Slik så rallybilen ut hvor brannmannskapet måtte bistå for å frigjøre den fastklemte rallyføreren ut fra vraket. Den 27-årige sjåføren ble fraktet videre til sykehus i helikopter hvor han senere ble erklært omkommet.

Øst-europeisk rally rammet av åtte dødsfall på to måneder

Livet stod ikke til å redde da en tsjekkisk 27-åring krasjet brutalt i et tre. Arrangøren valgte likevel å fortsette løpet.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Det var på den sjette fartsprøven av det tsjekkiske CMPR-løpet Rally Podorlická at tragedien inntraff lørdag ettermiddag. Bak rattet satt 27 år gamle Michal Fikejs som mistet kontrollen på sin Ford Fiesta Rally4, kjørte av sidelengs inn i et tre med sjåførsiden først, før han senere omkom av skadene han pådro seg.

V neděli 26. května 2024 ráno po včerejší nehodě na rychlostní zkoušce Podorlické rally prohrál boj o život Michal...

Posted by Podorlická rally on Sunday, May 26, 2024

RALLY: Det var på den sjette fartsprøven av det tsjekkiske CMPR-løpet Rally Podorlická at tragedien inntraff lørdag ettermiddag. Bak rattet satt 27 år gamle Michal Fikejs som mistet kontrollen på sin Ford Fiesta Rally4, kjørte av sidelengs inn i et tre med sjåførsiden først, før han senere omkom av skadene han pådro seg.

Farten var høy og bilder fra stedet viser hvordan treet har brettet seg rundt hele området på bilen hvor sjåføren satt. Tsjekkiske medier melder at lokalt brannvesen måtte frigjøre Fikejs fra rallybilen før han ble fraktet til sykehus i helikopter. Men søndag morgen kunngjorde arrangøren den triste nyheten om at livet stod ikke til å redde.

Kartleser Lukáš Novák kom fra ulykken uten alvorlige skader, men ble også fraktet til sykehus for rutinemessig sjekk. Selve etappen ble stoppet, men løpet fortsatte som vanlig. Ytterligere fire fartsetapper gjenstod, som ble fullført i sin helhet.

13 dødsfall hittil i år

Dette er den andre dødsulykken på bare én måned i Tsjekkia. For en drøy måned siden omkom den 41 år gamle kartleseren Alena Krejčíková etter at hun og hennes ektemann bak rattet, Jaroslav Krejčík, krasjet stygt under Rallye Šumava Klatovy - som var sesongstarten til det tsjekkiske mesterskapet i rally.

Samme arrangement ble også rammet av en annen alvorlig ulykke i historisk klasse, som kjørte et eget løp tidligere på dagen. Ekvipasjen ble sendt til sykehus med alvorlige skader, men ytterligere oppdateringer på skadeomfanget er ikke gjort kjent siden.

Totalt har 13 mennesker omkommet i forbindelse med organisert rallykjøring hittil i år, ifølge tall fra databasen MotorsportMemorial.org. Dette er samme hovedkilde som Parc Fermé benyttet da vi tidligere i år avdekket at over 400 mennesker har omkommet i en organisert rallysammenheng siden år 2000.

I snitt har 18 personer omkommet i rally siden år 2000, basert på tall Parc Fermé har hentet ut fra databasen.

Beruset russisk tilskuer påkjørt

Åtte av de omkomne har kommet alene i østeuropeiske rallyløp i år. Foruten disse to i Tsjekkia den siste måneden, så omkom en beruset tilskuer under et russisk rallyløp etter å ha nektet pålegget fra vaktene om å flytte seg fra en farlig tilskuerplass.

Den mest omtalte ulykken skjedde i slutten av mars da hele fem tilskuere omkom under ungarske Esztergom Rallye, da rallyføreren av en Skoda Fabia R5 mistet kontrollen på det våte og såpeglatte asfaltunderlaget, før de seilet inn i en større tilskuermengde som oppholdt seg på et risikabelt og forbudt sted.

I februar omkom en 15-årig rallyfører og hans kartleser under et rallyløp i New Zealand etter at de kjørte ut og havnet i en elv, mens en tilskuer ble drept av et løst hjul under et italiensk rallyløp i mars. I samme måned omkom også en 30 år gammel rallyfører fra Peru under Rally Quilmaná etter at han krasjet stygt i en grøft.

Powered by Labrador CMS