Verdensmesterne hylles: – Dette er utrolig stort å være med på

Petter Solberg er i fyr og flamme over onsdagens begivenhet i Frankrike.

Publisert

Selv om selve arrangementet har holdt seg unna offentligheten i form av invitert presse og storstilt markedsføring, så skal FIA i dag invitere til en stor «Hall of fame»-samling for samtlige verdensmestere i rally siden 1979.

Petter Solberg, her fra FIAs premiegalla fra tidligere. Onsdag kveld skal dressen på igjen. (Foto: Jean Michel Le Meur/DPPI/FIA)

Selv om selve arrangementet har holdt seg unna offentligheten i form av invitert presse og storstilt markedsføring, så skal FIA i dag invitere til en stor «Hall of fame»-samling for samtlige verdensmestere i rally siden 1979.

– Jeg tror absolutt alle gjenlevende verdensmestere kommer hit, sier Petter Solberg til Parc Fermé, mens han deler bord med Miki Biason og må avbryte samtalen for å gi Carlos Sainz en god klem.

Tok etter Formel 1

Nordmannen er virkelig i det gode selskap. Han er også den siste ikke-franskmann som har vunnet et VM-gull i rally, og da må vi helt tilbake til 2003.

– Det er knapt noe annet som er større å få være med på for oss som har blitt verdensmestere i rally. De gjorde jo det samme med Formel 1-gutta for noen år siden, og nå er det vår tur, sier Solberg.

Siden 1979 har det altså blir kåret en verdensmester i rally. Første mann var svenske Björn Waldegård. Solna-mannen tok totalt 19 enkeltseire i VM, og gjennom sin karriere hadde han kontrakt med hele 14 ulike bilmerker.

Norge eneste nasjon med én mester

Waldegård ble også en Safari Rally-konge med fire seire mellom 1977 og 1990. Waldegård døde 29. august 2014 i en aldre av 72 år. I tillegg til Waldegård er Colin McRae og Richard Burns de to andre verdensmesterne i rally som ikke lenger er blant oss.

Rekorden innehar, som de fleste vet, Sebastien Loeb med hele ni VM-titler på rad fra 2004 til 2012. Denne stafettpinnen ble tatt over av hans landsmann og navnebror Sebastien Ogier, fra 2013 og fram til i dag.

Av andre rekordinnehavere så har finnene Juha Kankkunen og Tommi Mäkinen fire VM-titler hver. Begge på en historisk måte. Kankkunen er den første som har VM-gull for tre ulike bilmerker (Peugeot, Lancia og Toyota), mens Mäkinen var den første i historien til å vinne fire på rad (1996 til 1999).

Selv om Frankrike har flest VM-gull de siste årene (16), så følger Finland tett på med 13 VM-gull fordelt på to flere førere. Norge er eneste nasjon som har kun én verdensmester. Tyskland, Italia, Spania, Sverige og Storbrittania har alle to verdensmestere hver.

Powered by Labrador CMS