Aston Martin tilbake til toppklassen på Le Mans

Det britiske bilfabrikanten er på vei inn i det gode selskap i det mest voksende verdensmesterskapet i bilsporten.

Publisert

RACING: Aston Martin kunngjorde denne uka at de vil delta i 24-timersløpet på Le Mans 24-timers løp i 2025 med den heftige, men eksklusive Valkyrie-modellen - ironisk nok designet av Red Bulls sjefsdesigner Adrian Newey fra deres daværende samarbeid.

Denne bilen glir rett inn i den nyetablerte og svært suksessrike Hypercar-klassen, som også markerer bilmerket deltakelse i keiserklassen siden 2011. Det er teamet Heart of Racing, som har vært et viktig kundeteam for Aston Martin i  andre mesterskap, som vil stå for driften av minst én Valkyrie i løpet. Aston Martin har også åpnet for muligheten for å melde på to biler i løpet.

19 klasseseire

Ellers er Aston Martin også kjent for sine GT-biler og har lang fartstid på Le Mans og Langdistanse-VM forøvrig med sine Vantage-modeller innenfor GTE-klassen, samt en GT3-homologert til en rekke racingserier verden over.

Lawrence Stroll, styreleder i Aston Martin Lagonda og Formel 1-pappa til Lance Stroll, mener det er på høy tid at bilprodusenten blir å finne på startstreken på Le Mans igjen.

– Vi har vært til stede på Le Mans siden tidenes morgen, og gjennom hardt arbeid vant vi Le Mans totalt i 1959 og klassen 19 ganger i løpet av de siste 95 årene. Nå kommer vi tilbake med ambisjoner om å skrive ny historie med en racerbil inspirert av den raskeste produksjonsbilen Aston Martin noensinne har bygget, sier Stroll i en offisiell uttalelse.

Planlegger Daytona-debut

Dette prosjektet markerer Aston Martins første forpliktelse til å konkurrere mot LMDh-biler i den amerikanske IMSA-serien. Sist gang fabrikanten prøvde seg på en totalseier på Le Mans var altså i 2011 med AMR-One LMP1-bilen.

Valkyrie-prosjektet var tidligere satt på pause, men har nå blitt tatt opp igjen. Homologeringen av bilen er planlagt til senhøsten neste år, før den planlagte debuten i løp skjer ved det tradisjonsrike 24-timersløpet på Daytona som åpner IMSA-sesongen januar 2025.

Powered by Labrador CMS