Steve Røkland i aksjon under Rally Hadeland, her på SS1.

Nå er det slutt på Steves hvilepute

Steve Røkland er fortsatt mannen å slå, men konkurrentene nærmer seg. 

Publisert

RALLY: I klassen for nyere tohjulsdrevne biler har det de siste årene i hovedsak handlet om en mann, nemlig Steve Røkland. Forsåvidt har ingenting endret seg ettersom Røkland også vant klassen under helgens Rally Hadeland, men utfordrerne nærmer seg. 

Steve Røkland vant igjen sin NM-klasse på Hadeland.

RALLY: I klassen for nyere tohjulsdrevne biler har det de siste årene i hovedsak handlet om en mann, nemlig Steve Røkland. Forsåvidt har ingenting endret seg ettersom Røkland også vant klassen under helgens Rally Hadeland, men utfordrerne nærmer seg. 

– Er det mer motstand enn du er vant til, eller er det du som kjører med stor margin?

– Nei, ikke i dag. Det har vi ikke gjort. Vi har tatt i i hele dag vi. Sindre kjører veldig fort her på hjemmebane, men også ellers, forteller Steve Røkland til Parc Fermé.

– Begynner det å bli litt skummelt?

– Ja! Det gjør det, slår Røkland fast. 

Vil utfordre om seieren

Sindre Backe som kjørte på hjemmebane på Hadeland var lørdag Røklands nærmeste utfordrer slik han også var under åpningsløpet på Sigdal. 

Han innrømmer at de til tider tester grensene for å holde tempoet, men han forstår nå mer av hvor Røkland henter tid. Ikke minst på hjemmebane hvor han har en haug med kjente til å gi tilbakemeldinger fra løypa. 

– Vi holder jo på å kjøre av oftere enn vi gjorde før. Vi får jo noen tilbud her og der. Men samtidig føler jeg at jeg skjønner jo i større grad enn før hvor jeg taper tid. Og her oppe har jeg jo mye kjentfolk som sier at der bremsa du litt tidligere, der kom du litt for fort, han kom litt saktere, så jeg får litt feedback på hva jeg kunne gjort annerledes, forteller Sindre Backe.

– Han har et raskere tempo så vi må gjøre alt perfekt for å henge med. Om det skjer en liten ting så går det ikke, fortsetter han.

Sindre Backe.

Samtidig kan økt konkurranse føre til at Røkland nå ikke har like stor margin, og veien til å gjøre feil blir dermed kortere. 

– Det ville selvfølgelig vært fint om han kunne føle litt på det presset. Vi vil jo kjøre fra han, det er det som er ønsket vårt. 

Steve ønsker konkurransen velkommen etter flere år hvor mange har tenkt at han nærmest er urørlig på toppen av NM-klassen.

– Det er mye morsommere når man må fighte for det, forteller Røkland selv. 

Utfordrer i ungdomsklassen

En annen som utfordrer Røkland er 16 år gamle Karl Peder Nordstrand. Unggutten som de siste årene har kjørt i Latvia grunnet sin lave alder kjører sine første løp i Norge denne vinteren.

– Det er morsomt med Karl Peder da. Jeg har jo kjent han siden han var bitteliten, forteller Røkland om Nordstrand som forøvrig ikke var født forrige gang lørdagens vinner Henning Solberg totalvant et NM-rally. 

– Jeg har vokst opp med at Steve har dominert klassen i sikkert ti år, og jeg har jo vært ute på skogen og sett. Også har man jo alltid vært litt sånn «der går det fullt - du må holde fullt der da!». Nå hadde jeg endelig muligheten og jeg viste at jeg kunne henge på, det er veldig gøy, forteller Nordstrand. 

Men selv om Nordstrand stiller med en sprekere bil og dessuten kjører i ungdomsklassen har ikke Røkland tenkt å la seg slå av talentet. 

Karl Peder Nordstrand er for lengst et velkjent navn i rallymiljøet tross sin unge alder, men de etablerte førerne ønsker naturligvis ikke å se seg slått av han av den grunn.

– Det er jo ikke noe kult å bli slått av en 16-åring, forteller Røkland som samtidig bekrefter at han fulgte med på Nordstrand underveis selv om han altså ikke er en konkurrent i NM-klassen. 

– Om han hadde slått deg hadde det vært litt irriterende selv om du uansett hadde vunnet NM-klassen?

– Ja. Selv om det er en Rally4-bil og sånn så vil man helst bli beste tohjulstrekk. 

Og på sitt alltid karismatiske vis er Nordstrand enig med konkurrenten. 

– Det hadde vært pinlig. Hadde jeg vært in my prime burde jeg klart å ta en 16-åring ass, forteller Nordstrand. 

Fullførte endelig i Norge

Karl Peder Nordstrand utfordret grensene også unde Rally Haderland, men denne gangen ble det fullført løp.

For Karl Peder ble det for første gang fullført løp på norsk jord. Etter en plettfri rekke uten brutte løp i Latvia måtte han først stå av Rally Sigdal med motortrøbbel før han kjørte av på siste etappe av Rally FInnskog. 

Om det skulle være noen tvil: unggutten blir ikke mer passiv i kjørestilen av en tur ut i brøyta. 

– Nei nei nei nei nei, jeg vippes ikke så lett av pinnen eller hva det nå heter! 

Men utover at han fikk brutt rekken med brutte løp var det ikke noe oppsiktsvekkende å fullføre det første løpet i hjemlandet. 

– Det er vel det samme som i Latvia det. Det er en forskjell, det er at de snakker latvisk, men ellers er det en like deilig følelse.

Neste mulighet for å tukte Røkland kommer under Rally Numedal. 

– Da får vi ta den. Vi får bli smådølskongen i klassen vår. I ungdom burde jeg bli det med den bilen, men vi får prøve å se om vi klarer å matche han, avslutter Nordstrand.

Powered by Labrador CMS