En bilcrossbil kan kun kjøres i forbindelse med organisert aktivitet ute på en bane, og ikke på offentlig vei under noen omstendighet. Dette bildet er kun et illustrasjonsbilde av en bilcrossbil ute på Starmoen Motorbane og har ingenting med den omtalte hendelsen å gjøre.

Kjørte bilcrossbil på hovedveien – utestenges i ett år

Men selv mente føreren at dette var helt vanlig praksis og at det ikke bør gi grunnlag for straff. 

Publisert Sist oppdatert

BILCROSS: Det var i forbindelse med vårløpet på Starmoen Motorbane andre helgen i mai at en av de påmeldte deltakerne tok med bilcrossbilen ut på fylkesveien som går forbi motorbanen utenfor Elverum. Dette ble oppdaget av flere av funksjonærene, som meldte ifra om hendelsen til løpsledelsen umiddelbart.

BILCROSS: Det var i forbindelse med vårløpet på Starmoen Motorbane andre helgen i mai at en av de påmeldte deltakerne tok med bilcrossbilen ut på fylkesveien som går forbi motorbanen utenfor Elverum. Dette ble oppdaget av flere av funksjonærene, som meldte ifra om hendelsen til løpsledelsen umiddelbart.

Ettersom en bilcrossbil av naturens art ikke er godkjent kjøretøy for kjøring på offentlig vei, vil en slik handling stå i sterk strid med bilsportens regelverk – i tillegg til at det også er et generelt brudd på den ordinære vegtrafikkloven.

Nå er det klart at føreren som kjørte bilen blir suspendert fra norsk bilsport i ett år. Det kommer fram i domsnummer 117 fra Domsutvalget til Norges Bilsportforbund. Dommen er enstemmig fra Domsutvalget.

Domsutvalget i Norges Bilsportforbund reagerer kraftig på hendelsen i forkant av bilcrossløpet på Starmoen tidligere i år.

Innrømmer handlingen

Bakgrunnen for suspensjonen ligger i jurybehandlingen i forbindelse med bilcrosstevnet. Juryen besluttet å diskvalifisere utøveren fra løpet, i henhold til Bilsportbokas generelle bestemmelser, artikkel 12.2.1c og 12.2.1d.

Samtidig ble utøveren innstilt til Norges Bilsportforbunds domsutvalg for suspensjon i ett år, hvilket betyr lisensinndragning i denne perioden.

Utøveren har selv innrømmet det faktiske hendelsesforløpet. Til Domsutvalget begrunnet vedkommende handlingen med mistanke om feil på forstillingen på løpsbilen sin, noe han måtte sjekke ved å få kjørt bilen.

– Han kunne ikke foreta kontrollen på veien inn til banen da denne grenset mot formel-K banen som under stevnet ble brukt som leir. Han kjørte derfor ut på fylkesveien, men kjørte kun cirka 50 meter og snudde på første mulige sted, skriver Domsutvalget når de gjengir utøverens versjon.

– Kunne fått store konsekvenser

Etter at partene hadde lagt fram sine forklaringer opprettholdt Norges Bilsportforbund sin innstilling på ett års suspensasjon. Utøveren mente på sin side at han burde få beholde lisensen sin.

– Innmeldte mente at det han hadde gjort var helt vanlig i miljøet og at ingen andre var blitt straffet for lignende forhold. Han mente derfor at han ikke skulle straffes, heter det i domsdokumentet.

Domsutvalget er uansett klokkeklar i sin dom, og finner ingen formildende omstendigheter rundt hendelsen som skjedde på hovedveien utenfor Starmoen.

– Det er åpenbart for DU (Domsutvalget, journ.anm.) at innmeldte skapte et risikobilde som kunne fått store konsekvenser for ham selv, arrangøren og NBF. Det kunne ha oppstått en uønsket hendelse som kunne ha ført til tap av renommé for klubb og NBF. I verste fall kunne innmeldte, klubb og NBF endt opp med betydelig økonomisk ansvar, slår Domsutvalget fast.

Domsutvalget skriver videre at de kan anse forseelsen som grovere og derfor tilfredsstiller kravet til artikkel 12.10.1 for å kunne beslutte suspensjon. I denne artikkelen heter det at «En beslutning om suspensjon skal kun anvendes for grovere forseelser» og «En suspensjon gjelder også anmeldelser som er gjort før beslutningen om suspensjon ble fattet, og som arrangeres i suspensjonstiden. I slike tilfeller medfører suspensjonen tap av innbetalt anmeldelseskontingent».

Powered by Labrador CMS