Nicolai Tangen intervjuet nylig Formel 1-sjef Stefano Domenicali.

Kronikk: Tangen fartsblind i møte med Formel 1-sjefen

Amnesty Norge reagerer etter Nicolai Tangens intervju med Formel 1-sjef Stefano Domenicali.

Publisert
Frank Conde Tangberg.

FORMEL 1: Nylig gjestet Formel 1-sjefen Stefano Domenicali oljefondets og Nicolai Tangens podcast, In Good Company, men Tangen glemte helt å stille spørsmålene en ansvarlig eier burde stille. 

Oljefondet eier nemlig en del av Liberty Media Corp som, igjen eier Formel 1. Så er slik at Oljefondet ikke skal investeres i selskaper hvor «det er en uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til eller selv er ansvarlig for … grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene». Derfor stiller Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter oljefondet, forventninger om at selskapene respekterer menneskerettighetene.

Tangen har tydeligvis brukt mer tid på å se på Netflix-serien «Drive to Survive», enn å lese Amnesty Internationals uttalelser om F1. Det er kanskje ikke så rart, oljefondet er tross alt investert i Netflix også. Men dersom Tangen skal overbevise oss om at NBIM er en ansvarlig eier, så burde hanutfordret Domenicali på menneskerettigheter.

Domenicali fremstår ikke interessert i menneskerettigheter 

Dersom selskaper skal respektere menneskerettigheter må de kartlegge hvorvidt det er risiko for at selskapet kan ha negative konsekvenser for folks menneskerettigheter. Så må de iverksette grep for å unngå at den risikoen faktisk skjer. Og skulle selskapet likevel bidra til eller forårsake menneskerettighetsbrudd, så må de være beredt til å kompensere. Formel 1 har en uttalelse som går i den retning (selv om det ikke står noe om kompensasjon).

Nicolai Tangen.

Det er mange ubesvarte spørsmål knyttet til Formel 1 og konsekvensene for menneskerettighetene. Særlig i Bahrain, har det vært flere hendelser som Formel 1, og FIA, burde sett nærmere på. I 2012, ble Salah Abbas Habib funnet død samme kveld som Bahrain Grand Prix, etter å ha deltatt i protester hvor det ble uttrykt sterk misnøye med F1. I 2017 ble Najah Yusuf dømt til 3-års fengsel etter å ha kritisert F1 i sosiale medier. I 2023 ble Yusuf og tre andre anholdt etter å ha protestert m/krav om løslatelser av politiske fanger i forbindelse med F1.  

Tangen burde spurt Domenicali om F1 gransket hvorvidt disse menneskerettighetsbruddene kan knyttes til deres tilstedeværelse i Bahrain, om det gjøres- og offentliggjøres menneskerettslige risikovurderinger knyttet til løpet og hvilke tiltak som er på plass for å redusere risiko?

F1-kalenderen har gitt plass til stadig flere stater hvis myndigheter undertrykker menneskerettighetene på det groveste. Det ser ikke til å bli gjort i kombinasjon med økt aktsomhet fra F1. Hvordan rimer det med Oljefondets forventning om at selskaper opptrer i tråd med internasjonale menneskerettsstandarder?

Videre så har Bahrain har blitt eneeier av McLaren. Der Premier League har innført (alt for svake) menneskerettskriterier for eiere av klubbene sine, er det ingen slike krav i F1. Er det noe Tangen skulle etterlyst på neste podcast?

Etterlyser ansvarlig eier av Formel 1

Tangen spurte faktisk om klimakutt, og Domenicali hevder at de har som mål om å være karbonnøytrale innen 2030. Tangen spurte ingen utfordrende oppfølgingsspørsmål. Ikke en gang om hovedsponsor Aramco, det saudiarabiske oljeselskapet, en av verdens desiderte miljøverstinger.

Liberty Media dukker ikke opp på listen over selskaper som NBIM (som forvalter oljefondet) har hatt dialog med det siste året. Det burde kanskje endre seg Nicolai Tangen. 

Hvordan sikrer Liberty Media respekt for menneskerettighetene?

Hvilke risikoer har de identifisert, og hvilke grep har de tatt for å møte risikoen?

Er de beredt på å kompensere eventuelle turneringsrelaterte menneskerettighetsbrudd?

Powered by Labrador CMS