
Ayla Ågren er Norges nærmeste deltaker i årets Indy 500:
– Du må hele tiden være tre trekk foran de andre
Ayla Ågren er spotter under Indy 500. Hun sammenlikner det med sjakk, hvor brikkene hennes er biler som kjører i 370 kilometer i timen.
RACING: Norsk deltakelse i Indy 500 har vært en mangelvare, og det er vel egentlig bare Gil Anderson tilbake til 1910-tallet vi må for å finne sist det var noen som tok plass på ærverdige Indianapolis Motor Speedway for det tradisjonsrike høyhastighetsløpet. Pole position i 1912 og tredjeplass i 1915 er i alle fall noe man kan skrive hjem om fra et slikt type arrangement.
Men mye har skjedd 110 år siden Anderson stod på pallen, og i årets utgave er vi dog ikke veldig langt unna en norsk deltakelse. Nei, vi snakker ikke om Dennis Hauger som herjer i Indy NXT og har foreløpig lagt et godt grunnlag til potensielt å stå på startlista neste år.
Dog har vi én nordmann som har en delaktig rolle under løpet. Navnet er Ayla Ågren og mange kjenner henne både fra amerikansk formelbilracing, fra comebacket i W Series i 2021, men også fra norsk karting.

Stort ansvar
Ayla har dannet seg et solid nettverk i det aller helligste i IndyCar, og i år har hun en svært sentral spotterrolle for Indy-veteran og ovalspesialist Ed Carpenter. Fra sving tre har hun en svært viktig observasjonsrolle i det som blir en jobb a'la IndyCar-førernes svar på kartleser.
– Vi spottere er mer eller mindre «a second set of eyes» for føreren, sier Ågren til Parc Fermé på klassisk språkforvirret vis etter å ha bodd i USA i lang tid.
På spørsmål om hun har et stort ansvar og påvirkningskraft, så svarer hun «til en viss grad», vel vitende om at det er føreren selv om må ta avgjørelsene ute på banen. Men hun trekker fram at hennes tilbakemeldinger og kommunikasjon med Carpenter primært handler om sikkerhet.
– På ovalbanene er det vanskelig for dem å se hva som skjer rundt dem. De har padding på hodet slik at det kan holdes oppe uten at det blir for slitsomt, og da gjør speilene veldig lite. Så det handler om å kartlegge mye av det som skjer rundt og hvordan det forspeiler seg, forklarer 31-åringen.
– Tre trekk foran
Hun sammenlikner jobben sin med å spille sjakk hva gjelder strategisk tankegang.
– Du må hele tiden være tre trekk foran de andre rundt, med tanke på «slipstream», hvordan du mister marktrykk foran og bak utifra hvordan man ligger an. Så man er med og planlegger før noe skjer, sier Ågren.

Også er ikke alltid radiokommunikasjon hundre prosent eksakt på timing. Det gjelder å være presis i kommunikasjonen, nærmest operere med synske aner.
– Det er ikke mye «delay», men akkurat litt for mye. Du må være et halvt sekund foran ting som skjer. Så du må lese feltet bra, sier hun.
Slik fikk hun jobben
Ed Carpenter har kjørt i en årrekke, med tre løpsseire på CVen. De siste ti årene har han spesialisert seg på ovalbane, og i år er det kun Indy 500 han skal delta i. LIkevel er ikke Ågren arbeidsledig, hun er til stede på de aller fleste IndyCar-løpene og har nettverk på tvers over hele paddocken.
– Dette er hans 22. Indy 500. Han har gjort dette mange ganger, men i motseting til mange andre så begynte han ikke i formelbil. Han kjørte grusovaler, som jo er ganske stort her borte, slår hun fast.
– Hvordan fikk du jobben hos han?
– Det er to forskjellige veier. Jeg er veldig god kompis med Rinus Veekay som har kjørt for han de siste fem årene. Så jeg har hatt mye connection der, og den andre connection var med HRX-kjøredressene jeg har jobbet med. De var ett av de første teamene på HRX. Så har vi holdt kontakten, han vet jeg har kjørt selv, han har snakket med andre man har jobbet med, og da muligheten kom, så fikk jeg spørsmål. Og da sa jeg ja. Det er bare å være der til rett sted og riktig tid, sier Slemmestad-jenta.