Gode historier og spektakulære bilder, aller helst krydret med sekundstrid uavhengig av hvilken klasse. Det er det NRK og Nordur Film vil bruke sendeflaten på når Rally-NM går inn i en ny toårstavtale med statskanalen. Her ved Kim Åvar Meland foran Heggen Kirke vis-á-vis Vikersundbakken.

Slik skal NRK vise fram rallysporten de neste to årene

Direktesendingene er skrotet, men i stedet kan statskanalen være med på å bygge opp helt nye profiler ikke alle visste fantes i norsk rallysport.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Lørdag startet årets første norgesmesterskap i norsk bilsport, og naturlig nok er det Rally-NM som er først ute med sine forutsetninger for å kjøre om vinteren.

RALLY: Lørdag startet årets første norgesmesterskap i norsk bilsport, og naturlig nok er det Rally-NM som er først ute med sine forutsetninger for å kjøre om vinteren.

Med et godt startfelt på nesten 100 biler, i bunnsolide vinterforhold med ny base rundt Vikersund - så ble årets første NM-runde alt i alt et svært vellykket arrangement, noe tidtakningsproblemer på enkelte steder og en liten forsinkelse på Letmolia tatt i betraktning.

Men utøverne leverte i de aller fleste klasser, og spenning skulle det også bli. Dermed lover det godt for TV-produktet, som i år fortsetter på NRK - men i et litt annet format.

– Som Flåklypa Grand Prix

Direktesendingene, som ikke nødvendigvis gikk hundre prosent direkte heller, er nå tatt vekk til fordel for enda mer gjennomførte magasinoppsummeringer som skal vises rett etter Kveldsnytt tirsdag, før de resterende rundene skal vises i samme tidsrom på mandagene etter løpet har gått.

– Norsk rally er som Flåklypa Grand Prix, og det må vi også kunne spille på, sier TV-produsent Sondre Fossum til Parc Fermé.

Reporter Molly Pettit og produsent Sondre Fossum under Sigdalsrally lørdag.

Han har jobbet med rallysporten på TV i en årrekke, både som VM-kommentator på TV2 og etterhvert som produsent hos Nordur Film, som de siste årene har produsert rallysendingene på vegne av NRK. 

Før sesongen har det vært knyttet lave forventninger til toppklassen med R5- og Rally2-biler med frafallet som har vært etter en periode med sterk deltakelse og høyt toppnivå fra flere store profiler.

Lars Martin Stensbøl er ett av flere friske tilskudd i klassen for eldre tohjulsdrevne biler med sin nyinnkjøpte Toyota Corolla fra Sverige.

Stor forventning til nasjonal

Ditto har forventningene blitt skrudd opp i nasjonalklassen for eldre tohjulsdreven biler med tilfang av flere sterke navn med potente biler som vil løfte konkurransen i det som er den desidert største klassen i norsk rallysport målt i biler og deltakere.

Fasit etter Sigdalsrally er at Rally-NM virker å levere nok av materiale til å lage god TV for statskanalen.

– Det er så mye som skjer, og fokuset vil ligge der det er størst konkurranse, uavhengig av klasse. Akkurat nå ble det noe ekstra i R5-klassen med tanke på at Henning Solberg kom og Marius Bermingrud imponerte med å gi kamp. Men nasjonalklassen blir absolutt grom i år, sier Fossum.

Anders Kjær har vært en av Norges største rallyprofiler på nasjonalt plan i en årrekke og var tilbake med å vinne på første forsøk. Lars Martin Stensbøl har trappet ned fra R5-bil og kjøpt seg en hissig Toyota Corolla fra Sverige, og imponerte med en andreplass.

Heine Rudi hadde også god kontroll på bakhjulstrekkerne før det ble et større tidstap på siste turen gjennom Letmolia, mens det ble en sekundstrid mellom de to beste Volvoene, signert Christian Sagli og Ib Vegard Andersen.

I minst to år til

Og det er disse kampene og historiene som NRK og Nordur nå tar imot med stjerner i øynene nå som de har avtale om å vise Rally-NM både i 2024 og 2025.

– Og når vi har nevnt disse, så har vi fortsatt ikke snakket om Kim Åvar Meland, Mats Peder Hvambsahl og etterhvert Martin Nygård som kommer i en helt ny bil. Det kommer til å bli et bikkjeoppgjør, i en klasse som har alt fra Volvo og Ford Escort til Peugeot 206 og så videre. Du har alt.

– Og mange utøvere kommer seg. Marius Bermingrud har en veldig TV-personlighet i seg, det samme med Ib Vegard Andersen, og også Heine Rudi har kommet seg. Til og med Stensbøl også, legger Fossum til.

Totalt er de opp mot 12 til 14 personer på jobb under en NM-runde. Denne helgen var de ti. I tillegg får de god støtte fra amatørfotografene som står på andre og kanskje enda mer spektakulære plasser.

– Etappene varierer jo fort fra år til år, spesielt om vinteren. Så vi får også veldig god hjelp blant annet fra Tor André Børresen. Han er jo en av verdens aller beste på dette, og vi sparrer så mye vi kan med han. Vi kjører gjennom etappene i forkant og snakker litt om hvor vi kan stå, sier TV-produsenten.

Powered by Labrador CMS