Spotterdilemma i Rallycross-VM: Full åpenhet eller fullt forbud

Det er mange meninger om konseptet «spottere» i rallycrossammenheng. Selv tenker jeg «enten eller».

Publisert

En ting er i alle fall sikkert. Rallycrossførerne har gjort seg ekstremt avhengige av en ekstra stemme på øret, og kjører nærmest kun på instinkt i blinde når man har to ekstra øyne å lene seg på. Spørsmålet er hvorvidt dette konseptet gjør rallycrossporten til en mindre oppsiktsvekkende gren enn det den er lagt opp til.

(Foto: FIAWorldRallycross.com)

En ting er i alle fall sikkert. Rallycrossførerne har gjort seg ekstremt avhengige av en ekstra stemme på øret, og kjører nærmest kun på instinkt i blinde når man har to ekstra øyne å lene seg på. Spørsmålet er hvorvidt dette konseptet gjør rallycrossporten til en mindre oppsiktsvekkende gren enn det den er lagt opp til.

Konservative tunger vil til og med ha det til at alternativsporet bør fjernes fordi det nettopp splitter opp feltet og skaper mindre autentiske forbikjøringssituasjoner. Dog må jeg umiddelbart flagge høyt at alternativsporet er kommet for å bli. Men den hjelpen man får fra spotteren til nettopp alternativsporet, den er jeg imidlertid mer usikker på.

For rallycrossføreren har i praksis en ekstra kartleser med seg, og etter mine øyne ville det skapt et helt annen spenningsmoment i heatene om førerne nettopp ikke fikk instrukser på når det lønner seg å gå i alternativsporet. Da er det mer opp til magefølelsen og rutinen til sjåføren å avgjøre når det er klokt å gå i alternativsporet.

Det ville skapt en rekke nye og ikke minst uforutsigbare situasjoner. Og det er én mindre person å skylde på. For slik det er lagt opp nå så vil én annen persons vurderingsevne gi direkte innvirkning på en sjåførs resultat ute på banen - samtidig som dette med teamsamarbeid og teamfølelse også gir bilsporten en ekstra dimensjon.

En Formel 1-fører kan jo enkelt og greit få løpet sitt ødelagt av sitt eget team, enten det er fra strategipulten eller pitboksen. Og en rallyfører kan ende opp med en brutal avkjøring fordi kartleseren har gjort en feil.

Men det handler om underholdningsverdien til sporten, og rallycrossen er dessverre blitt så forutsigbar og «lettlest» i mange situasjoner at selv alternativsporets funksjon blir «for bra». Ikke minst med tanke på at det også avhenger veldig av hvor på banen den ligger. 

Samtidig er en annen del av meg relativt tilhenger av spotterne. Jeg kan fra en rallycrossførers ståsted forstå hvor viktig denne brikken er. Og ikke minst funksjonen den har av sikkerhetsmessige årsaker. Noe Andreas Bakkerud blant annet bekrefter at han har lært.

Fordi det er så intenst inne i en rallycrossbil er det faktisk vanskeligere enn som så bare å huske antall runder, noe Bakkerud fikk smertelig erfare i Abu Dhabi, en smell som har gitt sine vonde ringvirkninger resten av sesongen for begenserne. For nå har han også bedt spotteren hans om ikke bare å varsle om når han skal inn i alternativsporet - men til og med telle ned runder. Når man ikke har grafikk som på Playstation som sier ifra antall runder, og om man har vært i alternativsporet, så er det lett at det går i surr (prøv og spill DiRT Rally uten grafikk i en intens online-session...).

https://parcferme.no/rallycross/slik-svarer-bakkerud-pa-kritikken-etter-alle-krasjene-og-hendelsene/

Slike rutiner fra «børjan» ville kanskje unngått smellen som Bakkerud opplevde i Abu Dhabi.

Så ja - jeg er ikke notorisk imot en spotter. Men da kommer også et tredje element inn i bildet.

Nemlig fri kringkasting. Av både opplysende og underholdningsmessige grunner. Slik det er i Formel 1 og andre racingserier. At spotterkommunikasjonen er direkte linket opp mot TV-produksjonen, og at leserne har mulighet til å få høre - nesten helt direkte - hva som kommuniseres mellom fører og spotter.

Dette vil gi fansen en helt ny innsikt som sporten utelukkende er tjent med PR-messig. Og det ville også gitt raskere oppklaringer i ulike situasjoner. For eksempel ville vi fått bekreftet med en gang hva som skjedde hos Bakkerud da han smalt inn i Timmy Hansen, i stedet for å leve med spekulasjonene en liten stund om hva som egentlig skjedde - at Bakkerud bommet på antall runder. Det finnes folk den dag i dag som tror bergenseren torpederte Hansen bevisst - fordi det regelrett ser slik ut fra ut siden om du ikke har fått med deg detaljene i etterkant.

Så fra meg til IMG; et soleklart JA til kringkasting av spottersamtaler på TV-sendinger. Ikke bare gir det en ekstra underholdende dimensjon, men også oppklaringer og bekreftelser av hva som skjer på banen.

Om dette er uaktuelt, mest av strategiske årsaker fra teamenes side, så skal jeg ikke akkurat melde meg på deg første hylekoret om spotterfunksjonen heller fjernes i sin helhet.

Powered by Labrador CMS