2024 har gått i alt annet enn riktig retning for Lewis Hamilton, men hvis dette skal fortsette å være hans verste sesong i Formel 1 så skal det gå riktig ille framover. For han har hatt det vesentlig verre før.

Så ille har sesongstarten egentlig vært for Hamilton

Framover skal det faktisk godt gjøres å følge trenden fra den famøse første halvdelen av 2009-sesongen det gjerne refereres til.

Publisert

FORMEL 1: Japan Grand Prix ble nok et løp i feil retning for Lewis Hamilton, 39-åringen fra Storbritannia som har vunnet syv VM-titler og som dominerte sporten før Max Verstappen og Red Bull har tatt over tronen de siste årene.

FORMEL 1: Japan Grand Prix ble nok et løp i feil retning for Lewis Hamilton, 39-åringen fra Storbritannia som har vunnet syv VM-titler og som dominerte sporten før Max Verstappen og Red Bull har tatt over tronen de siste årene.

Egentlig så helgen innledningsvis positiv ut for Hamilton og Mercedes, men kvalifiseringen endte til slutt med en beskjeden syvendetid.

Og startposisjonen kulminerte i en enda svakere niendeplass og to skarve mesterskapspoeng for mannen som skal forlate Mercedes etter inneværende sesong. Dekkstrategien var åpenbart ikke på Mercedes og Hamiltons side denne helgen.

Kritiserer dekkene

Etter første pitstop gikk det nedenom og hjem, og Hamilton kjente at løpsutvikling at han selv tok motsatt teamordre-forespørsel og ba om å la George Russell passere.

– Jeg vet ikke om en annen strategi hadde vært bedre. Vi hadde to sett med de harde dekkene å bruke, som var helt forferdelige. Jeg tror også jeg fikk en liten skade i starten da Charles kom på utsiden. Første stintet hadde jeg masse understyring, og jeg kunne knapt svinge med bilen, uttalte en lavmælt Hamilton etter målgang.

Lewis Hamilton foran George Russell på Suzuka-banen i Japan. Men 39-åringen mistrivdes såpass kraftig at han ba teamet om lov til å slippe teamkameraten forbi seg.

I etterkant skulle han gjerne skiftet ut det ene settet harde dekk med medium.

– Medium var mye bedre, så vi ser nå at vi skulle hatt to sett med medium. Generelt var de harde dekkene altfor dårlige, slår Hamilton fast.

Fem på rad uten poeng

Da Mercedes slet etter de nye regelendringene i 2022 uttalte Lewis Hamilton at han ikke siden 2009 har hatt en verre start på en sesong. Da maktet han imidlertid å starte året med en pallplass før det ble ellers beskjedne plasseringer gjennom vårparten.

I fjor var utviklingen noe bedre og mer stabilt, om dem så aldri var helt i toppen, men flere pallplasser og solide poengplasser fram til sommeren var tendensen. Riktig nok har ikke Hamilton vunnet et eneste løp etter de nye reglene i 2022. Saudi-Arabia Grand Prix i 2021 er sist gang han stod på toppen av seierspallen.

Nå derimot har det gått atskillig verre igjen for tidenes mestvinnende Formel 1-fører, og spøkelset fra 2009 har meldt sin ankomst igjen.

Foruten at han ble disket i sesongstarten for å ha villedet dommerne i en juryavgjørelse etter løpet, så plukket han opp totalt ni poeng på de fire første løpene. Men regner vi om årets plasseringer til poengskalaen i 2009, så ville Hamilton nå bare hatt to poeng, framfor ti.

Med andre ord den verste starten på sesongen etter fire løp. Men - det skal godt gjøres å få det verre.

Teamsjefen optimist

For i de neste fem løpene for 15 år siden scoret ikke Hamilton et eneste poeng, før hans daværende McLaren-team knakk koden på sommeren, som resulterte i seier i Ungarn Grand Prix og flerfoldige pallplasser resten av sesongen.

Det betyr at det egentlig bare kan gå én vei for Hamilton nå sammenliknet med den famøse 2009-sesongen, da han ikke kan score ett eneste poeng til de neste fem løpene dersom sesongutviklingen skal være like dårlig.

Teamsjef Toto Wolff er dog optimist til tross for at teamet har levert langt under pari de siste to løpshelgene.

– Vi har vært på bakbeina, men det begynner å gå en annen retning nå. Vi forstår bilen bedre nå og har med oss mye data som tar oss i riktig retning, selv om det kanskje ikke så sånn ut ute på banen i dag, sa Wolff etter løpet.

Powered by Labrador CMS