Lewis Hamilton slik vi var vant til å se ham gjennom store deler av 2010-tallet. Britens Formel 1-karriere er for lengst inn i høstfasen, men vil han få en ny vår hos de røde italienerne?

Her er tallene bak Lewis Hamiltons elleville Mercedes-epoke

Han har fortsatt én sesong igjen, men likevel – få andre har levert en like solid epoke hos ett team som Lewis Hamilton.

Publisert

FORMEL 1: Når 2024 er over, så er også et av Formel 1-sportens lengstlevende kapitler over. Og selv om Max Verstappen er i ferd med å ta igjen en del av rekordene som blant annet Lewis Hamilton tok et jevnt grep om gjennom 2010-tallet, så er det ingen over eller ved siden av toppen av statistikker som innebærer et eller annet ved samme team.

FORMEL 1: Når 2024 er over, så er også et av Formel 1-sportens lengstlevende kapitler over. Og selv om Max Verstappen er i ferd med å ta igjen en del av rekordene som blant annet Lewis Hamilton tok et jevnt grep om gjennom 2010-tallet, så er det ingen over eller ved siden av toppen av statistikker som innebærer et eller annet ved samme team.

Så lenge 39-åringen fra Stevenage ikke må stå over noen av 2024-sesongens 24 løp, så vil han ende opp med 246 løp for én og samme konstruktør. Det er Michael Schumacher som følger bak med 180 løp for Ferrari, mens Max Verstappen enn så lenge har 162 løp for Red Bull.

332

Og de som kan sin Formel 1-historie vet at Hamilton ikke har hatt noe annet enn en sølvpil under motordekselet. Da han signerte for McLaren i 2007 var det med en Mercedes-motor, og denne epoken varte til og med 2012, før Hamilton året etter da signerte for nettopp Mercedes som Formel 1-konstruktør. Det betyr at samtlige av Hamiltons 332 Formel 1-løp er blitt kjørt med en Mercedes-motor, og han vil da sannsynligvis ende opp med hele 356 løp med én og samme motorleverandør.

Disse tallene legger også grunnlaget for enorm suksess så lenge man er konkurransedyktig og i toppen, og er det noe kombinasjonen Hamilton og Mercedes er kjent for - så er det nettopp mangeårig dominans. Alt startet med 2014 hvor Mercedes knakk turbohybrid-koden mye tidligere enn alle andre, som satte i gang et rush av dimensjoner på å herje sporten.

6

VM-titlene i 2014 og 2015 var relativt lett match, før han ble tatt på senga av teamkamerat Nico Rosberg i 2016. Men fra 2017 til 2020 var det full fres fra Hamilton igjen, som da noterte for seg seks av sine syv VM-titler for Mercedes, hvor teamet også tok konstruktørtittelen i åtte sesonger på rad fra 2014 til 2021.

Sammenlikner vi med Michael Schumachers syv VM-titler så kom fem av disse for Ferrari, etter at hans to første ble tatt for Bennetton i 1994 og 1995, men til gjengjeld hadde Schumacher også fem på rad, mens Hamilton endte på fire på rad som sin beste «streak».

Lewis Hamilton tok i Formel 1-debuten med storm i 2007 og kjørte for McLaren til og med 2012. Fellesnevneren har vært at det alltid har vært en Mercedes-motor som har fått ham framover.

82

Suksessen blir selvfølgelig målt på mange måter. En ting er at Lewis Hamilton har hele 103 seire i sin karriere. 82 av disse har kommet for Mercedes. Så selv om Max Verstappen er i en enorm flytsone med Red Bull om dagen, så har han 28 seire til han må ta før han tukter Hamiltons seiersrekord for samme team. Michael Schumacher endte også på 72 i sin Ferrari-karriere som strakte seg fra 1996 til 2006.

Hamiltons første Mercedes-seier kom i hans debutsesong for teamet i 2013, på Hungaroring i Ungarn, og ble med den ene seieren det året. Den siste triumfen kom i Jeddah i Saudi-Arabia i 2021, det nest siste løpet for sesongen hvor VM-gullet glapp på målstreken bokstavelig talt under de svært dramatiske og kontroversielle scenene i Abu Dhabi i sesongfinalen uka etter.

Men mellom disse to finner vi 80 andre seire. Hvilke av dem husker du aller best?

148

En ting er at Hamilton har herjet på toppen av seierspallen, men han har også tatt i beslag i de to andre trinnene på pallen en rekke ganger. Og selv om «sesongstreaken» for seiere stoppet etter 2021, så har han i det minste vært på pallen i samtlige sesonger i karrieren sin, også da naturlig nok i Mercedes.

Lewis Hamilton er blitt en av både Storbritannias og verdens aller største idrettsstjerner, og spesielt tiden i Mercedes fra 2014 har definert hans posisjon hvor han blir en av Formel 1-sportens største legender gjennom tidene. Etter 12 sesonger vil Mercedes-epoken være over, selv om karrieren vil fortsette inn i 40-årene for sportens aller største team når det kommer til historikk.

Vi teller totalt 148 pallplasser fra 2013 til 2023, og han har som nevnt én sesong til igjen for Mercedes til å pynte ytterligere på disse tallene. Atter en gang er det Michael Schumacher som er på andreplass på denne statistikken, for Ferrari, med 116 pallplasser for teamet som Hamilton neste år reiser til. Flytsonen til Max Verstappen har sendt ham på en tredjeplass på denne lista, med 98 pallplasseringer for Red Bull.

78

Ingen andre har tatt flere pole positions for samme konstruktør enn Lewis Hamilton. Vi teller 78 av dem, og der det manglet en bestetid på kvalifiseringen i 2022, så klarte han å ta seg til bake på fremste plassering på fremste rekke i 2023 da han kjørte inn til en knallsterk pole position på Hungaroring, ti år etter at han vant sitt første løp for Mercedes.

78 pole positions for samme team er 20 flere enn Michael Schumacher i Ferrari. Men denne gang er det ikke Max Verstappen som er på tredjeplass, for han er nede på en sjetteplass på denne statistikken for Red Bull, med «bare» 32. Det er legenden Ayrton Senna som har tredjeplassen der han tok 46 pole positions for McLaren fra 1988 til 1993.

53 

En rekordliste han ikke topper enda - alene - det er antall raskeste runder for samme team. Men han er farlig nær, for han topper jo egentlig - men denne plassen må han dele med Michael Schumacher og Ferrari. Tallet er 53, og begge disse topper lista med eksakt samme antall raskeste runder.

Slettes ikke umulig at Hamilton tar denne i år, han har tross alt 24 løp på seg. Max Verstappen er på tredjeplass her også med 28 beste tider for Red Bull.

Powered by Labrador CMS