
Endelig sesongstart for Dennis Hauger:
– Jeg er jo glad i gatebaner
En lang pause er snart overstått. Til helgen er Dennis Hauger igjen i aksjon, og det skjer på en gatebane. Det har tidligere væt en suksessformel for 21-åringen.
RACING: Denne helgen starter sesongen i IndyCar og ikke minst i Indy NXT, og denne gangen skjer det med en nordmann til start.
Dennis Hauger er på plass i St. Petersburg for det som blir hans debut i Indy NXT. 13 år etter Anders Krohn og 32 år etter hans egen manager Harald Huysman er det Haugers tur, og det soleklare målet er å vinne mesterskapet og sikre et sete i IndyCar.
– Det blir veldig godt å komme i gang med første løpshelg nå, også er det en liten pause igjen faktisk, men det blir godt å få unna det første løpet og virkelig kjenne på hvor man er i feltet og hvor vi må jobbe videre, forteller Dennis Hauger til Parc Fermé.
God mottakelse

Siden forrige løp i Formel 2, som er så langt tilbake som i oktober, har det skjedd mye. Etter å ha annonsert overgangen fra europeisk formelbil-racing til Andretti og Indy NXT avsluttet Hauger F2-sesongen tidlig, og nylig flyttet han til USA for å være tett på teamet. Der har mottakelsen vært god.
– Veldig veldig bra. Jeg føler meg veldig hjemme sånn generelt i Indianapolis og med teamet. Vi har hatt god dialog og det har føltes veldig naturlig så langt. Det har vært en god oppladning så langt, og jeg gleder med til å se arbeidet i aksjon når vi først begynner, forteller han.
Det er i det hele tatt forfriskende for Dennis å nå være i et nytt miljø etter flere år i Formel 2 og 3.
– Man føler seg veldig fresh når man kommer inn i noe nytt etter å ha vært i et sirkus en stund. Det er nytt territorie med nye mennesker, nye baner, nye områder, nye steder og alt. Det er veldig spennende, og jeg føler vi har jobbet oss godt frem til denne helgen også så det blir spennende å se hvordan vi ender opp. Man vet aldri før man har fått gjort unna den først løpshelgen.
Flere endringer
Vinteren har tilsynelatende blitt brukt godt, og det kommer godt med i et mesterskap hvor mye er annerledes enn hva Hauger er vant til.
– Jeg har jobbet mye med data med ingeniører og hatt mye møter, og bare jobbet veldig mye i off season for å komme inn i det med tanke på baner, bil og alle småting man kanskje ikke tenker på sånn ellers. Det er noen nye ting med reglene man må sette seg inn i, så det har vært mye av det. Da er det godt å komme i gang når man har sett videoer av baner 500 ganger, forteller Hauger.

Alle endringene får du god oversikt over i vår sesongguide, men noen av de mest sentrale endringene er at det i Indy NXT er rullende start, push to pass fremfor DRS og ikke-eksisterende pitstopp.
I tillegg dømmes det litt annerledes i USA. På den ene siden er track limits i stor grad historie for Hauger, mens det på den andre siden kan være enklere å havne i trøbbel for defensive manøvre som er helt standardiserte i Europa.
– Du har de åpenbare forskjellene også har du de tingene som er annerledes fra innsiden som man må tenke på. Det er en del endringer, men jeg føler jeg har fått mye av de tingen veldig automatisert allerede gjennom å bare terpe på det i off season. Jeg har prøvd å få så lite overraskelser som mulig for løpshelgen for å være så godt forberedt jeg kan, sier 21-åringen.
Starter på gatebane

Det hele starter altså i St. Petersburg i Florida. Løpet kjøres på en krevende gatebane, noe Hauger har trives på tidligere. Hans første og eneste hovedløpsseier i Formel 2 kom i Baku, og han har ellers imponert på baner som Monaco og Macao.
– Jeg vet ikke om det er en fordel ,jeg har jo aldri vært på banen før så det er litt usikkert, men jeg er jo glad i gatebaner. jeg har alltid hatt det moro der og hatt en naturlig fart der, sier Hauger.
– Jeg føler at det kan være en god bane å starte på så får vi se, men jeg liker gatebaner generelt. Så blir det gøy å komme i gang og se hvordan ting fungerer i en løpshelg, fortsetter han.
En annen endring i mesterskapet er måten løpshelgen er lagt opp. i Formel 2 er det travelt med en kort trening, kvalifisering, sprintløp med reversert grid og til slutt et hovedløp. I Indy NXT er det mer rett frem med to treninger, en kvalifisering og et løp.
At det er tid til to treninger og at det kjøres med dekk som holder mye lenger enn i Formel 2 gjør at Dennis får muligheten til å kjøre langt mer i løpet av en helg.
– Jeg får ganske mange runder mer enn jeg er vant til faktisk siden dekkene varer lenger og du får flere push-runder hver gang du kjører ut.
Dennis tror at forberedelsen han får gjort på trening medfører at det blir færre overraskelser i løpet av en løpshelg.
– Du tillater deg å utforske litt mer. For eksempel i Formel 2 kommer du fra harde til myke dekk mellom trening og kvalifisering, og det er 4-5 sekunders forskjell på runden er det ikke sammenlignbart engang. Det er mange faktorer som spiller inn, og her vet du litt mer fordi du har fått kjørt og stilt inn og jobbet med de småtingene.
Og hva er målet i Indy NXT-debuten?
– Egentlig å fullføre løpet. Jeg har jo et mål om å vinne, men først og fremst fullføre og få en god flyt. Ikke ha noen krasjer og sånne ting. Har vi farten til å vinne så er målet å vinne, men har vi ferten til å vær etppp tre så r målet å være topp tre. Jeg må bare prøve å holde hodet kaldt inn mot det første løpet. Det blir mange nye ting så man må på en måte bare få en flyt.