Tommy Rustad skal i dommertårnet igjen – dette håper han å unngå i VM-finalen

Han skal igjen representere førernes øyne, og dommerne har vektlagt Tommy Rustads vurderinger tungt tidligere. Selv håper han å slippe å ta stilling til noe som vil avgjøre VM-gullet.

Publisert

Før sesongen ble Tommy Rustad satt opp som «lekdommer» på juryrommet til tre av løpene. Sesongåpningen i Abu Dhabi, den latviske runden i Riga og VM-finalen i Sør-Afrika. Lite visste han da at Andreas Bakkerud og Hansen-brødrene Timmy og Kevin skulle havne i en intens gullduell.

Tommy Rustad, som la opp som aktiv bilsportutøver etter fjorårets sesong. (Foto

Før sesongen ble Tommy Rustad satt opp som «lekdommer» på juryrommet til tre av løpene. Sesongåpningen i Abu Dhabi, den latviske runden i Riga og VM-finalen i Sør-Afrika. Lite visste han da at Andreas Bakkerud og Hansen-brødrene Timmy og Kevin skulle havne i en intens gullduell.

Men nå skal altså Rustad være «førernes representant» på dommerrommet igjen, noe Rallycross-VM har begynt med denne sesongen i likhet med andre internasjonale serier. Rustad har ingen beslutningsmyndighet, men skal på bakgrunn av sin lange fartstid og tunge erfaring som aktiv bilsportutøver komme med innspill på hvordan situasjonene oppstår og oppfattes fra en utøvers perspektiv.

Vektlegges tungt

– Jeg har jo vært igjennom de fleste scenarioer som fins i bilsporten. Jeg har både kjørt på, blitt på kjørt, og blitt dømt og ikke dømt rettferdig. Sånn er det innimellom, og det er en grunn til at man har dommere, sier Rustad til Parc Fermé.

– Hvordan har erfaringen vært på de to løpene du har vært med?

– Jeg sier jo hva jeg mener og hvordan jeg oppfatter situasjonen, så er det opp til dommerne å vurdere hvordan det eventuelt skal straffes. Men ut ifra de to løpene jeg har vært med på, så føler jeg at de har gitt meg ganske mye makt og veid det jeg mener ganske tungt, sier Rustad videre.

Lar ikke nasjonalitet påvirke

Nå er det altså én nordmann mot to svensker. Rustad håper han slipper å stå i sentrum ved en situasjon som kan avgjøre VM-gullet. Både fordi han ønsker en «fair» kamp hvor den beste på sportslig grunnlag vinner. Men også fordi det har noe med hvilke nasjonaliteter som er representert.

– Det er ikke akkurat slik at Andreas skal få noe hjelp fra meg fordi jeg er norsk. Men fra et spekulasjonshold, så skjønner jeg at det kanskje ikke er ideelt å ha en nordmann i min rolle. På en annen side skal det jo ikke spille noen rolle. Han skal gjøre jobben sin, og jeg jobben min. Det er ikke å komme unna at man i et slik miljø har tettere relasjoner til noen enn andre, men jeg kjenner også Kenneth, Timmy og Kevin godt jeg, Så mitt verste scenario er at én av de tre, eller alle tre, må opp på dommerrommet i noe som kan avgjøre VM, sier Rustad videre.

I denne saken kan du se hvilke utfall som gjelder for hvem som skal sikre VM-gullet. Poengsystemet er såpass komplekst at det er mange veier til rom i dette tilfellet, men mellom Timmy og Andreas handler det først og fremst om å krysse målstreken i finalen først, gitt at de har plukket så å si like mange poeng innledningsvis.

Blandede følelser rundt hjelperytter-rolle

Selv om Kevin også er i posisjon til å vinne VM-gull, så har Timmy større forsprang, og i så måte er det ventet at Kevin kanskje vil spille en større rolle som hjelperytter, i alle fall om løpshelgen utvikler seg i retning Timmy. Samtidig har Andreas sin teamkompis i Liem Doran som også kan spille en «wingman»-rolle overfor ham.

Rustad har blandede følelser når det kommer til å få hjelp fra teamkameratene ute på banen, selv om han forstår at det nok vil snakkes taktikk på dette området i de ulike teamene.

– Først og fremst håper jeg slik taktikk skjer på sportslig grunnlag, og ikke er for å lage direkte skade for den andre. Om du hjelper i form av å forsøke å slå konkurrentene på sportslig måte, så er det greit. Men om du kjører for å holde igjen en annen fører, så er ikke det noe jeg syns er direkte greit. Men vi må forstå at noen kanskje får en større rolle som hjelperytter for andre, men jeg håper ikke det skjer på en negativ sportslig måte, sier Rustad videre.

Powered by Labrador CMS