Morten Madsen Moe i midten, flankert av lillebror Sindre til venstre og sønnen Markus til høyre. I dag er Morten mekaniker og anmelder for sine kjærkomne aktive utøvere med Sindre i toppklassen Supernasjonal klasse 4 og Markus i juniorklassen. Her fra klubbløpet på Momarken tilbake i 2013.

Tilbake etter tragedien: – Bilsporten er limet i familien

Ni år etter den mørke søndagen reiser Morten Madsen Moe og hans bilsportfamilie tilbake til Lånkebanen med et smil om munnen.

Publisert Sist oppdatert

RALLYCROSS: Datoen er 7. juni 2015. En søndag for nesten ni år siden. Morten Madsen Moe er på plass i sin Peugeot 206 i Supernasjonal klasse 3, den gang den største motorklassen i rallycossen. Ut fra startplata sikter han seg inn mot alternativsporet i det hans bakhjul hekter med Herbjørn Haugs framhjul med hårfine marginer.

RALLYCROSS: Datoen er 7. juni 2015. En søndag for nesten ni år siden. Morten Madsen Moe er på plass i sin Peugeot 206 i Supernasjonal klasse 3, den gang den største motorklassen i rallycossen. Ut fra startplata sikter han seg inn mot alternativsporet i det hans bakhjul hekter med Herbjørn Haugs framhjul med hårfine marginer.

Madsen Moe ender opp i et voldsomt rundkast, ett av de styggeste i norsk rallycross på mange år. Trøgstingen blir fraktet til sykehus med brudd i nakken.

– Gulvet ga etter så fælt. Så stolfestet knakk, slik at jeg traff hodebøylen. Så hjelmen og alt hadde sprukket. Jeg husker at jeg skled på taket, så gikk det kast i kast rundt. Jeg husker det meste, sier Morten Madsen Moe til Parc Fermé, med god dokumentasjonshjelp fra YouTube hvor krasjen hans ligger ute.

Parallelt med at dette skjer så skal tilfeldighetene tegne et enda mørkere bilde fra dagen på Lånkebanen for Madsen Moe og hans nærmeste. Hans fetter Lars Kristian hjelper til som mekaniker, og skal løpende være på vei til depotplassen for å hente telefonen sin når rundkastet har skjedd.

Der blir han kort tid senere funnet livløs, samtidig som Morten er blitt sendt til sykehus for sin potensielt alvorlige skade.

Takker for støtten

Lars Kristian Moe, eller «Sofus» som han ble kalt, ble ikke lenge etterpå erklært død som følge av at hjerte hadde stoppet. Dette er en beskjed Morten først får på sykehuset, men han hadde fra før fått med seg at alvorligere ting hadde skjedd på Lånkebanen etter krasjen hans.

– Jeg ble liggende i ambulansen, og husker godt jeg lå det med utrolig vondt i ryggen. Så får jeg høre i bakgrunnen at det har vært en hjertestans i depotet, men de klarer å holde meg unna det. Jeg får ikke skjønt hvem det er, selv om det var noe kjent med stemmen som sa det. Men jeg koblet ingenting, sier Morten.

Løpet ble naturlig nok avlyst etter tragedien. Siden har det ikke blitt kjørt noen NM-runder på Lånkebanen. Kun VM og EM. Morten har selv ikke kjørt aktivt rallycross siden den gang. Men gassfoten har holdt seg aktiv i enkelte bilcrossløp.

– Men jeg vil takke miljøet i rallycrossen i Norge for den støtten jeg fikk etter løpet i 2015. Og ikke minst arrangørklubben som tok de avgjørelse som de gjorde ved å avlyse løpet, sier Morten.

Geir Ove Moe i sin klassiske Volkswagen Type 3 på midten av 90-tallet.

Lange familietradisjoner

For bilsport har vært en del av han og hans familie i mange år. Deres pappa Geir Ove var aktiv på 90-tallet, og var blant annet en av Petter Solbergs rivaler i Supernasjonal-klassen på 90-tallet. I år er det også 30 år siden han ble norgesmester i toppklassen. Dessverre omkom Geir Ove i en motorsykkelulykke tidlig på 2000-tallet.

Siden er det Morten og etterhvert lillebror Sindre som har holdt aktiviteten gående. Sindre er nå aktiv i den største Supernasjonal-klassen, mens Mortens sønn og Sindres nevø Markus nå kjører i juniorklassen.

Morten og sønnen Markus tilbringer mange timer i garasjen sammen, og pappa stortrives på sidelinjen selv om karrieren fikk en ufrivillig slutt med et tragisk bakteppe i for ni år siden.

Som om ikke det er nok, så er Mortens sønn og lillebror av Markus, Espen, aktiv i gokart. Det samme er Jakob og Sofie Ovrum Berget, som Morten er inngift onkel til.

– Bilsporten er limet i familien vår. Det er noe fint med det, sier Morten, som lever fint med at han trakk seg ut som aktiv rallycrossfører etter marerittdagen på Lånkebanen for ni år siden.

– Når ungene kjører, så gir det meg mer enn da jeg kjørte sjøl, sier trøgstingen.

Spesielt å komme tilbake

For to år siden var han tilbake på Lånkebanen for første gang siden 2015. Det var en spesiell opplevelse, og det vil alltid være spesielt å komme tilbake.

Men de reiser opp dit med hevet hode og et smil om munnen, med tanke på hva bilsporten både betyr for dem, og hva det også betydde for «Sofus».

– Det var spesielt å gå rundt der da, og det blir spesielt å gå inn der nå. Men miljøet er helt fantastisk. Jeg synes jo Lånke er en kjempearena for Rallycross-NM, så det er godt at de er tilbake i NM, slår han fast.

Powered by Labrador CMS