Andreas Bakkerud har ankommet Lånkebanen, og manges øyne er rettet mot bergenseren. Selv ser han stort på hele startfeltet som er med å prege Rallycross-NM - ikke bare hans egen klasse.

Superstjerna hyller Supernasjonal som helhet i norsk rallycross

Den største klassen har definitivt fått mest oppmerksomhet. Men den største profilen av dem alle mener hele NM-sirkuset samlet er på en annen planet enn tidligere.

Publisert Sist oppdatert

RALLYCROSS: Om ikke lenge braker kanskje norsk motorsports tøffeste mesterskap løs, når Rallycross-NM med Supernasjonal-klassene går av stabelen på ærverdige Lånkebanen utenfor Hell i Stjørdal lørdag og søndag.

RALLYCROSS: Om ikke lenge braker kanskje norsk motorsports tøffeste mesterskap løs, når Rallycross-NM med Supernasjonal-klassene går av stabelen på ærverdige Lånkebanen utenfor Hell i Stjørdal lørdag og søndag.

90 utøvere har meldt seg på, og der det er stadig er laber deltakelse blitt i Supernasjonal klasse 1, så er det bunnsolid deltakelse med et høyt og bredt toppnivå både i klasse 2, 3 og 4. Det eneste som skiller klassene er at klasse 2 har motorer inntil to liter, klasse 3 har motorer inntil 2,4 liter og klasse 4 har motorer over 2,4 liter. Samtidig økter også vekten på bilen i takt med motorvolumet.

Se løpet på Direktesport.no - lørdag og søndag!

Og det er sistnevnte som har fått størst oppmerksomhet gjennom vinteren og våren, med flerfoldige nybygde biler, ny teknologi og et rush av førere fra alle kanter som vil kjempe om den gjeveste medaljen i den største klassen målt i motorvolum.

En av de som var med å fyre opp dette var superstjernen fra Bergen, Andreas Bakkerud. Allerede senhøsten i fjor begynte ryktene opp et nybygg av en Ford Puma med turbomotor av seneste teknologi innenfor regelverket, og vips så var sulamitten i gang.

Samtidig har ikke de andre klassene stått stille, med nye folk inn og uten lekkasje av de største toppførerne, både i klasse 2 og 3. Det varmer hjertet til Bakkerud.

– Det viser at rallycrossen i sin helhet er veldig bra for tiden. Det er litt synd at Klasse 1 ikke helt er der. Men klasse 2 og 3 har et kjempestartfelt, med masse gode førere og masse gode biler. Og de går nesten like fort som klasse 4 til tider. Klasse 3 kan jo like gjerne ha bedre rundetider, sier Bakkerud til Parc Fermé.

Slik er utviklingen

For å ta et utdrag av bevegelser også i disse klassene som er verdt å sperre øynene opp for. Først klasse 2:

• Guttorm Lindefjell prøver seg i igjen i en helt nyoppusset Mazda RX-7 i klasse 2.
• Johny Sandmo, en av Norges mestvinnende førere gjennom tidene, gjør comeback i klasse 2 i en Volkswagen Polo.
• Norgesmester i klasse 1, Mats Marthinsen, tar steget opp i klasse 2.
• Ole Henry Steinsholt går to trinn ned fra toppklassen for å måle krefter med litt mindre kubikk i motoren igjen, med en nyoppusset Ford Fiesta i klasse 2.
• Andreas Aarhaug kommer med helt ny turbomotor inn i klasse 3, der fjorårets sølvvinner Mathias Minge var mannen som satte standarden for denne teknologien i klassen.
• Lars Øivind Enerberg, tidligere europamester, gjør comeback og velger å konkurrere i klasse 3 med en volvo

– Det er et kjempeløft for norsk rallycross at det ikke bare er klasse 4 som har masse førere og biler, slår Bakkerud fast, og legger ikke skjul på at noen klasser også kunne vært slått sammen.

Slår gjerne sammen klassene

Mange var nysgjerrige på Andreas Bakkerud sitt nye Puma-prosjekt. Til høyre i bildet kan Klasse 3-favoritt Petter Leirholt skimtes sammen med Bakkeruds onkel og teamsjef, Tommy Bakkerud.

Det var før 2016 at daværende klasse 3 ble til klasse 4. Årsaken var at de åpnet opp for et konkurransedyktig startfelt for norgescup-bilene fra «RCN» som kom inn med 2,4-liters motorer, men som samtidig på den tiden ikke var på høyde med toppklassen. Målt etter fart og rundetider har disse forskjellene i stor grad blitt visket ut med tiden.

– Ja, jeg skjønner egentlig ikke hvorfor vi har så mange klasseinndelinger. Men det er jo mitt ståsted. Så egentlig litt synd at vi ikke kjører en og samme klasse. Det kunne vært tre klasser. Men det er jo bare meg, sier 33-åringen.

– Om vi for eksempel slår sammen klasse 3 og 4, så hadde vel ikke gjort det noe lettere for deg heller?

– Nei, da får vi en Solberg Hansen (Marius, journ.anm.) som kommer inn, og Petter Leirhol, og ja... Det er mange der som er oppe og nikker. Og har et veldig høyt nivå. De kan hive seg inn i alt som er av biler og være raske med en gang, om det så også er rally, racing eller bilcross. Det hadde vært kult å se alle samlet en gang, slår Bakkerud fast.

Luftinntaket på bilen er det viktigste elementet for å få kjølt ned motoren, og her har foreløpig den største akilleshelen vært for Andreas Bakkeruds nybygde Ford Puma. Nå er han ekstra stor i kjeften dersom det viser seg at han fortsatt sliter.

Lanserer risikabelt veddemål

Så, hvordan er ståa egentlig for han og hans nye team Bergen Motorsport Evolution? På få måneder skal en ny bil ha blitt bygget, og et helt nytt apparat satt opp fra bunnen av med millioninvesteringer og et budsjett helt i øvresjikte.

– Motoren koster 400.000 kroner, og bilen er verdt over 1,5 millioner kroner. Jeg vil gjerne være åpen om sånt, poengterer 33-åringen.

Natt til onsdag kunne han slå fast at de var ferdige med det verste. Med alt som hører med av testing og forhåpentligvis siste rest av barnesykdommer.

– Vi har hatt mye komplikasjoner med bilen. Den er litt annerledes enn andre biler, og ikke mye copy-paste. Vi har slitt med kjøling, vi har hatt servoproblemer, og litt bremseproblemer. Så det har vært litt utfordringer, men vi har gjennomført de tingene som var planlagt for 3-4 måneder siden, sier han.

Det innebærer tre tester på Arvika, Gardermoen og Eikås, samt et testløp i Vikedal for et par uker siden. Mange svar er mottatt, men helt friskmeldt er bilen kanskje ikke.

– Nja. Den er blitt bra. Men det er litt igjen. Vi sliter med «bump steer», hjulvinkler som endrer seg i akselerasjon og brems, som ikke er perfekt. Også er det kjøleproblemer enda som jeg håper vi har fikset. Det var det siste vi holdt på med natt til onsdag, sier han, før han slipper en liten verbal bombe som kan gi store konsekvenser om han holder ord:

– Er ikke problemene løst nå, så skal jeg gå hjem til Bergen!

Powered by Labrador CMS