Andreas Mikkelsen i podkasten «Av med hjelmen»:

Ukjent detalj i WRC-krasj kunne vært døden nær for Andreas

Craig Breens dødsfall i april satte et støkk også i Andreas Mikkelsen, og den nysignerte toppføreren avslører at han selv har vært døden nær i en av krasjene sine - uten at avkjøringen framstod som spesielt alvorlig.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Det avslører Andreas Mikkelsen i Parc Fermés nylanserte podkastformat, hvor hele episoden også kan sees på YouTube, eller spilles av på de tradisjonelle podkastplattformene.

RALLY: Det avslører Andreas Mikkelsen i Parc Fermés nylanserte podkastformat, hvor hele episoden også kan sees på YouTube, eller spilles av på de tradisjonelle podkastplattformene.

Denne uken ble det klart at Mikkelsen vender tilbake til toppklassen og til Hyundai-teamet etter fire år på sidelinjen fra den øverste eliten. Og indirekte er det blant annet tomrommet til Craig Breen som Andreas Mikkelsen er med på å fylle.

For dødsfallet til den populære iren i april satte en støkk på den hele internasjonale bilsportverdenen. Det var første gang siden 2005 at en aktiv deltaker på øverste nivå i rallysporten mistet livet i en ulykke, og Mikkelsen legger ikke skjul på at han det var en oppvekker for ham selv - spesielt når det skjer med en utøver i toppen som man også selv kjenner godt personlig.

– Det slår meg mer og mer at det er risiko det vi driver med. I hvert fall sånn som når det skjedde med Breen. Det er en vekker. At det vi driver med farlig, liksom, sier Andreas Mikkelsen, med ekstra langt trykk på «farlig».

– Hvilken annen motorsport på fire hjul er egentlig farligere enn rally? Ikke som jeg vet om, spør han etterpå.

Andreas Mikkelsen og Anders Jæger (til høyre) delte seierspallen med Craig Breen under Rally Sweden i 2018. Mikkelsen teamkamerat Thierry Neuville vant løpet.

Sitter i til neste test

Selv om en profesjonell rallyfører kan prelle av seg de mest grusomme ulykkene som skjer i sporten man driver med, så ville det også vært unaturlig at det ikke påvirket neste kjøring i noen grad. Og det innrømmer Mikkelsen også.

– Man tenker på det på neste test. At man ikke må krasje fordi det kan være farlig.

– Så du kjører saktere på en test dersom det har skjedd en slik ulykke?

– I alle fall de første turene. Da er det et eller annet som sitter. Men det går veldig fort over, også er du tilbake i den vanlige rytmen. 

Det fikk han til å reflektere over krasjen han hadde i Rally Spania i 2016, hans nest siste løp for Volkswagen. En ulykke mange kjenner fra videoopptak, men som få kjenner de egentlige detaljene til. 

Denne ulykken fra Rally Spania i 2016 har vesentlig mer skumle detaljer bak seg enn hva som egentlig er blitt kjent.

Fikk autovern inn i bilen

Mikkelsen og kartleser Anders Jæger skled sidelengs av veien i en høyre sving, og traff et autovern som flippet bilen over og sendte dem i et moderat rundkast videre.

Det som aldri kom fram var at autovernet potensielt kunne tatt livet av Mikkelsen. For han fikk også «flashback» til ulykken i Italia i 2012, hvor kartleser Gareth Roberts omkom etter at et autovern kom inn i bilen. En tragisk hendelse som fikk et nytt tragisk påskudd i fjor da det var nettopp Craig Breen han leste for.

– I ettertid så man at autovernet hadde kuttet inn i bilen ved bena mine, og stoppet i setet. Så det var bare flaks da. Den kunne vært stygg. Ofte har vi hatt ulykker som er «flaks, flaks, flaks», også skjer det da den ene gangen hvor det går andre veien, dessverre, bedyrer 34-åringen.

For et drøyt år siden ble Mikkelsen pappa for alle første gang, da lille Max kom til verden. Det er en kjensgjerning av familieforøkelse fort kan gjøre livet som toppidrettsutøver mer krevende, spesielt i risikosport.

– Jeg merker det mer mellom løp. Ikke når jeg kjører. Kanskje natten før løp, så merker jeg at jeg tenker mer at jeg må komme hjem. Men ikke akkurat når jeg kjører, slår han fast.

Se hele intervjuet i YouTube-spilleren under, eller tune inn podkasten «Av med hjelmen» på Spotify, Apple, Google Podcasts eller liknende på din telefon for både den rykende ferske episoden med Mikkelsen, i tillegg til eldre episoder med andre spennende gjester og unike historier fra bilsportens verden.

Powered by Labrador CMS