Heikki Kovalainen og kartleser Sae Kitagawa, her under VM-debuten i Rally Japan der de ble nummer ti totalt.

Finsk F1- og rallyprofil må hjerteopereres dersom han skal fortsette i bilsporten

Rallyfører og tidligere Formel 1-vinner Heikki Kovalainen har en helsetilstand som ikke er forenlig med bilsporten. Den kjente norske legen Wasim Zahid bekrefter at rallykjøringen kunne trigget en potensielt dødelig situasjon.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Mange drar nok kjensel på navnet Heikki Kovalainen. Godt heftet ved Formel 1-sporten over seks sesonger. Mest kjent fra 2008-sesongen der han vant ett løp for McLaren, tok to pallplasser og var teamkamerat med Lewis Hamilton da briten sikret sin første VM-tittel i karrieren.

RALLY: Mange drar nok kjensel på navnet Heikki Kovalainen. Godt heftet ved Formel 1-sporten over seks sesonger. Mest kjent fra 2008-sesongen der han vant ett løp for McLaren, tok to pallplasser og var teamkamerat med Lewis Hamilton da briten sikret sin første VM-tittel i karrieren.

De siste årene har den 42 år gamle finnen slått seg opp som bilsportutøver i Japan, og senere satset på rally. Attpåtil er han blitt japansk mester i rally i to år på rad, i 2022 og 2023, og i 2022 tok han også sitt første VM-poeng da han ble nummer ti totalt i Rally Japan.

Men overfor nettstedet DirtFish avslører Kovalainen nå at han plutselig har havnet i en helsetilstand som kunne blitt kritisk for bilsportkarrieren dersom dette ikke hadde blitt oppdaget.

Heikki Kovalainen har satset på japans bilsport etter Formel 1-karrierene, og de to siste årene er det rally som er blitt hans hovedaktivitet. Her fra Rally Japan i 2023.

I forbindelse med den årlige fornyelsen av den internasjonale bilsportlisesen fra FIA, så kreves det en legesjekk med godkjent stempel fra legen. Denne tar Kovalainen og tusenvis av andre bilsportutøvere hvert år, som pålagt, men han bestemte seg i år for å gjøre en grundigere sjekk utover de ordinære rutinene. Det etter råd fra en kamerat i Finland som er lege, som visste at det er lenge siden Kovalainen gjorde en grundigere sjekk av kroppens organer.

– Etter Formel 1-perioden så har jeg ikke tatt noen ordentlige bilder fordi det ikke har vært symptomer på noe, og noen ganger blir jeg litt sta i tillegg, fordi du tenker at det ikke kan være noe galt når du føler seg så bra. Men siden jeg har passert 40, så ble jeg anbefalt, sier Kovalainen i et lengre intervju med nettstedet.

Aortaaneurisme

Han fulgte kameratens råd, og det skal han være glad for. Der ble det oppdaget et avvik som kunne fått alvorlige konsekvenser om det ikke ble oppdaget.

– Da vi sjekket hjertet med ultralyd, så ble det funnet et problem med en gang. Jeg så på ansiktet til hjertelegen at «OK, her er det noe». Så hun rekvirerte umiddelbart en CT-skanning for et mer presist resultat, forteller finnen videre.

Det viste seg altså å være en økende utposing i hovedpulsåra ved utgangen av hjertet. På fagspråket kalt aortaaneurisme. Dette er en tilstand som Kovalainen umiddelbart må opereres for dersom han skal få fornyet lisensen sin.

– Legen sa at «OK, du må roe ned tempoet i livet ditt nå». Hun sa at man kan spille sjakk eller golf, men andre ting måtte man ta det mer med ro med, forklarer Kovalainen.

Wasim Zahid, profilert norsk lege med ekstra interesse for bilsport.

– Kan være livstruende tilstand

Her i Norge har den profilerte legen Wasim Zahid, som er overlege og kardiolog ved Drammen sykehus, også utvist stor interesse for Formel 1 og bilsport generelt. Det betyr at han gjerne følger med på denne idretten også med en synsvinkel og analytisk ekspertise fra sitt eget fag.

Det gjør at han han komme med noen kvalifiserte betraktninger rundt Kovalainens tilstand sett fra et helseperspektiv når Parc Fermé tar kontakt.

– Aortaaneurisme kan være farlig. Det kommer an på hvor stor utposningen er. Når den har vokst over en viss størrelse, så er det risiko for at den kan sprekke. Gjør den det kan det være en livstruende tilstand som må behandles momentant. Det rekker man ofte ikke, så det gjelder å oppdage den, følge opp og operere på rett tidspunkt, sier Wasim Zahid til Parc Fermé.

Han underbygger derfor forklaringen som Kovalainen kommer med om at en slik oppdagelse gjør at man må senke tempoet i hverdagen betraktelig dersom dette er påvist uten at det er gjort noe kirurgisk inngrep.

– Har man en utposning på artoa (hovedpulsåre, journ.anm.) er det veldig viktig å holde blodtrykket normalt. Unngå tunge løft og andre ting som øker trykket i magen og brystet, sier Zahid videre.

Derfor er det farlig som bilsportutøver

Selv om kirurgiske inngrep alltid bærer med seg en viss risiko, så ser Kovalainen fram til å få dette gjort og fortsette bilsportkarrieren som før. For så lenge utposningen nå blir operert, så håper han å kunne være aktiv bak rattet igjen.

Han har dog ikke bestemt seg for når dette skal gjøres, da livsstilen hans ellers ikke setter ham i fare med tanke på tilstanden rundt anuerismen. Et inngrep er også ganske omfattende, selv om prognosene er gode ved en slik type operasjon. Dersom det blir operasjon vil det gjøres i løpet av den neste månede, ifølge DirtFish.

– Jeg er villig til å ta den lille risikoen for å komme tilbake til et normalt liv. Om det betyr at jeg er tilbake igjen i rally må tiden vise. Men oddsen er på min side, og utsiktene ser bra ut. Det er vel 95-96 prosent sjanse for at operasjonen går bra, selv om det alltid er en risiko for komplikasjoner. Og det verste som kan skje er jo at man blir liggende igjen på operasjonsbenken. Men også når man kjører rally på skogen, så er det alltid en viss sjans for at noe kan gå galt, understreker finnen.

Slik forklarer den norske legen forklarer hvorfor denne tilstanden er risikabel spesielt når man er bilsportutøver, og at det var både heldig og avgjørende for Kovalainen at dette ble oppdaget. For en aneurisme kan alle leve med uten at man merker at man har det, og i bilsport setter kroppen i en fysisk tilstand som kan trigge utposingen.

– Bilsport kan være uheldig. Da strammer man jo hele buken og brystkassa veldig, som kan øke trykket i utposningen og gjøre at den sprekker, sier Zahid.

Powered by Labrador CMS