Heine Rudi ble til slutt erklært som vinner av Numedalsrally i klassen for eldre tohjulsdrevne biler. Men selv om topplasseringene er tilsynelatende ryddet opp i, så etterlater arrangøren flere store spørsmålstegn for resten av feltet etter at resultatlistene ble erklært offisielle natt til søndag.

Stipulerte tider med flere minutters avvik 

Kun tre førere er blitt tildelt lik etter sperringer og avbrytelser av etapper. Etter at resultatlista ble erklært offisiell 02:45 natt til søndag er det fortsatt ubesvarte spørsmål blant flere av førerne.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Det ble et salig kaos under avslutningen av Numedalsrally 2024. Diskusjonene rundt sperringene på SS4, hvor flere av toppførerne blant de eldre tohjulsdrevne bilene fikk inkonsekvente stipulerte tider, fortsatte gjennom dagen uten at det kom noen endelig kunngjøring fra løpsledelsen om hvordan de involverte førerne skulle få tiden sin.

RALLY: Det ble et salig kaos under avslutningen av Numedalsrally 2024. Diskusjonene rundt sperringene på SS4, hvor flere av toppførerne blant de eldre tohjulsdrevne bilene fikk inkonsekvente stipulerte tider, fortsatte gjennom dagen uten at det kom noen endelig kunngjøring fra løpsledelsen om hvordan de involverte førerne skulle få tiden sin.

Parc Fermé forsøkte også en rekke ganger å få svar fra løpsledelsen på hvilken vurdering som ble gjort, men har ikke fått kontakt verken på anrop eller tekstmelding.

SS6 fjernet - og tatt tilbake

Og mens dette pågikk ble det problemer også på SS6, siste etappen ned Smådøla, som etterhvert ble stoppet midtveis i nasjonal-feltet og aldri startet på nytt igjen. Årsaken var værforholdene på etappen, i tillegg til at en rekvirert ambulanse hadde kjørt seg fast, i følge informasjon Parc Fermé har blitt opplyst om.

SS6 ble først fjernet fra hele totalresultatet, hvilket hadde stor innvirkning på totallista for NM-klassen blant de eldre tohjulsdrevne bilene. Deretter ble den fjerde deltakermeldingen, som forøvrig var håndskrevet på baksiden av et A4-ark, trukket tilbake av juryleder Håvard Østheim. Jurylederen som forøvrig besvarte Parc Fermé, men henviste oss videre til løpsledelsen for vurderinger tilknyttet resultatlista.

Løpsleder Ole Gunnar Sundbolien Hoel har fremdeles ikke besvart Parc Fermés gjentatte henvendelser.

Avkjøringen til Mats Peder Hvambsahl på SS4 var starten på en dominoeffekt av dimensjoner som arrangøren av Numedalsrally brukte 11 timer på håndtere. Og selv dagen etterpå stilles det spørsmålstegn ved den endelige resultatlista.

Offisiell liste natt til søndag

Klokken 02:15 ble resultatlista lagt ut, med en standard halvtimes protestfrist før den til slutt ble offisiell 02:45, da tilsynelatende uten nye protester til behandling. Da hadde det gått nærmere 11 timer siden bilene begynte å krysse målflagget på Smådøla Syd, og etter åtte timers ventetid gjennom kvelden ble premieutdelingen avlyst rett før midnatt.

I korte, relevante trekk for toppresultatet i nasjonalklassen for eldre tohjulstrekkere konkluderer lista med at Ole Christian Veiby, Heine Rudi og Anders Kjær får samme tid på SS4, der Veiby fullførte etappen i ordinær fart, mens Rudi og Kjær, i likhet med flere andre i klassen, ble rammet av sperringen til Mats Peder Hvambsahl.

I tillegg er det delt ut like, stipulerte tider på SS6 basert på klasser av førere som ikke fikk startet etappen. Det er blant annet avgjørelsen om å gi tiden tilbake til de som fullførte etappen, sammen med de stipulerte tidene på SS4, som avgjør at Heine Rudi til slutt blir utropt som vinner i NM-klassen, foran Ole Christian Veiby og Anders Kjær. Rudi hadde eksempelvis en klar suveren etappeseier på den siste avgjørende etappen.

Løpsledelsen har i skrivende stund ingen informasjon vedrørende om Power Stage-poeng vil telle som følge av at ikke alle i NM-klassen fikk kjøre etappen, da dette også har spilt en rolle inn i diskusjonene.

Heine Rudi var nedbrutt over mål da han følte at en potensiell seier ble frarøvet ham. Etter justeringer på resultatlista natt til søndag er han nå erklært som vinner i klassen for eldre tohjulsdrevne biler.

