Få andre er raskere enn Nikolai Haldammen rundt Finnskogbanen, men det gikk også i overkant heftig for seg inn i alternativsporet. Men det mest spektakulære skjedde først rett etter målgang i finalen.

Feiret NM-seier i ren Martin Schanche-stil

Det ble en dyr feiring av sin første løpsseier på over et år for crosskartbautaen Nikolai Haldammen.

Publisert Sist oppdatert

CROSSKART: Han er regjerende norgesmester i toppklassen i norsk crosskart, Xtreme, uten at han i fjor tok en eneste løpsseier. Denne helgen åpnet Nikolai Haldammen sesongen med en soleklar finaleseier på hjemmearenaen Finnskogbanen. Og 22-åringen var klar for å by opp til dans etter målstreken.

Nikolai Haldammen.

CROSSKART: Han er regjerende norgesmester i toppklassen i norsk crosskart, Xtreme, uten at han i fjor tok en eneste løpsseier. Denne helgen åpnet Nikolai Haldammen sesongen med en soleklar finaleseier på hjemmearenaen Finnskogbanen. Og 22-åringen var klar for å by opp til dans etter målstreken.

– Jeg gjorde det samme i 2021. Den gangen gikk det fint, sier Nikolai Haldammen til Parc Fermé.

For opp bakken etter målpassering på Finnskogbanen gjorde han seg klar til å kaste bilen inn i første svingen for en piruett eller to for å feire seieren i det flere anser som ett av de tøffeste klassene i norsk bilsport, uansett gren.

Posted by Viktor Ballongbilen Nilsen on Sunday, May 5, 2024

Hjelmen sprakk

Problemet var at overgangen fra grus til asfalt hadde fått en kraftigere kant enn først antatt. Det endte med et rundkast. Til show for publikum, og Haldammen kunne krabbe ut av klarten og slenge armene i været for finaleseieren.

– Da jeg kom over mål, så tenkte jeg at dette skal gå fint. Men i det jeg stelte opp karten, så så jeg at den kanten hadde blitt større enn jeg trodde. Jeg prøvde å slippe opp, men da var det for sent. Neste år venter jeg til jeg er oppe på asfalten, sier Kongsvinger-gutten.

Her har Nikolai Haldammen slått rundt etter at han skulle feire finaleseieren på Finnskogbanen. Til show for publikum, men lommeboka er ikke like fornøyd.

Selv om det gikk fysisk fint med han, og det blir en hendelse man husker ekstra godt, så kom feiringen med en liten bismak.

– Det ble en dyr feiring. Det ble skader på karosseriet, og hjelmen sprakk slik at de måtte makulere den, sier Haldammen, og anslår at feiringen fort kan koste ham opp mot 25.000 kroner.

Schanche som forbilde

De som kjenner sin rallycrosshistorie kan tenke tilbake til Estering i 1985. Martin Schanche er i ferd med å vinne atter et løp på det som ble en av hans favorittbaner ute i Europa, og alltid ble det en feiring på sedvanlig vis med en piruett eller to.

Problemet var grepet asfalten var så godt at Schanche i stedet slo rundt. Derfor er dette blitt stående igjen som ett av hans mest kjente enkelttilfeller av seiersmarkeringer.

– Det visste jeg faktisk ikke. Men Martin har alltid vært et idol for meg, faktisk, slår Haldammen fast.

Andreplassen gikk til Thomas Eek Murstad, mens rallycrosskommentator Thomas Holmen vendte tilbake til crosskarten som han kjørte aktivt som tenåring - og imponerte med en tredjeplass i comebacket.

Elsker favorittstempelet

I forhåndsomtalen før helgen fokuserte vi på fire internasjonale profiler som bruker denne klassen til både konkurransetrening, men også for å oppriktig konkurrere om prestisjefylte resultater.

Ingen av de nevnte, Jens Hvaal, Espen Isaksætre, Sivert Svardal og Karl Peder Nordstrand, kom til A-finale Et annet fellestrekk er at samtlige fire seilet opp Nikolai som en av de store favorittene å slå i år.

– Jeg er glad i press, jeg! Da presterer jeg best. Jeg syns det er rått, å kunne bli stemplet som favoritt i en slik klasse. Klassen er helt rå. Bare se på merittene til dem som kjører her, både de fra Europa og oss fra crosskarten. Men vi vil vise dem at det ikke er så lett å bare komme hit. Mange får sjokk når de prøver seg i NM, sier Nikolai.

Han har selv CV-en i god behold. Til tross for sine unge 22 år, så er han allerede en av de mest erfarne crosskartførerne i Norge. Han var tidlig ute da miniklassen ble innført, og hjelm og kjøredress var i hans hender allerede som femåring i 2007.

Han har 13 år på rad med mesterskapsresultater «innabords», men har altså 17 sesonger bak seg allerede. Og det gjør han også til den mestvinnende crosskartføreren i norge med fem NM-gull og syv NM-medaljer.

Simen Rønning Billingsø imponerte i Klasse 3 ved å kjøre seg opp fra B-finale og stikke av med seieren i A-finalen.

Slik gikk det i de andre klassene

I de øvrige klassene i helgen ble det finaleseier til Alvin Brøderud, foran Emil Skeie og Oscar Gjellum i Klasse 1, tidligere 85-klassen. I den andre klassen med norgescupstatus, Xtreme junior, ble det svensk finaleseier til Hampus Hagström, men andreplassen i finalen til Sebastian Isaksætre gir han likevel full pott i NM, foran Dennis Vik og Theo Johansen.

I NM-klassene Klasse 2 (tidligere 125), Klasse 3 (tidligere 250) og 650ccm ble det også flere spennende finaler gjennom søndagen. I Klasse 2 stakk Peder Johansen av med A-finaleseieren foran Ole Kristian Silling og Hans Kristian Raen.

I den tidligere 250-klassen ble det til slutt en imponerende opphenting fra regjerende norgesmester Simen Rønning Billingsø, som kjørte seg opp fra B-finale før han til slutt også stakk av med finaleseieren knepent foran Even Hoff Knai og Kim Rino Weire.

650-klassen er blitt den minste i antall deltakere, men likefullt en fullverdig finale måtte til. Sondre Brendryen tok sølv totalt i fjor, men åpnet dette året med finaleseier foran Sebastian Myhr Bjerkli. Svenske Erik Andersson tok tredjeplassen, men fordi han ikke får NM-poeng så er det Bjørn Cato Aarekol som får bronsepoengene til NM.

Powered by Labrador CMS