Tett som hagl i medaljekampene blant den norske crosskarteliten

Ingenting er avgjort før siste finale er kjørt på Vendkvern førstkommende helg.

Publisert

På lik linje med gokart er også crosskart de siste 10-15 årene blitt et effektivt springbrett for mange unge og håpefulle bilsportutøvere, spesielt innenfor rally og rallycross. Kjente og profilerte utøvere som Pontus Tidemand, Ole Christian Veiby og Oliver Solberg la alle grunnlaget sitt i «forvokste gokartene» som konkurrerer på bilcross- og rallycrossbaner.

Kommer Bjørn Cato Aarekol (bildet) til A-finale, og havner foran Kim Lorentzen, så er det Aarekol som er norgesmester i 650-klassen. (Foto: Anne Beth Mål Arntzen / ARNTZEN Foto)

På lik linje med gokart er også crosskart de siste 10-15 årene blitt et effektivt springbrett for mange unge og håpefulle bilsportutøvere, spesielt innenfor rally og rallycross. Kjente og profilerte utøvere som Pontus Tidemand, Ole Christian Veiby og Oliver Solberg la alle grunnlaget sitt i «forvokste gokartene» som konkurrerer på bilcross- og rallycrossbaner.

Til helgen skal NM avgjøres i fire ulike NM-klasser, samt juniorcupen for de yngste konkurrerende i 85-kubikklassen. Og ingen gullmedaljer eller andre valører er på langt nær avgjort, hvilket bygger opp til solid spenning når alt skal avgjøres på Vendkvern utenfor Hamar.

Svært så spennende kan det absolutt bli i 125 kubikksklassen, som kjøres for utøvere fra året de fyller 12 til og med 16 år. Der er det Robin Grana Sandane fra Bamble som leder, fattige tre poeng foran solungen og multmesteren Sindre Trøyterud, som er de siste to års norgesmester i tillegg til at han også har NEZ- og svensk gull på CVen.

Robin Grana Sandane. (Foto: Anne Beth Mål Arntzen / ARNTZEN Foto)

Dersom Trøyterud vinner og Sandane blir nummer to, så vil gutta stå poenglikt ettersom de da tellende vil ha tatt tre seire og to andreplasser hver, mens det dårligste løpet utenom finaleløpet skal strykes. Dermed er det finaleresultatet som vil avgjøre gullkampen i denne klassen.

I bronsekampen er det også tett. Det skiller kun tre poeng mellom NMK Grenland-førerne Alexander Heum og Simen Kvendbø Johansen, mens Karl Peder Nordstrand - fjorårets 85 kubikk-mester - også kan ta bronsemedalje om alt klaffer.

I 250-klassen, som er den minste i antall deltakelser i NM, er det Stinius Kvernrød som har en nokså komfortabel ledelse sammenlagt. Trønderen har sju poeng ned til Jon Arne Aas Weberg, som igjen har ni poeng ned til Karsten Nordli på en foreløpig bronseplass. Men han må passe seg for både Aron Jensen Marum og Sondre Brendryen som begge ligger fire poeng bak en potensielle medalje.

Stinius Kvernrød. (Foto: Anne Beth Mål Arntzen / ARNTZEN Foto)

I 650-klassen er det også første mann i mål og gigantisk spenning om medaljene. Fjorårets sølvvinner Kim Lorentzen har plukket jevnt med tellende poeng i år, men det samme har også Bjørn Cato Aarekol, der begge ligger poenglikt før finalen på Vendkvern. Syv poeng bak ligger Martin Haslestad, som også får besøk av Mats Samuelsen Lislevand og Marius Sommerstad, henholdvis tre og fem poeng bak den siste medaljeplassen.

I den største klassen motormessig, Crosskart Xtreme, er det Aleksander Wiik som har en solid ledelse - hele 12 poeng bak Thomas Holmen, som vi forøvrig også kjenner til fra rallycrossen. Holmen har fire poeng ned til en annen tidligere rallycrosskollega, Jan Emil Wilsberg, som er poenglikt med Finn Erik Løberg. Også Thomas Eek Murstad og Nikolai Haldammen kan ha sjans på bronsemedalje i denne klassen.

Minst spenning er det kanskje i Xtreme-klassen, der Aleksander Wiik har en komfortabel ledelse. Alt kan likevel skje, og ingen av valørene i samtlige crosskartklasser er på noen som helst måte avgjort. (Foto: Christian Gustavsson)

Det deles ikke ut NM-gull i den minste klassen, men like fullt er det minst like prestisjefylt å hevde seg i toppen i 85-klassen, der utøverne kan konkurrere fra året de fyller ni og til og med 13 år. Eirik Steinsholt, fetter av rallycrosspiren Ole Henry, har tatt et godt jafs om sammenlagtledelsen og har 13 poengs forsprang til Robin I. Hermansen, som kjører på hjemmebane i helgen. Han skal passe seg for Tobias Grandum Spangen, også han på hjemmebane for anledningen, som bare er tre poeng bak sammenlagt.

Powered by Labrador CMS