Den interne familiekampen skulle til slutt stå mellom Kristiane Hvaal Engh og hennes fetter Alexander, som er mest kjent for sin internasjonale rallycrosskarriere. Og som vanlig god stemning mellom slektningene. – Vi møtes oftere på billøp enn på familiemiddager, sier Kristiane.

Bilsportfamilien som har inntatt rallyen for fullt

Det skal godt gjøres at det ikke blir flere Hvaal-deltakelser i toppklassen av norsk rally den kommende tiden.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: En ting er at Larvik-familiens yngste, aktive utøver har tatt steg i rallybilen gjennom denne vinteren - selv om Jens Hvaal primært skal satse på bane og således nå tar seg en lengre pause fra rallyen.

RALLY: En ting er at Larvik-familiens yngste, aktive utøver har tatt steg i rallybilen gjennom denne vinteren - selv om Jens Hvaal primært skal satse på bane og således nå tar seg en lengre pause fra rallyen.

Men foruten kusina Kristiane Hvaal Engh som nå har gått all-in, så har Jens også to fettere som virkelig har fått blod på tann. Og under Numedalsrally hadde var det duket for nærmest et eget Hvaal-mesterskap med fire blad unge utøvere med brødre, fettere og kusiner om hverandre. Alle startet de på rekke og rad i toppklassen som huset intet mindre enn 15 biler denne gang.

Fra har de en familieeid Ford Fiesta R5, tidligere kjørt av Oddbjørn Røed, mens det ble leid inn ytterligere to Skoda Fabia fra andre og tredje generasjon av svenske JC Raceteknik som de har hatt god kontakt med gjennom rallycrossen.

Favoritten endte i brøyta

Vi snakker altså om Kristiane (19), Jens (19), Joachim (28) og Alexander (31). Alle med en fortid og hovedsatsing i rallycross, og alle med foreldre fra bilsporten med henholdsvis Gunhild, Even og Tom.

Der Kristiane valgte å gå for rally kontra rallycross, der Jens har hatt en strålende internasjonal karriere de siste årene, mens de to siste brødrene også har gode internasjonale rallycross-CVer på sine skuldre.

Jens Hvaal hadde med seg Lars Håkon Lundgreen i en innleid Skoda Fabia RS Rally2 for anledningen, og lå soleklart an før det endte i brøyta og med tett radiator på den siste etappen ned Smådøla.

Men nå er det rally for alle penga. Og vi kan avsløre ført som sist at det var eldste mann som tok hjem den interne familiepokalen fra Numedal denne helgen. Tre av fire søskenbarn fullførte, der forhåndsfavoritt Jens ble stående på siste etappe etter at han var i brøytekanten og fylte radiatoren med snø.

– Det kunne vært verre, men man lærte mye av dette, konstaterer Jens overfor Parc Fermé, som fikk leie den nyeste Fabia-modellen fra JC.

Alexander kjørte Fiestaen som var tiltenkt Joachim denne vinteren, og han kom i mål med fire minutters margin på Kristiane, mens Joachim endte sist av gjengen, drøye to minuttter bak Kristiane igjen.

Utsatt av skulderoperasjon

Sistnevnte kan dog skylde på en skulderskade for manglende forberedelser, da han egentlig skulle kjøre i bilen - men en operasjon i skulderen gjorde at det var yngstefetteren som har holdt bilen varm denne vinteren. Selv stilte han opp i en andregenerasjons Fabia fra JC.

– Ja, det var ikke det letteste forholdene å kjøre på. Veldig mye slush og løst. Også er jo jeg den som har testet minst! Men for all del - det har vært kjempegøy å være her og kjøre. Og det å få en så god bil å kjøre. Det gjør saken lettere, sier Joachim til Parc Fermé, som hadde med seg kona Amanda som kartleser.

Joachim Hvaal skulle i utgangspunkte kjøre hele denne vinteren, men måtte stå over på grunn av en skulderoperasjon. Nå håper han å kunne kjøre to asfaltrunder i det nordiske mesterskapet, hvorav det ene blant annet går på hjemmebane i Larvik.

Storebror Alexander fikk virkelig blod på tann. Han stilte opp spontant under Flesbergsprinten, primært for moro og uten noen baktanker. Det smalt tilbake på ham, for Numedalsrally var derfor ikke til å unngå for den tidligere rallycrossprofilen.

– For meg, så skulle jeg bare teste på Flesberg. Men du vet disse motorsportgreiene. Jeg har aldri prøvd heroin, men jeg regner med at dette er verre, sier Alexander.

Takker kartleseren

Han hyller kartleser Martin Otterstad for fremragende jobb ved at de kom seg helskinnet gjennom sitt førsteløp i toppklassen i Norge.

– Det har helt sykt mye å si at man har med en rutinert kartleser. Han kan sakene sine og er den eneste grunnen til at vi står trygt her nede, bedyrer Hvaal.

– Jeg syns det har gått ryddig. Han har klart seg veldig godt sjøl. Fornuftig kjøring, kontrer Otterstad.

Og 31-åringen nekter ikke for ideen om å kjøre mer. Selv er de født og oppvokst i Larvik, så det er naturlig å tenke at det vil bli et nytt storinnrykk fra Hvaal-familien på hjemmebane over sommeren.

– Det er ikke utenkelig, slår eldstemann Hvaal fast.

Alexander Hvaal og kartleser Martin Otterstad i fint driv på starten av klassiske Lesteberg. Han ble best i familien og endte på en niendeplass i klassen, 7,5 minutt bak totalvinner Eyvind Brynildsen. Men eldstemann Hvaal blant søskenbarnene har fått virkelig blod på tann.

Billøp framfor middager

Kusine Kristiane, som bor på Toten som ligger et godt stykke fra Larvik, syns det var stas å få fetterne sine på besøk i klassen, selv om hun da måtte se seg slått av Alexander. Men familiene har svært god kontakt med hverandre, og naturlig nok er det motorsport som står i høysetet for gjengen.

– Vi møtes jo oftere på billøp enn i familiemiddager. Det har vært veldig gøy, og vi får pratet ekstra mye på både regrupperinger og på tidskontrollene, smiler Kristiane.

19-åringen har selv et annet «mindset» i rallybilen enn sine viltre fettere. Så det å bli slått av en som har kjørt mindre rallyløp enn henne.

– Vi har litt andre målsetninger og litt sånn. Så jeg på tenke på at vi ikke kan vrake, for da har jeg ingen bil å kjøre med mer, sier hun.

Powered by Labrador CMS