Henning Solberg, her omkranset av mamma Tove og kona Maud, etter målgangen på Jaren. Et enormt comeback for en av Norges største bilsportprofiler, både sportslig og ikke minst personlig.

Hennings revansje med familien i ryggen

– Om ikke alle kapitler i boka er like bra, så kan boka være bra for det.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Det sier Maud Solberg til Parc Fermé, rett etter at hun tar tatt imot mannen Henning i mål på Rally Hadeland. Nesten nøyaktig 18 år hadde gått siden sist. Henning Solberg på toppen av seierspallen i en NM-runde, etter at han kjempet til siste slutt da løpets leder Frank Tore Larsen dro av på siste etappe med fem sekunders forsprang for Power Stage.

RALLY: Det sier Maud Solberg til Parc Fermé, rett etter at hun tar tatt imot mannen Henning i mål på Rally Hadeland. Nesten nøyaktig 18 år hadde gått siden sist. Henning Solberg på toppen av seierspallen i en NM-runde, etter at han kjempet til siste slutt da løpets leder Frank Tore Larsen dro av på siste etappe med fem sekunders forsprang for Power Stage.

Riktig nok fikk Henning full pott for andreplassen i Sigdalsrally i 2019 da russiske Nikolay Gryazin vant selve løpet, men sist den norske bilsportveteranen selv vant en NM-runde var altså under prøveløpet til Norges første VM-runde i rally.

– Er det det? Fy fader.... Haha. Jaja, jeg holder farta oppe med unggutta! Frank Tore er ingen nikkedukke.

Henning Solberg reagerer med et enormt glis når vi legger fram historikken hans i Rally-NM, mesterskapet han vant fem år på rad fra 1999 til 2003. En gnist er åpenbart tent igjen. Å være 51 år er ingen alder.

– Jeg skal være med jeg nå. Jeg har lyst til å bli norgesmester igjen. Jeg har farta. Jeg er ikke redd, konstaterer Spydeberg-mannen.

Oliver Solbergs Instagram-post fra Rally Hadeland, med onkel Henning, pappa Petter og besteforeldrene Tove og Terje.

Har lagt sakene bak seg

Men å få kjøre rally igjen er alt annet enn en selvfølge. De to siste årene har handlet veldig lite om rally for Henning Solberg og hans nærmeste familie. Tiden har vært preget av dystre medieoppslag, med rettsaker, tvister, beskyldninger og krav om pengesummer i enorme milliontall.

I fjor kom forliket i DekkNor-saken, som skal ha satt et endelig punktum på sammensuriet rundt Henning. Gården ligger fortsatt på tvangssalg. Men for Henning og familien var muligheten til å få kjøre rally igjen en ny vitamininnsprøytning som lyser opp hverdagen på nytt, der ungarske Topp Cars satt igjen bilen i Norge og muliggjorde for Henning å kjøre årets tre første NM-runder på vinteren.

– Det er ferdig nå. Det har roet seg nå, sier Henning og ser i bakken om den vanskelige perioden han har stått i.

– Etter alt trøbbelet vi har hatt i flere år, så er dette... Ja. Vi står jo i det vi. Jeg må takke familien her. Med Maud, Oscar, Olivia, muttern, fattern, Oliver, Petter. Hele familien backer meg. Det er jeg skikkelig glad for.

Alle var på plass på lørdag. Også Petter og Oliver hadde tatt veien fra Sverige til Hadeland for å følge storebror og onkel.

Riktig nok var de dessverre ikke til stede under selve målgangen, men både ute på etappene og på service fulgte de Henning med lupe og kom med gode tips og diskusjoner for taktikken som måtte til for å vinne løpet.

Henning Solberg og kartleser Ilka Minor sparte virkelig ikke på kruttet inne på publikumsetappen utenfor Brandbu sentrum.

– Fortsatt i puberteten

Nå leder han NM. Motivasjonen og livsgnisten er høyere enn på mange år. Det kan kona Maud skrive under på.

– Det er så morsomt å se at han har entusiasmen som han har. For å være ærlig tror jeg fortsatt han er i puberteten. Nei, han fortjener dette så utrolig masse. Med denne gleden han har fått nå. Det gjør veldig mye både for han og alle oss andre, sier kona.

Mamma Tove istemmer, og er naturlig nok stolt over å se sønnen oppe på hesten igjen med en totalseier i beinhard kamp mot Norges rallyener på hjemmebane de siste årene, Frank Tore Larsen.

Oscar Solberg var på plass, her for å hjelpe Kristiane Hvaal Engh som hadde kjørt seg fast inne på Brandbu-etappen.

– Det er så gøy. Dette unner jeg han skikkelig. Han virket så bestemt i dag, så i dag hadde jeg trua, sier Tove.

Northug-stikk

Sønnen Oscar slenger seg på. Han har vært ute på skogen og sett fatter'n være tilbake i godt gammelt slag.

– Dette er stort. Det er gøy å se at vi er tilbake igjen. Vi må fortsatt opp med sporten i Norge. Og det skal vi få til, slår 26-åringen fast.

For tempoet er det ingenting i veien med. Dog må Henning finne ut av det etter Numedalsrally dersom han skal få muligheten til å fullføre de tre sommerløpene.

– Jeg gir meg faen ikke. Får jeg til noen mer sponsorer nå, så. Men det er vanskelig å få sponsorer. Alt har vært negativt. Men - jeg har ikke kjørt av med bil en rundkjøring eller gått på narkotika. Så jeg skulle ønske at noen sponsorer også kunne stå ved siden av meg i slike ting, innrømmer storebror Solberg, med et halvsyrlig stikk til blant annet feilskjærene fra skistjernen Petter Northug.

Powered by Labrador CMS