Over 300 biler ventes på startstreken i årets Goldsgsløp.

Slik lykkes de med Norges største billøp år etter år

Over 300 biler skal i aksjon i jubileumsfesten på Gol.

Publisert Sist oppdatert

BILCROSS: Sommertider og fellesferie betyr mindre aktivitet i norsk bilsport, men det gjelder ikke for alle. Denne helgen kjøres Norges største billøp på Gol. 

BILCROSS: Sommertider og fellesferie betyr mindre aktivitet i norsk bilsport, men det gjelder ikke for alle. Denne helgen kjøres Norges største billøp på Gol. 

Siden 1990 har NMK Gol arrangert Goldagsløpet på Fuglehaugen Motorsenter, og det ventes over 300 biler til start i årets utgave, som markerer 35 års jubileum. Det er bilcrossen som spiller hovedrollen, men også i rallycross er det god deltakelse.

Norges største

Selv om det er landsfinalene som har den største formelle statusen i bilcrossen er det ifølge mange dette løpet som rangeres på topp. 

Redaktør og primus motor for bilcross.no Stian Ormestad fremhever seier på Gol som det største en fører kan oppnå

– Å vinne her er det store målet for alle jeg har tatt seiersintervju med gjennom 30 år, og med så stor deltakelse og hard konkurranse er det egentlig bare en drøm, til og med for de aller beste bilsport-utøverne som prøver seg her. De få som får oppleve det å vinne Goldagsløpet serverer de råeste jubelscenene, år etter år. Se bare Trine Opsahl som vant i fjor. Jeg trodde hun var ferdig med å gråte, men hun begynte å gråte tre ganger til under seiersintervjuet, forteller Stian Ormestad til Parc Fermé.

Stian Ormestad intervjuer Heine Rudi under Smådølsfestivalen sist uke.

Ikke minst hylles både arrangør og publikum for den gode rammen som skapes rundt løpet. 

– Ingen andre arrangører har klart å holde koken så lenge, med et stadig høyere nivå over hele linja. Her vinner du foran det største publikumet, i kamp mot den hardeste konkurransen. Klart det trangeste nåløyet du kan finne for å vinne, fortsetter Ormestad. 

Ferietider

Løpsleder Audun Vestenfor fremhever at de er heldige med å unnslippe kollisjoner med andre store billøp, og gjennom årene har dette blitt en verdsatt ferietradisjon. 

– Når det er ferie er det mange som tar dette som en tur. Noen har for eksempel reist videre fra Smådølfestivalen og tar det som en del av ferien, forteller Vestenfor til Parc Fermé. 

En suksess er også at løpet kombineres med Goldagene i sentrum. 

Tette dueller under fjorårets utgave av Goldagsløpet.

– Når været er bra blir dette en slags familiegreie folk kombinerer med ferie, og de som ikke er interessert i billøp er nede på Goldagene hvor det er marked og tivoli og sånne ting. Det er en sånn pakke som gjør det enkelt å akseptere for hele familien, forklarer han. 

På Gol er det meldt sol og fint vær hele helgen, men godt vær medfører dog også sine utfordringer for arrangøren. Et luksusproblem er å ha nok is, mat og drikke i kioskene, mens en mer konkret utfordring er å holde tidsskjemaet.

Med over 300 biler til start som ikke nødvendigvis elsker varme vil det være en kontinuerlig utfordring, men arrangøren har kontroll før det hele braker løs. 

– Det har jo vært litt armer og bein og døgnet rundt de siste par ukene her, men vi har til en viss grad kontroll og vi har veldig dyktige folk på plass. For min del som løpsleder handler mye om tidsskjemaet som er ganske pressa, som jeg føler litt på. Jeg har hatt 280 biler før, men nå ser det ut som at det blir over 300 og da skal ting gå på skinner får å få det gjennom før det er natt. Men vi har veldig dyktige folk på berging og det som skjer ute på banen, så det skal i utgangspunktet gå bra. 

Million-inntekter

Over hele landet spiller bilcrossen en helt sentral rolle i klubbers økonomi med de tilhørende budpengene. I et så stort løp forventes det inntekter i millionklassen.

Dette bidrar til at banen og anlegget stadig er under utvikling og modernisering til glede for førere og publikum. 

170 funksjonærer er på plass på Gol, her fra fjorårets utgave.

– I fjor hadde vi over 5000 bud, så det utgjør halvannen million. Det er helt avgjørende for klubben, og det er derfor vi har kunnet utviklet anlegget. I år er det for eksempel nye publikumsplasser og større depot, og alt det kommer fra Goldagsløpet. Vi vil utvikle anlegget for å gi noe tilbake til utøvere og publikum, sier Vestenfor.

– Kravene blir større, og det skal være bedre fasiliteter. Jeg har holdt på med dette siden 90-tallet, og det har skjedd en ganske stor endring. Mange sier at folkeracene i Sverige er bedre enn i Norge fordi det er enklere og tilbake til sånn det var, men der er det fortsatt utedo i skogen omtrent. Så jeg syns anleggene i Norge er vesentlig bedre hvertfall, fortsetter han. 

Som alltid er det umulig å arrangere billøp uten flinke frivillige i ulike roller. Selv i ferietider klarer NMK Gol gang på gang å rekruttere funksjonærer nok til å drifte et så stort løp.

– Vi har 170 funksjonærer i drift, og vi har fått det til fordi at det er en stolthet i bygda å arrangere Norges største billøp. Mange syns det er litt stas å være med på rett og slett. 

Se A-finalen i det aller første Goldagsløpet i 1990!
Powered by Labrador CMS