Stabile Toyota-førere mens Veiby forsvarer det norske flagget

Klarer nordmannen å ta WRC-poeng for andre gang i karrieren?

Publisert

Det er fremdeles tidlig i Rally Monte-Carlo, og mye kan skje, men en av de som har kjørt mest stabilt denne fredagen er Ole Christian Veiby.

(Foto: @World/EVEN Management)

Det er fremdeles tidlig i Rally Monte-Carlo, og mye kan skje, men en av de som har kjørt mest stabilt denne fredagen er Ole Christian Veiby.

Som nevnt kjører ikke han om WRC 2-mesterskapet denne helgen, men med en Skoda Fabia R5 er sammenlikningsgrunnlaget til stede likevel, og Veiby ville i så fall ligget på en andreplass, drøye minuttet bak Skoda-kollega Jan Kopecky.

Rally Monte-Carlo 2018 – etter fredag

1)Sebastien OgierFord Fiesta WRC2:07:15,4
2)Ott TänakToyota Yaris WRC+14,9
3)Dani SordoHyundai i20 WRC+59,7
4)Esapekka LappiToyota Yaris WRC+1:09,8
5)Jari-Matti LatvalaToyota Yaris WRC+1:10,1
6)Kris MeekeCitroën C3 WRC+2:45,5
7)Bryan BouffierToyota Yaris WRC+3:34,6
8)Elfyn EvansFord Fiesta WRC+4:01,7
9)Thierry NeuvilleHyundai i20 WRC+4:04,1
10)Craig BreenCitroën C3 WRC+5:06,6
12)Ole Christian VeibySkoda Fabia R5 +9:39,9
xx)Andreas MikkelsenHyundai i20 WRC+34:38,6

Samtidig er Veiby nummer 12 totalt, noe som må sies å være mer enn godkjent for 21-åringen. Men tanken om mulighetene for å ta poeng bruker han ikke en kalori på.

– Jeg visste ikke at jeg var 12 totalt en gang, sier Veiby til Parc Fermé da vi nevner plasseringen han ligger på totalt.

– Det betyr egentlig ingenting i mine øyne, for hvis jeg skal ta poeng så må noen av WRC-bilene dra av, og det spiller ingen rolle for meg. Det viktigste er å fighte med dem som har lik bil. Nå er det bare én foran så vi får se hva vi gjør med han i morgen, sier Veiby videre.

Værforholdene i Monte Carlo-fjellene er kjent for å forandre seg svært raskt, og dekkvalgene skaper alltid hodebry, for ikke å snakke om kalkuleringen av hvor godt feste det er innimellom tørr asfalt, våt asfalt, snø og is.

Grusnoter avgjørende

Til det har førerne såkalt «gravel crew», som kjører igjennom etappen i forveien og melder tilbake om forandringer i løypa siden gjennomkjøringen førerne selv gjorde tidligere uka. Dette i vel så mye sikkerhetsperspektiv som å gi førerne en konkurransemessig påminnelse på hvor man bør ta det ekstra varsomt.

For Veiby er det P-G Andersson og Per Björnsson som gjør jobben i forveien.

– De legger inn veldig viktig informasjon om det er is eller grus, så uten dem så klarer man absolutt ikke kjøre like fort. Det kalles jo sikkerhetsnoter for en grunn. Plutselig kan det være is rundt svingen, og det kan være greit å vite når du har slicks.

LES OGSÅ: Mikkelsen bryter fredagens kjøring etter problemer før SS4

Likevel kan værforholdene forandre seg fra crewet har kjørt igjennom etappen til Veiby og kartleser Stig Rune Skjærmoen setter utfor. De fikk de erfare fredag. Og det er typisk Rally Monte-Carlo.

– Den ene prøven var tørr da de kjørte igjennom, og plutselig begynte det å hølje ned, og da blir forholdene helt annerledes, sier 21-åringen.

Tilbake til WRC-klassen så er det ikke overraskende Sebastien Ogier som leder, til tross for at han kjørte seg fast i grøfta på SS7 og tapte bortimot halvminuttet på dette. Snaue 15 sekunder bak kommer kanskje helgens overraskelsesmann, Ott Tänak, som virkelig har fått fart på Toyotaen og henger med i tetkampen etter stabil kjøring gjennom fredagen.

– Vi lærer hele tiden, og jeg må si det føles fint å bli mer komfortabel. Det føles positivt, så vi må bare fortsette som vi har gjort. Mange gjør feil, så vi må kjøre smart. Det handler ikke om fart for å vinne i helgen, men det handler om å være stabil. Vi trenger ikke kjempe så hardt enda, sier Tänak om fredagens kjøring.

Og apropos Toyota så ser disse ut til å være det mest stabile teamet i helgen. Esapekka Lappi imponerer også med en fjerdeplass sammenlagt, med Jari-Matti Latvala like bak med bare tre tideler opp til sin landsmann.

LES OGSÅ: Petter Solberg tilbake i rallybil – sendes på Volkswagen-test

LES OGSÅ: Frykter ikke for vennskapet når det skal kjempes om VM-gull

Tungt for Hyundai

Hyundai er det store forventninger til i år, men de har hatt en heller miserabel start på sesongen. Selv om lyspunktet er Dani Sordo på tredjeplass totalt, skal sies.

Men Thierry Neuville tapte fire minutter da han kjørte seg fast torsdag kveld, men har levert gode tider gjennom fredagen. Nedturen for teamet kom imidlertid da dynamoen til Andreas Mikkelsen sa takk for seg etter SS3.

Nordmannen starter igjen lørdag, men har tatt mer enn en halvtime som følge av tidsstraffene man får for etapper man må stå over.

(Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool)
(Foto: Hyundai Motorsport)
Powered by Labrador CMS