen

– Det var så mye å fordøye at jeg bare måtte ringe Martin Schanche, sier bergenseren.

Publisert

Det som skjedde etter en snau runde i finalen i Sør-Afrika er for lengst historie, og hendelsesforløpet som avgjorde hele VM-duellen er også viden kjent. Ikke minst for dem som var midt oppe i det, og i den norske hovedrollen altså Andreas Bakkerud.

Det som skjedde etter en snau runde i finalen i Sør-Afrika er for lengst historie, og hendelsesforløpet som avgjorde hele VM-duellen er også viden kjent. Ikke minst for dem som var midt oppe i det, og i den norske hovedrollen altså Andreas Bakkerud.

I et halvt minutt var han verdensmester før Timmy Hansen kom på innsiden, en manøver som endte med at begge ble sendt ut i dekkbarrieren. Bakkerud tapte to plasser mindre enn Hansen, men konsekvensen ble likevel større for ham. I mål var de poenglikt. 211 poeng hver. Tettere får det altså ikke blitt.

Regnet ut differansen i bilen

Men Timmy har vunnet fire løp i år. Andreas har vunnet ett. Han skjønte at slaget var tapt.

– Jeg visste først ikke hvordan jeg lå an før jeg passerte Timo Scheider med problemer. Så hadde jeg Timur bak meg. Og bak der var Timmy. Da regnet jeg ut sjøl resten av finalen og visste over målstreken at «jaja, der røyk den».

– Hva gikk igjennom hodet ditt der og da?

– Eneste følelsen jeg hadde var at jeg var helt tom. Jeg visste ikke hva jeg skulle si eller gjøre. Jeg hørte at de begynte å prate i radioen, takke for sesongen og slikt. Da dro jeg ut radiokabelen. Jeg trengte tid for meg selv. Jeg grein ikke eller noe. Jeg visste bare ikke helt hvordan jeg skulle reagere.

Derfor reagerte han som han gjorde

(Foto: FIAWorldRallycross.com)

– Det skjedde ting etterpå. Da Timmy jublet på taket av bilen, før du ble skyflet unna av Kevin. Og ditt følgelige uttrykk på pallseremonien etterpå. Forklar.

– Helt ærlig husker jeg ikke så mye detaljer fra alt rundt det. Det er jo en vane at man går bort og gir en handshake til de som har vunnet. Jeg hadde ikke tenkt å si eller gjøre noe spesielt. Bare gi en handshake.

– Avvisningen fra Hansen-gutta påvirket hvordan du unngikk å gratulere og senere gikk fra pallen?

– Jeg vet ikke. Husker ikke så mye fra pallen. Det er jo litt «heat of the moment». Jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle reagere, tolke ting og så videre. Jeg følte ikke at han fortjente det. Eller - jeg følte at jeg ikke fortjente å stå der som andremann, sier Bakkerud.

Lover å lese alle meldinger

Tapet var tungt å svelge. Da vi snakket med Bakkeruds gode kamerat og tidligere manager, Jan Tore Brustad, beskrev han hvordan Andreas gikk inn og var «huleboer» dagen etter. Han har registrert at mange har sendt ham meldinger på mobil, Instagram, Messenger og så videre.

Men han har ikke besvart noen enda. Det er han lei seg for.

– Til alle de som har skrevet, så må jeg bare beklage. Jeg har sagt til meg selv at jeg skal lese igjennom alt. Det er så syyyykt mange meldinger. Men jeg har vært litt offline. Det har vært noen hektiske uker også, sier han.

Derfor ringte han Schanche

Det er ikke så mange som har fått lytte til tankene til Bakkerud etter finalen. Men én spesiell person ble - kanskje litt ufrivillig, om ikke uforventet - psykologen hans kort tid etter finalen.

– Det var så mye å fordøye med en gang. For første gang i hele mitt liv turte jeg å ringe Martin Schanche. Jeg måtte ringe han, bare, sier Bakkerud.

– Schanche, ja? Hvorfor han?

– Da han tok telefonen, så sa jeg bare: «Jeg vet ikke hva jeg skal ringe for. Men jeg ringer deg, jeg. Jeg vet ikke hva jeg skal si, men jeg måtte bare».

– Hvordan reagerte han?

– Han bare «Faen, at du skal ringe meg. Dette er jo første gang jeg har sett et rallycrossløp siden jeg har sluttet omtrent». Så han hadde fulgt med på løpet. Så bablet han masse om gamle historier i en halvtimes tid. Vi kan vel si det sånn at det ble utvekslet noen ord om Hansen også, humrer Bakkerud, uten å røpe flere detaljer.

– Schanche kommer jo fra en æra hvor det ble kjørt hardt og brutalt. Hva tenker han om smellen mellom deg og Timmy?

– Det diskuterte vi faktisk ikke. Vi gjorde egentlig ikke det. Vi snakket om alt annet. Jeg ringte bare for å få prata litt dritt og snakke om noe annet, så vi touchet aldri den hendelsen, sier Bakkerud.

Dette var del 1 av Andreas Bakkerud sine tanker. Senere denne uken kommer vi med del 2 og del 3. I del 2 tar vi for oss hvilke konsekvenser gulltapet har på teamet og framtiden og ikke minst hva han tenker om 2020.

I del 3 tar for oss kritikken rettet mot Hansen og duellen som oppstod, med forventing om at vi får de nødvendige tilsvarene de har rett og krav på. Enn så lenge har verken juryen eller Timmy Hansen selv respondert på våre henvendelser.

Powered by Labrador CMS