Sterk misnøye blant utøvere

Hvilke diskusjonsmomenter og argumentasjonsrekker som er ført internt hos løpsledelse og jury framstår også fortsatt uklart ettersom ingen har besvart verken Parc Fermés henvendelser, eller utøvernes forespørsel basert på de Parc Fermé har vært i kontakt med.

Presset på løpsledelse og jury har vært enormt siden murringen og uklarhetene vokste i takt med løpets gang.

De kollektive reaksjonene, etter det Parc Fermé kjenner til, går på at det er en bred enighet og sterk misnøye rundt arrangørens håndtering av disse to etappene og måten tidene blir satt offisielt på. De fleste gir uttrykk for at en lik tid på alle som er berørt av sperring er den vurderingen arrangøren burde gjort, men selv i den offisielle resultatlisten er det stipulerte tider på varierende grunnlag både på SS4 og SS6.

Det tydeligste eksempelet er Lars Martin Stensbøl som var første mann på stedet der Hvambsahl sperret SS4. Etter han kom Rudi og Kjær, som senere fikk lik stipulert tid, mens Stensbøl fikk ett minutt og 20 sekundere dårligere tid på etappen. Ingen andre av de berørte førerne har fått tildelt like tider på etappen, heller ikke førere som startet senere som ble rammet av nye sperringer.

Parc Fermé har vært i kontakt med Stensbøl, som ikke ønsker å kommentere mer enn at en bedre stipulert tid ikke ville forandret på hans totalplassering, som til slutt endte som nummer fire i NM-klassen. Men han legger ikke skjul på at vurderingen rundt SS4 oppleves uklart - selv om han ikke ender opp med noen større fordeler eller ulemper basert på den tildelte tiden han fikk på den etappen.

Arne Martin Lundhaug startet lengre bak i feltet i forhold til plasseringene han hadde i NM-klassen. Han ble rammet både av sperring på SS4 og startnekt på SS6, og har tapt flere minutter på totallista etter tidene han er blitt tildelt av arrangøren.

Tildelt tre minutter dårligere tid

I forbindelse med SS6 er det flere reaksjoner knyttet til stipuleringen av tid til de som ikke fikk kjørt etappen. Øverst på resultatlista av de med stipulerte tider står Arne Martin Lundhaug, som hadde plassert seg godt oppe på totallisten i nasjonal klasse gjennom lørdagen. Også han ble forøvrig rammet av nye sperringer lenger bak i feltet på SS4, uten å ha fått tildelt samme stipulerte tid som topp tre i klassen. Ifølge Lundhaug var det to sperringer til etter at Hvambsahl var blitt berget opp på veien igjen og etappen restartet.

Etter SS5 lå han på en fjerdeplass i NM-klassen, men på Smådøla Syd fikk både han og resten av nasjonalfeltet som ikke fikk kjørt en stipulert tid på 18:10,0 som var mer enn tre minutter tregere enn bestetiden i klassen. Heine Rudi sin tid i NM-klassen endte på 14:55,7, mens Veiby  sin tid i samme motorklasse (klasse 10), hadde 15:05,0.

Det gjør at Lundhaug ramler ned fra fjerdeplass til syvendeplass i klassen som følge av tiden han ble tildelt på Smådøla Syd. Dette resultatet ble som nevnt kunngjort 02:15 og erklært offisiell 02:45.

To biler i klasse 13 som ikke fikk fullført ble tildelt tiden 17:40,0. Volvo Original ble tildelt en stipulert tid på 21:00,0 mens B-Zero, debutant og ungdom ble tildelt tiden 22:00,0.

– Jeg har prøvd å ringe og jeg har sendt til løpsleder, men ikke fått noe svar. Det er kjedelig at det blir slik etter en artig dag på skogen, sier Lundhaug til Parc Fermé, som innrømmer at han hadde lagt seg før resultatene ble publisert natt til søndag.

Droppet protest

Tilfeldighetene skulle ha det til at han likevel våknet midt i protestfristen mellom 02:15 og 02:45, der han så at det nå forelå en resultatliste ute. Lundhaug sendte ny melding til løpsleder uten svar, men han la heller ikke inn noen offisiell protest på resultatet innen protesttiden på en halvtime.

– Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg har aldri gjort det før heller, så jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre det. Også var jeg såpass sliten etter å ha vært oppe fra klokken fem om morgenen, og full gass gjennom hele dagen, så jeg sendte bare en melding til løpsleder, sier Lundhaug.

Det har vært stor pågang mot løpsledelsen og jury, både fra utøvere og flere hendvendelser fra Parc Fermé, men det er heller ikke kommet noen signaler om det kommer en offisiell redegjørelse for både tidsbruken og til slutt hvilke vurderinger som ligger bak de stipulerte tidene.

Powered by Labrador CMS